GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αρχιτεκτονική ως επικρουστήρ(ας) της μορφογένεσης...

Αρχιτεκτονική Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Μάντικας γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη, το 1951 . Είναι διπλωματούχος της Γαλλικής Κυβερνήσε...

Αρχιτεκτονική
Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Μάντικας γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη, το 1951. Είναι διπλωματούχος της Γαλλικής Κυβερνήσεως (D.P.L.G), με σπουδές στην Ecole Nationale Superieure d' Architecture (U.P.1) των Παρισίων. Την επαγγελματική του πορεία συνθέτουν, μεταξύ άλλων, η πρωτοτυπία και η αυθεντικότητα των κατασκευών, η συμμετοχή του σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και το τριακονταετές έργο του, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως μελέτες στο νησί της Μυκόνου.
Η αρχιτεκτονική του συμπλέκεται αισθαντικά με τον τόπο και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Αρνείται να επιβληθεί στο χώρο καθώς βασικό μέλημα είναι να δημιουργηθεί σύζευξη μεταξύ λειτουργικότητας και καλαισθησίας προκειμένου στεγάσει τις καθημερινές στιγμές των ιδιοκτητών.
Βασικά χαρακτηριστικά των αρχιτεκτονικών του συνθέσεων είναι η πέτρα, που από τη φύση της, ως σκληρή και απόλυτη τείνει να έρθει σε αρμονία με το στοργικό ξύλο και οι βράχοι, που τους δανείζεται από το φυσικό περιβάλλον για να τους τοποθετήσει σε στρατηγικά σημεία σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς και να οδηγηθεί από αυτούς στη σύνθεση τοποθέτησης και ένταξης του κτηρίου. Παράλληλα, οι αγνές γραμμές, τα κυβόσχημα ασβεστωμένα σπίτια, το κόκκινο του καδμίου στους εσωτερικούς χώρους και η αρχοντιά του αιγαιοπελαγίτικου λευκού δημιουργούν ένα όμορφο και ιδιαίτερο καταφύγιο.
Η αγάπη του για το νησί είναι εμφανής από τα έργα που δημιούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας και αντιπροσωπεύουν το ιδιαίτερο στυλ και την τεχνική του. Πηγή έμπνευσής του ήταν η αέναη κίνηση και η δυναμική του νησιού που μπορεί να διοχετεύει στο μυαλό του καινούριες συλλήψεις και εμπνεύσεις. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο Χρήστος Ν. Καρακάσης για την Kouinta Production:
«Στο γραφείο μου στα Εξάρχεια βάζω συνέχεια μουσική, κάτι που δεν κάνω στο γραφείο μου στη Μύκονο, εκεί μπορώ και την βλέπω». 
Αδιαμφισβήτητα, η Μύκονος προσέλκυσε το ταλέντο του και ο ίδιος αφέθηκε να παραδοθεί, ώστε να χρησιμοποιήσει ελεύθερα την αύρα του νησιού, να την σκαλίσει, να την σχεδιάσει και να την οικοδομήσει, σε μια προσπάθεια να μη βγει από τη φυσική γραμμή της δημιουργίας και να γίνει συνοδοιπόρος της.

Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί
Η συμμετοχή του σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του χάρισε πολλές εμπειρίες. Μεταξύ άλλων, το 2005, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής, που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) και το οποίο έλαβε χώρα στη Κωνσταντινούπολη (International Construction and Architecture Fair), με θέμα «Η αγορά της Αρχιτεκτονικής» όπου συγκέντρωσε πάνω από 7.000 αρχιτέκτονες απ’ όλο τον κόσμο.
Ακολούθησε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Piedra, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Feria de Madris, το 2006 στη Μαδρίτη, ο οποίος είχε ως βασικό όρο την χρησιμοποίηση της ισπανικής πέτρας στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και προώθησης των χαρακτηριστικών της ισπανικής φύσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Δημήτρης Μάντικας ήταν ο μόνος που δεν χρησιμοποίησε ισπανική πέτρα και τα έργα του έγιναν δεκτά.
Το 2008, το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων πήγε στο Τορίνο της Ιταλίας και η έκθεση είχε ως κεντρικό άξονα την έκθεση προϊόντων και έργων αρχιτεκτονικής φύσης, όπως και την προώθηση της κατασκευής και του σχεδιασμού.

Μορφογένεση (Γλυπτική)
Διατρέχει τον κίνδυνο να τον πάρουν στα σοβαρά, όμως δεν αντιστέκεται να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο ώστε να οδηγηθεί αβίαστα από την τέχνη της αρχιτεκτονικής στη γλυπτική.
Εμπνεύστηκε από τον καθηγητή του Jean-Marie Delarue στο μάθημα της Μορφολογίας (Morphogenese) στα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι. Χρόνια αργότερα, έψαξε βαθιά στο μυαλό του για βρει το ερέθισμα να παίξει με τα σχήματα και τις μορφές και να δημιουργήσει γλυπτά απ’ όπου ρέει το ώριμο απόσταγμα των γνώσεων, των εμπειριών και της φαντασίας του.
«Τα ρετάλια των σχημάτων της αρχιτεκτονικής γεννούν τα γλυπτά που φτιάχνω. Τα υλικά των γλυπτών προέρχονται από την ανακύκλωση. Όλα μπορούν να μου φανούν χρήσιμα, κονσερβοκούτια, ένας παλιός θερμοσίφωνας, γυαλιά από μπύρες κ.α.»
Γλυπτὀ "Οι άνθρωποι"
Γλυπτό "Οι γλάροι"

Η “Μάσκα” είναι το τεταρτημόριο σε αντικατοπτρισμό τέσσερις φορές και περιστρέφεται πάνω στη ξύλινη βάση για να μας φανερώσει και τις δύο πλευρές της. Η μπροστινή πλευρά είναι ενδεδυμένη με θρυμματισμένα γυάλινα κομμάτια πράσινου μπουκαλιού μπύρας και από την άλλη πλευρά ρέουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η μαγεία της έγκειται στο γεγονός της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στο αιχμηρό και επικίνδυνο υλικό του θρυμματισμένου γυαλιού και την ηρεμία και αισιοδοξία που χαρίζουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου. 
Γλυπτό "Η Μάσκα"

Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς μοντέρνας τέχνης στο εξωτερικό και έχει αναλάβει την έκθεση των έργων του σε πολλά σημεία της Αθήνας και της Μυκόνου. Ενδεικτικά, το 2007 φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης της Μυκόνου και το 2009 στην έκθεση Biennale Internazionale Dell’arte Conteporanea στη Φλωρεντία-Ιταλία, όπου εντύπωση προκάλεσε το γλυπτό από τη σειρά Morphogenesis Mindgames “Dead Angel Wings”, το οποίο και φιλοξενήθηκε στο επίσημο βιβλίο της έκθεσης.
Γλυπτό "Dead Angel Wings"

Παρατηρώντας διεξοδικά τον τρόπο που εργάζεται, την πιστή προσήλωση του στην τέχνη της αρχιτεκτονικής, την εγρήγορσή του όταν επικρατεί αταξία στους μεγάλους χώρους του γραφείου του, συμπεραίνω πως όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ μπορείς και αποδίδεις με έναν αέναο πόθο που ποτέ δεν σε οδηγεί στην τελειότητα , άλλωστε το τέλειο δεν έχει περιθώρια εξέλιξης. Δεν το αποζητάς, δεν το αναμένεις θέλεις μόνο ακατάλυτα να δημιουργείς.

You tube: Dimitri Mantikas

Επιμέλεια κειμένου: Εκάβη Σέχη
BA Marketing and Human Resources
Αποκλειστικά για το PRESS-GR
Dimitri Mantikas architectural offices Mykonos, Kikladhes, Greece