GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γαλλία και Βρετανία ετοιμάζουν διπλωματική αντεπίθεση στη Ρωσία...

Η Βρετανία και η Γαλλία είναι έτοιμες για μια διπλωματική αντεπίθεση στη Ρωσία, καταθέτοντας δικό τους σχέδιο απόφασης μετά την ενημέρωση το...

Η Βρετανία και η Γαλλία είναι έτοιμες για μια διπλωματική αντεπίθεση στη Ρωσία, καταθέτοντας δικό τους σχέδιο απόφασης μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπαν διπλωμάτες.
Το διχασμένο 15μελές συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει σχετικά με το μέλλον της αποστολής των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, που είναι γνωστή ως UNSMIS, πριν από την 20ή Ιουλίου, όταν λήγει η περίοδος της εντολής του, που διαρκούσε 90 ημέρες. Το ΣΑ είχε αποφασίσει την ανάπτυξη των 300 άοπλων στρατιωτικών παρατηρητών στη Συρία για την επιτήρηση της εκεχειρίας, που δεν διήρκεσε, στο πλαίσιο του σχεδίου του Άναν για την ειρήνευση στη Συρία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έχει προτείνει να μετατοπιστεί η έμφαση σε ό,τι αφορά το έργο της UNSMIS από το ρόλο των στρατιωτικών παρατηρητών σε αυτόν μιας αποστολής που θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης και θα επιβλέπει τη συμμόρφωση των δύο πλευρών σε ζητήματα όπως η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμα, πρότεινε η αποστολή, η οποία είχε διακόψει το έργο της την 16η Ιουνίου λόγω της κλιμακούμενης βίας, να μειωθεί σε μέγεθος, στους περίπου 100 άνδρες, και να αναδιπλωθεί.
«Έχουμε έτοιμα διάφορα σχέδια αλλά θα εξετάσουμε ποιο ακριβώς κείμενο να διανείμουμε βάσει της ενημέρωσης από τον κ. Άναν», είπε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.
«Το ζήτημα της παράτασης της εντολής (της αποστολής) δεν μπορεί να τεθεί υπό εξέταση ώσπου να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το ευρύτερο πλαίσιο και το ευρύτερο σχέδιο και σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο ποιος θα μπορούσε να είναι ο μελλοντικός ρόλος της UNSMIS», είπε ο Λάιαλ Γκραντ.
Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν σκοτώσει πάνω από 15.000 ανθρώπους στην διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών και των ανταρτών που μετέχουν στον ξεσηκωμό εναντίον του Άσαντ από τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση και δυτικούς ηγέτες. Η Δαμασκός λέει ότι αντάρτες έχουν σκοτώσει χιλιάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού.
Η Ρωσία υπέβαλε ένα σχέδιο απόφασης χθες που προβλέπει την παράταση της εντολής της αποστολής του ΟΗΕ για τρεις μήνες. Το σχέδιο δεν ικανοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Ευρωπαϊκές χώρες, που αξιώνουν να υιοθετηθεί από το ΣΑ μια απόφαση που θα αναφέρεται ρητώς στο Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ώστε να προβλέπει τόσο σκληρότερες διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις όσο και την πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι μιλούν περί κυρώσεων και όχι για στρατιωτική δράση.
«Νομίζουμε ότι είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην UNSMIS μεμονωμένα. Θέλουμε να υπάρξει συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θέλουμε να δούμε να σταματά η χρήση βαρέων όπλων και θέλουμε να δούμε την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης μας», δήλωσε ο πρεσβευτής της Γερμανίας Πέτερ Βίτιγκ νωρίτερα σήμερα.
Ωστόσο η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν ασκήσει βέτο σε προηγούμενα σχέδια απόφασης για τη Συρία, είναι απίθανο να υποστηρίξουν μια απόφαση που θα προβλέπει κυρώσεις ή και καταφυγή στη βία.
«Θα υποστηρίξουμε την παράταση (της εντολής της UNSMIS)», είπε ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ.
Στο μεταξύ ο Άναν ήλθε σε διαφωνία με τις δυτικές δυνάμεις χθες, επιμένοντας ότι το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τον Άσαντ, έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει στην προσπάθεια επανέναρξης της προσπάθειας να υπάρξει ειρήνευση και πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση