GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η αναμόρφωση της πλατείας του Αλμυρού...

Γράφει η Λίνα Φυτιλή Φαίνεται ότι παρά την οικονομική κρίση, ο χορός των χρημάτων που διατείθενται για '' έργα βιτρίνας '...

Γράφει η Λίνα Φυτιλή

Φαίνεται ότι παρά την οικονομική κρίση, ο χορός των χρημάτων που διατείθενται για ''έργα βιτρίνας'' καλά κρατεί. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην πόλη του Αλμυρού, η οποία θα μετατραπεί σύμφωνα με την επιθυμία της Δημοτικής αρχής σε ''βιοκλιματική'' πόλη. Τα σχέδια είναι ήδη έτοιμα. Και πώς θα γίνει αυτό; Κόβοντας τα περισσότερα δέντρα που είναι πνεύμονας δροσιάς, οξυγόνου και σκιάς στην πόλη, για να μπουν στη θέση τους κουβούκλια κατά μήκος της πλατείας και μια τεχνητή λίμνη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η πλατεία χρειάζεται κάποια αναμόρφωση, ιδίως το πλακόστρωτο που έχει φθαρεί σε πολλά σημεία κι ενδεχομένως αρκετές αισθητικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, το να χάσει εντελώς το χαρακτήρα της, για να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι, στη λογική της λεγόμενης αναμόρφωσης, μοιάζει εξίσου εκτρωματικό, όσο ισχυρίζεται ο κ. δήμαρχος ότι είναι τώρα. Δηλαδή, θέλουν να αντικαταστήσουν το έκτρωμα μ' ένα άλλο έκτρωμα, απλά θα διατεθούν και κάποια λεφτά επί την ευκαιρία, αφού τα δίνει το ΕΣΠΑ.
Βιοκλιματική πόλη δε γίνεται μία πόλη, όταν το δάσος Κουρί είναι παρατημένο στο έλεός του, όταν το πάρκο στα πλατάνια είναι μέσα στη βρομιά, όταν η νέα δημοτική αρχή απαξιώνει και δε φροντίζει τη συντήρηση των έργων της προηγούμενης αρχής, όταν ετοιμάζεται η επέλαση των βιομηχανικών ΑΠΕ, σε βάρος του φυσικού τοπίου. Βιοκλιματική πόλη δε γίνεται μια πόλη, όταν κόβεις τις μοσχοβολιστές νεραντζιές και τα πλατάνια για να βάλεις δυο τρία καχεκτικά δεντράκια και κουβούκλια ή μοδάτες καφετέριες, όταν χαλάς τα σπίτια των πουλιών και των τζιτζικιών για να φτιάξεις κλουβιά. Βιοκλιματική πόλη δε φτιάχνεις με τα ακριβά μεταλλικά δοχεία που παριστάνουν τις άχαρες γλάστρες γύρω από την πλατεία. Όπως επίσης δε φτιάχνεις βιοκλιματική πόλη, εκκενώνοντας το χώρο από τα αυτοκίνητα στο κέντρο, αντί να το ισοσταθμίζεις, αφού λίγο πιο πέρα γίνεται ο κακός χαμός από την κίνηση, τα διπλοπαρκαρίσματα και τα οχήματα που σταθμεύουν πάνω στα πεζοδρόμια.
Η αναμόρφωση της πλατείας είναι απαραίτητη, όσο κι η διατήρηση ενός χαρακτήρα που θα τονίζει την ιδιαιτερότητα της πόλης κι όχι την ομογενοποίησή της. Γιατί τα σχέδια δείχνουν μια πλατεία ξένη προς οτιδήποτε φυσικά όμορφο. Είναι ίδιον της εποχής το τεχνητό να αντικαθιστά το φυσικό κι όπως φαίνεται, είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε άλλη μια φορά, για χάρη του χρήματος, αυτή την τυποποίηση.

2 σχόλια

  1. EΣΥ ΚΑΛΑ ΤΑΛΕΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΞΕΜΥΑΛΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ;

    ΤΙΣ ΔΙΩΞΑΤΕ Η ΕΦΥΓΑΝ ΚΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΣΑΣ ΜΑΖΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουμπεκί ψιλοκομμένο η δήθεν "επαναδιαπραγμέτευση";

    Τουμπεκί ψιλοκομμένο η ακύρωση της μείωσης 12% των ειδικών μισθολογίων; (προβλέπω στις επόμενες εκλογές όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να ψηφίζουν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ!!)

    Αυτή είναι η αξιοπιστία των τρισάθλιων λαμογίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των ηθικών αυτουργών των 3000 αυτοκτονιών-δολοφονιών, του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, της φτώχιας και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού!!

    Δεν θα προλάβει να σας στείλει στο εδώλιο, για το ξεπούλημα που ετοιμάζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ, άθλια λαμόγια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ...

    Ο λαός θα σας έχει κρεμάσει ΗΔΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, κουφάλες δοσίλογοι και προδώτες (όσοι από σας, δεν προλάβετε να φύγετε με ελικόπτερα!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση