GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Φως» στην υπόθεση κλοπής πολύτιμου μεσαιωνικού χειρογράφου

Ένας πρώην επίτροπος της εκκλησίας, ο γιος του, η σύζυγός του και άλλη μία γυναίκα συνελήφθησαν σε σχέση με την εξαφάνιση πέρυσι ενός α...

Ένας πρώην επίτροπος της εκκλησίας, ο γιος του, η σύζυγός του και άλλη μία γυναίκα συνελήφθησαν σε σχέση με την εξαφάνιση πέρυσι ενός αμύθητης αξίας μεσαιωνικού κειμένου από τον Καθεδρικό ναό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία της Ισπανίας (βορειοδυτικά), όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Ο Καλιξτιανός Κώδικας (Codex Calixtinus), μία συλλογή προσευχών και λειτουργικών κειμένων του 12ου αιώνα, εξαφανίσθηκε από την προθήκη ασφαλείας του μέσα από τον γιγαντιαίο Καθεδρικό, που αποτελεί τον καταληκτικό τόπο της φημισμένης πορείας προσκυνήματος του Καμίνο ντε Σαντιάγο (Δρόμος του Αποστόλου Ιακώβ).
Το διακοσμημένο με μικρογραφίες χειρόγραφο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Ισπανίας, δεν έχει βρεθεί ακόμη, μολονότι η αστυνομία πλησιάζει στον εντοπισμό του.
«Πιστεύω πως οδεύουμε προς την ορθή κατεύθυνση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο κύριος στόχος μας είναι να βρούμε τον Κώδικα», τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής αστυνομίας Ιγνάθιο Κοσίδο, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.
Κύριος ύποπτος είναι ένας άνδρας, ο οποίος είχε απολυθεί από τη θέση του επιτρόπου του Καθεδρικού, που πάνω από 25 χρόνια ασχολείτο με τα ηλεκτρικά και τα διάφορα μερεμέτια στον ναό, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.
Μολονότι η αστυνομία δεν κατονομάζει τον ύποπτο, τόνισε πως η σύζυγός του, ο γιος του και άλλη μία γυναίκα, η οποία συνδέεται με την οικογένεια κρατούνται επίσης.
Η αστυνομία πρόσθεσε πως ανέκτησε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, οκτώ αντίγραφα του Κώδικα και άλλα παλαιά βιβλία-κειμήλια που είχαν εξαφανισθεί και αυτά από τον Καθεδρικό, κατά τη διάρκεια ερευνών σε χώρους στάθμευσης, διαμερίσματα και αποθήκες.
Οι διωκτικές αρχές βρήκαν επίσης έγγραφα και αλληλογραφία που σχετίζονται με υψηλόβαθμα στελέχη της εκκλησίας και κλειδιά για πολλά κτίρια εκτός του Καθεδρικού.
Ο Καθεδρικός ναός του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα θρυλείται ότι φιλοξενεί τον τάφο του Μεγάλου Ιακώβ, ενός από τους Αποστόλους του Ιησού, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση έφθασε στην Ισπανία για να κηρύξει τον Χριστιανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση