GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βραχνάς από έσοδα και Ταμεία...

Η υστέρηση 1,1 δισ. στα έσοδα και η εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους της επιχορήγησης από τους ασφαλιστικούς φορείς τα αγκάθια για το υπ. ...


Η υστέρηση 1,1 δισ. στα έσοδα και η εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους της επιχορήγησης από τους ασφαλιστικούς φορείς τα αγκάθια για το υπ. Οικονομικών
Η απόκλιση ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 909 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Η «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα που έφθασε το 1,1 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση των Ταμείων που έχει… ξεφύγει είναι τα δύο αγκάθια του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεσή του, στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Στο διάστημα αυτό τα Ταμεία έχουν ήδη εκταμιεύσει το 66,2% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησης που έχει προϋπολογιστεί. Ο ΟΓΑ έχει εισπράξει το 71,4%, το ΙΚΑ το 69,7%, ο ΕΟΠΥΥ το 68,7%, το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 67,5%, και το ΝΑΤ το 60,4%. Είναι βέβαιο πως με τον ρυθμό αυτό στους επόμενους μήνες θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ρίχνοντας έξω τον προϋπολογισμό.
Το οικονομικό επιτελείο για να αντισταθμίσει τους δύο αυτούς αρνητικούς παράγοντες έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές των πρωτογενών δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και των επενδυτικών δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,6 δισ. ευρώ.
 Βραχνάς από έσοδα και Ταμεία
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης
Με αυτή την άτυπη στάση πληρωμών ο προϋπολογισμός στα τέλη Ιουνίου κρατήθηκε εντός στόχων.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12,47 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 3,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων για έλλειμμα 14,87 δισ. ευρώ και για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,26 δισ. ευρώ .
Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 21,68 δισ. ευρώ χαμηλότερα κατά 1,15 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε θέσει το υπ. Οικονομικών.
Η απόκλιση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 909 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 527 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, και τέλος στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.
Τμήμα της απόκλισης από τους στόχους εξαμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία, καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 35,66 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,96 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες δαπανών καταγράφεται μείωση, με εξαίρεση τις δαπάνες για τόκους.
Κώστας Τσαχάκης
 Βραχνάς από έσοδα και Ταμεία Βραχνάς από έσοδα και Ταμεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση