GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περί απολύσεων...

Γράφει η Λώρη Κέζα Η συζήτηση για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι «αυθαίρετη και αβάσιμη». Το δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μετα...

Γράφει η Λώρη Κέζα

Η συζήτηση για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι «αυθαίρετη και αβάσιμη». Το δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι είναι αυθαίρετη και αβάσιμη όσον αφορά μειώσεις ή απολύσεις, τους 150.000 ή τους 15.000 ή την εφεδρεία.
Θα απαντήσουμε με όλο το σεβασμό καθώς ο κ. Μανιτάκης δεν συγκαταλέγεται στα συνήθη τσόκαρα της πολιτικής. Η συζήτηση για τις απολύσεις είναι και συμβατή και βάσιμη. Τις απολύσεις τις επιδιώκουν οι δανειστές: εκείνοι είχαν την ιδέα, εκείνοι καθόρισαν τον αριθμό και το χρονικό περιθώριο. Υποτίθεται μάλιστα ότι οι πρώτες απολύσεις θα είχαν γίνει ως το Πάσχα.
Ένα μικρό χρονικό για να μην ξεχνιόμαστε. Το χειμώνα η κυβέρνηση συμφωνούσε με την αραίωση δημοσίων υπαλλήλων ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Ελεγαν λοιπόν τότε ότι θα φύγει κόσμος και κοσμάκης από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών. Ελεγαν ότι οι υπάλληλοι οργανισμών δεν μπορούν να μεταταχθούν στον στενό δημόσιο τομέα και άφηναν να διαρρεύσει ότι οι πρώτοι θα προέρχονται από την αμυντική βιομηχανία.
Αυτά έχουν συζητηθεί επισήμως, δεν τα φανταστήκαμε. Κατόπιν καταπιάστηκαν με τους 50.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Έλεγαν ότι η κατάργηση των θέσεών τους μπορεί να γίνει χωρίς συνταγματικά κολλήματα. Ελεγαν επίσης ότι στους δήμους περισσεύουν 10.000 υπάλληλοι που αν αρνηθούν τη μετακίνησή τους, θα απολυθούν. Κι επειδή όλα αυτά είναι και συμβατά και βάσιμα, είχαν υπολογίσει το οικονομικό αποτέλεσμα: 440 εκατ. ευρώ.
Ποιοι και γιατί τα έλεγαν αυτά. Τα έλεγαν οι τότε υπουργοί επειδή αυτά προέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο κ. Δημήτρης Ρέππας: εκείνος είχε αναλάβει την απομάκρυνση υπαλλήλων και μάλιστα πρότεινε την αξιολόγησή τους με εξετάσεις και συνέντευξη (για να μην υπάρξουν «οριζόντιες απολύσεις» ή όπως αλλιώς χαρακτήριζε τη εφεδρεία). Ο ίδιος άνθρωπος, αυτός που τα κανόνιζε όλα, έκανε την ίδια εποχή, την εξής δήλωση: «δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στην ατζέντα μας και την ατζέντα τη διαμορφώνει αυτή η κυβέρνηση και ο υπουργός».
Στις ίδιες συζητήσεις περί απολύσεων στην αρχή του χρόνου συμμετείχε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν άρθρωσε καμία αντίρρηση. Δεν είπε κάτι για τους 15.000 υπαλλήλους που θα έχαναν τη δουλειά τους τις επόμενες 90 μέρες. Εγιναν όμως εκλογές και ξέχασαν καθένας τους τι είχε συμφωνήσει με τους δανειστές. Ετσι πριν λίγες μέρες ο κ. Βενιζέλος στο συνέδριο του Economist είπε ότι οι απολύσεις είναι βάρβαρες και απαιτούνται «για λόγους συμβολισμού». Μιλούσε για απολύσεις που ο ίδιος είχε εγκρίνει.
Επί της ουσίας διαφωνούμε με τις απολύσεις. Καλά κάνει και λέει ο κ. Μανιτάκης ότι θα κάνει οικονομία στο λειτουργικό κόστος χωρίς να διώξει ανθρώπους. Αρκεί να το πει και σε αυτούς που πρέπει να το ακούσουν, στους δανειστές δηλαδή. Να το πει με την ίδια απλότητα και αποφασιστικότητα με την οποία απευθύνεται στους έλληνες πολίτες. Τα ερωτήματα είναι απλά. Πόσο θα αυξηθεί η ανεργία αν χάσουν τις δουλειές τους 150.000 άνθρωποι και τι σημαίνει αυτό σε επιδόματα; Πόσο θα επηρεάσουν τα νέα δεδομένα την ύφεση; Γιατί κακά τα ψέματα, τα 440 εκατ. των μισθών είναι χρήματα που θα αποσυρθούν από την αγορά. Θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος, θα κλείσουν τα κομμωτήρια, οι ταβέρνες, τα ωδεία, τα γυμναστήρια, θα βγουν κι άλλοι στην ανεργία και πάει λέγοντας.
Δαπάνες μπορούν να περικοπούν, όχι μόνο από τα προφανή (να σταματήσουμε να πληρώνουμε υποβρύχια που δεν παραλαμβάνουμε). Μπορούν να περικοπούν από τα ίδια τα υπουργεία που καλούνται να σώσουν τους εργαζόμενούς τους. Υπάρχει οικονομία στην ενέργεια, στα ενοίκια, στα αναλώσιμα, στις ψεύτικες υπερωρίες. Η πρώτη απόφαση ελήφθη, δεν θα αμείβονται οι υπάλληλοι που μετέχουν σε επιτροπές στο ωράριό τους καθώς θεωρείται κομμάτι της δουλειάς. Το σημαντικότερο όμως είναι να υπάρχει για κάθε υπάλληλο αντικείμενο. Αν κατηγορούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι «κάααθονται» είναι επειδή για πολλούς δεν έχει αποφασιστεί τι θα προσφέρουν, τι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει στο τέλος της ημέρας. Είναι μια καλή ευκαιρία να ξανασχεδιαστούν οι υπηρεσίες κάθε υπουργείου, να καθοριστούν αρμοδιότητες, να καταγραφούν οι ανάγκες, να γίνουν μετατάξεις, να συζητηθεί το προνόμιο της μονιμότητας. Ίδωμεν.

5 σχόλια

  1. Απορίες γιά τη διανομή βοήθειας από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής

    1. Σκάει μύτη στα συσσίτια άνδρας με ελληνική ταυτότητα και όνομα ας πούμε Κων/νος Παπαρηγόπουλος, καταγωγή Πελοπόννησος. Προφανώς παίρνει βοήθεια.

    2. Σκάει μύτη άνδρας με ελληνική ταυτότητα και όνομα ας πούμε Αχμέτ Νταβούτογλου, τόπος καταγωγής Ξάνθη. Θα πάρει βοήθεια;

    3. Σκάει μύτη άνδρας με τουρκικό διαβατήριο και όνομα ας πούμε Κων/νος Παλαιολόγος, τόπος καταγωγής Κωνσταντινούπολη. Θα πάρει βοήθεια;

    4. Σκάει μύτη άνδρας με σερβικό διαβατήριο και όνομα ας πούμε Στεφάν Καραγεώργεβιτς. Φοράει και σταυρό, ξέρει και το Πιστεύω, θα πάρει βοήθεια;

    5. Σκάει μύτη άνδρας με ύψος γύρω στο 1,80-1,85 ανοιχτόχρωμος, χωρίς χαρτιά που λέει σε σπασμένα ελληνικά Ιγκώ Έλληνας Αφγκανιστάν, ίγκω Παστούν, Αφρίντι, Έλληνάς, Μεγαλέξαντρος, Ισκαντερ. Θα πάρει βοήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν υπαρχει τιποτα μονιμο ολα στους ιδιωτες και οι τεμπελιδες στην ανερφεια αρκεταεφαγαν χωρις να προσφερουν τιποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εσυ με τις αποριες να μην βαζεις κολοδαχτυλο οταν τραβας μαλακια ειδες τι επαθες τωρα καταστραφηκε ο εγκεφαλος σου και ρωτας συνεχεια τα ιδια,κατεβα λοιπον απο την τρυπα που μενεις μην φοβασαι και πηγαινε στον πιο κοντινο αραπη στην πλατεια κατεβασε τα βρακια πεσε στα τεσσερα και θα στις λυσει αυτος ολες τις αποριες μπορει να ξαναβρεις και τον χαμενο σου εαυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΗΘΕΥΕΙ;

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ( ΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ) ΔΗΛΩΝΟΥΝ 18.000-19.000 ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΤΑ ΑΛΛΑ 80000- 90.000 ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΩΔΙΚΟ 657, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ 1% ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ!

    ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΜΕΛΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΨΟΥΣ 2000 ΕΩΣ 6000 ΕΥΡΩ. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ.ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ, ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΑΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΚΉ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ. ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ! ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ GOOGLE . ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ME TO ONOMA TOYΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση