GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

CERN… Πλάτων έναντι Δημόκριτου

του Σωτήρη Γλυκοφρύδη Όταν ο Δημόκριτος έφτασε στην Αθήνα, ο Διογένης ο Λαέρτιος γράφει πως ο Πλάτων άρχισε να μαζεύει τα γραπτά του Αβδηρ...

του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Όταν ο Δημόκριτος έφτασε στην Αθήνα, ο Διογένης ο Λαέρτιος γράφει πως ο Πλάτων άρχισε να μαζεύει τα γραπτά του Αβδηρίτη για να τα κάψει. Κάποιοι όμως Πυθαγόρειοι μαθητές του Πλάτωνα του είπαν:...
«δάσκαλε, τα γραπτά είναι πολλά και έχουν μοιραστεί…».
Γιατί όμως να υπάρχει τέτοια εμπάθεια του Πλάτωνα απέναντι στον Δημόκριτο, που συνεχίστηκε από τους Νεοπλατωνικούς έναντι των Επικουρείων; Η απάντηση είναι: «διότι ο Δημόκριτος είχε θέσει ως αρχή της φύσης ένα σωματίδιο άψυχο (το άτομο)».
Στη διαμάχη του Πλάτωνα με τους υλιστές, προστέθηκε σύντομα και ο Αριστοτέλης, σκεπτιστής, να κλείνει μάλλον προς τον δεύτερο, τον Δημόκριτο. Στο γνωστό έργο του Ραφαήλ «Η σχολή των Αθηνών», όπου ο Πλάτων δείχνει προς τον ουρανό ενώ ο Αριστοτέλης αμφιβάλει και του λέει «κράτει…», είναι ενδεικτική.
Κατά την εξέλιξη, οι νέο-Πλατωνικοί στράφηκαν κατά των Επικούρειων που προσπαθούσαν να τραβήξουν τους ανθρώπους στους κήπους της χαράς μιας ζωής με προδιαγραφές όμως αξίας (κατ’ αυτούς). Οι Πλατωνικοί τους έλεγαν ηδονιστές και υλιστές (ο Μαρξ. υπήρξε αργότερα ένας από αυτούς, που τα έβαλε με την εκκλησία).
Στον Μεσαίωνα έχουν επικρατήσει οι Πλατωνιστές, φθάνοντας οι πιο ακραίοι να γίνουν ιεροεξεταστές καίγοντας ανθρώπους. Η επιστήμη όμως στη σκοτεινιά συνέχιζε για την επιστήμη Κι ενώ ο Πλατωνισμός φαίνεται να εδραιώνεται μέσω ενός ευσεβούς Νεύτωνα, εμφανίζονται οι κβαντικοί που αλλάζουν το τοπίο.
‘Όλα είναι τύχη, λένε, στη δημιουργία του κόσμου δεν υπάρχει το προσχεδιασμένο. Όλα είναι αποτέλεσμα μάλλον τυχαίων αλληλοεπιδράσεων (αυτό το μάλλον ή το «σαν» θα μας φάει). Τα νετρόνια του πυρήνα υπό ορισμένες προϋποθέσεις γίνονται φωτόνια, φωτίνα και αντινετρίνα. Και η διάσταση, Πλάτωνα και Δημόκριτου, μεταφέρεται στο CERN.
Κι ενώ η επιστήμη μοιάζει σαν κάποιον που έχει πάει πολύ κοντά σε ένα άγαλμα εξετάζοντας μέχρι και τους πόρους του μαρμάρου, τη «σκοτεινή ύλη», υποθέτοντας στην περιφέρεια της ύλης με την αντιύλη ως δεσμούς τα σωματίδια του Χιγκς, κάποιοι αρχίζουν να τα ονομάζουν «του Θεού» και κάποιοι «του Διαβόλου».
Το CERN, στην ουσία αντανακλά τη διάσταση του Πλάτωνα με τον Δημόκριτο.

5 σχόλια

  1. Αντισυνταγματική χαρακτήρισε τυχόν περαιτέρω περικοπή στο ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης.

    Όταν παίρνουν 6000 € και το μειώσουν στα 3000€ θα δυστυχήσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

    "ΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ"

    ΜΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕΤΡΑ ΔΗΛΑΔΗ,

    ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο φιλόσοφος και ο φυσιοδίφης. Ο θεωρητικός της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Στοκχόλμη/Αθήνα 1979
    Εκτυπώσεις OFFSET
    Αθανασόπουλος-Παπαδάμης-Ζαχαρόπουλος
    Αθήνα/1979

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @12.50
    ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΒΓΑΖΟΥΝ 120 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΔΗΛΑΔΗ 700€/ΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΟΥΣΙΑ ΑΠΙΔΙΑ

    ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΓΑΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόσο ο Ηράκλειτος, όσο και οι προκάτοχοί του, μσζί με το αδημιούργητο του κόσμου, πρέσβευαν και την άποψη ότι ο κόσμος, το σύμπαν στο σύνολό του δεν διέπεται από κανένα σκοπό!

    Ο Δημόκριτος σύμφωνα με μια μαρτυρία, δηλώνει ανοιχτά ότι η αρχική και αιώνια κίνηση των ατόμων είναι "απρονόητος" (χωρίς πρόναια) άσκοπη και τυχαία!

    Ο Πλάτων καταπολέμησε αυτή τη γνώμη του Δημόκριτου, και της αντέταξε ότι "ο κόσμος τούτος που είναι αληθινά ζωντανό όν, έμψυχο και προικισμένο με νου (συνγκαταλέγοντας ευατόν στους αρίστους), γενήθηκε από την πρόνοια του θεού"

    Είναι το ίδιο επιχείρημα με εκείνο που επικαλούνται οι θασιωτες της τελεολογικής αντίληψης του κόσμου κατά την οποία "Επειδή, δηλαδή, ο θεός θέλησε να είναι όλα αγαθά, και τίποτε στο μέτρο του δυνατού να μην είναι ελατωματικό, παρέλαβε όλη την ορατή μάζα (ύλη) που δεν υσήχαζε, αλλά κινούνταν ανώμαλα χωρίς τάξη και την οδήγησε από την αταξία στην τάξη γιατί θεώρησε (ο θεός) ότι το τελευταίο είναι από κάθε άποψη καλύτερο από το πρώτο.

    Βέβαια ο Αριστοφάνης στο συμπόσιο του Πλάτωνα (κάνοντας του τη χάρι) λεέι οτι ο θεός το έκανε αυτό για να δώσει περιεχόμενο στην ανία της θέασης του κενού του περιεχόμενου της αιωνιότητάς του! όπου μάλιστα δίνει και μια Αριστο-φανερωτικά, κατανοητή εξήγηση περί της ομοφυλίας.

    Όπερ κι ο Πλάτων αντιλαμβάνεται τη δημιουργία του κόσμου όχι σαν γένεση από το τίποτα αλλά σαν μετατροπή μιας κατάστασης της (προυπάρχουσας) ύλης σε άλλη, που την αποδίδει όμως σε κάποια ιδεατή εξωκοσμική, υπερκόσμια οντότητα.

    Οι άνθρωποιέπλασαν το είδωλο της τύχης για να δικαιολογούν την αστοχασιά τους.

    Κατά τους στωικούς, "είναι καλύτερα να παραδεχόμαστε το μύθο για τους θεούς παρά να είμαστε δούλοι της ειμαρμένης των φυσικών. Γιατί ο μύθος αυτός μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να σωθούμε, αν τιμούμε τους θεούς, ενώ η ειμαρμένη των φυσικών μας προσφέρει την αλύγιστη ("πάντα κατ΄ ανάγκην γίνεται") αναγκαιότητα!

    "Τυχαίο" ο αυτοπυρπολισμός του τυνίσιου και τα επακόλουθα
    "Τυχαίο" η πλατεία Ταχριρ, και τα επακόλουθα.
    "Τυχαίο" η μοίρα του Σαντάμ, Καντάφι με τα απακόλουθα.
    "Τυχαίο" η μελούμενη έκβαση της κρίσης στη Συρία.
    "Τυχαία" και τα παραδικαστικά εις βάρος του Δικαίου.
    "Τυχαίο" και η εξέλιξη που θα οδηγήση το Κυπριακό από
    την αταξία στην τάξη.
    "πάντα κατ΄ ανάγκην (βίαια) γίνεται"
    Gud (jahve) bless Amerika

    Όσο κι ο νους να τυραννιέται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση