GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eισαγγελική έρευνα για τη χειραγώγηση του Libor...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν ξεκίνησε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν ξεκίνησε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (libor) από μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με δήλωση που έκανε χθες εκπρόσωπός του.
Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ. Σνάιντερμαν άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο χειραγώγησης του libor πριν από έξι μήνες, από κοινού με τον Γενικό Εισαγγελέα του Κονέτικατ κ. Τζορτζ Τζέπσεν. Το διατραπεζικό επιτόκιο libor διαμορφώνεται από τις εκτιμήσεις των μεγάλων τραπεζών για το κόστος δανεισμού μεταξύ τους και χρησιμοποιείται για τα συμβόλαια παραγώγων επιτοκίων ύψους 550 τρισ. δολαρίων, ενώ επηρεάζει τα επιτόκια σε πολλά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών, των πιστωτικών καρτών και των φοιτητικών δανείων.
Στη βρετανική τράπεζα Barclays, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του σκανδάλου με το libor, επεβλήθη τον περασμένο μήνα πρόστιμο ύψους 450 εκατ. δολαρίων από τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές για τη χειραγώγηση του επιτοκίου, αλλά αυτό δεν προστατεύει εργαζόμενους της τράπεζας από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει επίσης ποινικές διώξεις εναντίον αρκετών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που σχετίζονται με τη χειραγώγηση των επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times το Σάββατο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολιτείες, πόλεις και δήμοι των ΗΠΑ προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπέστησαν ζημιές λόγω της χειραγώγησης του επιτοκίου και ορισμένες έχουν υποβάλει αγωγές. Με δεδομένη τη μεγάλη έκταση της υπόθεσης και τον αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται, σημειώνει η εφημερίδα, οι έρευνες μπορεί να προσφέρουν στις αρχές τις αποδείξεις για να κατηγορήσουν τις μεγάλες τράπεζες για αδικήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία έπληξε τις παγκόσμιες αγορές από τα τέλη του 2007. Η έρευνα είναι ασυνήθιστα πολύπλοκη και θα μπορούσε να συνεχισθεί για χρόνια και να καταλήξει μάλλον σε διακανονισμούς παρά σε κατηγορίες, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που γνωρίζουν την υπόθεση.

3 σχόλια

  1. Η Βούλα, λοιπόν, έκανε μια μαλακία. Θες από αφέλεια, θες από απερισκεψία, θες ακόμα ορμώμενη από μια περίεργη πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας;

    Όπως και να το δει κανείς, η τιμωρία του αποκλεισμού δεν της αξίζει.

    Και η συγκεκριμένη τιμωρία, ήρθε μετά τις αντιδράσεις της κοινωνίας του twitter από τη μία και του πολιτικού κόσμου από την άλλη.

    Έβγαλε ανακοίνωση για παράδειγμα η ΔΗΜΑΡ, που έχει ξεπουλήσει κάθε ίχνος αριστερής φιλοσοφίας συμμετέχοντας σε μια μνημονιακή Κυβέρνηση που κατεβάζει ΜΑΤ στην Χαλυβουργία, που αποφασίζει να περικόψει για άλλη μια φορά μισθούς και συντάξεις (σ.σ. ορκιζόταν ο Αντώνης για το αντίθετο...) για να σώσει τη χαμένη της ταυτότητα και πολιτική αξιοπρέπεια και πιάστηκε από τα ξανθά μαλλιά της Βούλας.

    Και μετά από όλες τις αντιδράσεις, το μπάχαλο, τις πιέσεις της Κυβέρνησης και όλα τα παπατζηλίκια, έρχεται ο Ισίδωρος Κούβελος. Για όσους δεν θυμούνται αντιγράφω το ρεπορτάζ της “Καθημερινής” στις 3 Μαρτίου του 2012.

    “Νέα δεδομένα αναφορικά με τη δήλωση Πόθεν Εσχες του κ. Ισ. Κούβελου ανέκυψαν από την πρόσθετη έρευνα που πραγματοποίησαν τα τελευταία 24ωρα οι ορκωτοί λογιστές, κατόπιν σχετικών οδηγιών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

    Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Κούβελου, ο λογαριασμός του Λονδίνου στον οποίο κατέληξε το 1 εκατ. δολάρια από τη ρευστοποίηση μετοχών στις ΗΠΑ δεν είναι δηλωμένος.
    «Ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός στο Λονδίνο ανοίχθηκε τον Μάρτιο του 2011 για την αγορά του πλοίου και θεώρησα ότι θα έπρεπε να δηλωθεί στη δήλωση που αφορά το οικονομικό έτος 2011» επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Κούβελος, προσθέτοντας πως «δεν υπήρχε άλλωστε κανένας λόγος να μην περιλάβω χρήματα τα οποία υπήρχαν στο Πόθεν Εσχες».

    Ζητεί δε η υπόθεση να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, προκειμένου, όπως λέει, «να μπορέσω κι εγώ να αποδείξω τα προφανή».


    Οπως έγινε γνωστό μετά από έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, «από τον διενεργηθέντα έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης δεν προκύπτει επαύξηση περιουσιακής κατάστασης που να μη δικαιολογείται». Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ευ. Αργύρης είπε ότι ο επίμαχος λογαριασμός αρχικά εμφανιζόταν να έχει 12.325 λίρες Αγγλίας και τώρα, 1.142.068 δολάρια.

    Επειτα από όλα αυτά, τα μέλη της επιτροπής της Βουλής «έκριναν ότι ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής του άρθρου 3 § 3 και 4 του νόμου 3213/2003. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διατάξεις, «οι ορκωτοί λογιστές μπορούν να διατάσσουν την προσκόμιση εγγράφων και την κλήση μαρτύρων, τους οποίους εξετάζουν σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

    Και προστίθεται ότι «αν ανακύπτει περίπτωση ποινικής ευθύνης, η έκθεση αποστέλλεται στο αρμόδιο για την άσκηση δίωξης όργανο, ενώ εφόσον διαπιστωθεί ανάγκη διερεύνησης θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα φορολογικής ή άλλης αρχής, η έκθεση αποστέλλεται στην αρχή αυτή».”

    Πείτε μου τώρα. Τι θεωρείται πιο σοβαρό παράπτωμα στην Ελλάδα. Να κάνεις ένα κακόγουστο αστείο σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή να βγάζεις χωρίς να το δηλώσεις 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό;

    Η απάντηση είναι απλή. Ο Ισίδωρος Κούβελος παραμένει αρχηγός της Ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο, η Βούλα Παπαχρήστου αποκλείστηκε.

    ΥΓ: Που να καταλάβεις από θυσίες όταν “έχεις γεννηθεί με τον κώλο στο βούτυρο”, που λέει και ένας φίλος ...


    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΡΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ..

    ΓΑΜΏ ΤΗΝ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΆ ΣΑΣ, ΡΕ ΚΑΘΊΚΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πασοκ

    Βγαλτε παιδια το πολυ μπλε....
    βαλτε το παλιο χρωμα..

    αυτα λεγανε οι πρσινοφρουροι για το πρεσσ

    στην μΗλιωνη

    Τακης Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΖΕΣ ΕΙΝΑΙ Η 2399 ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ
    ΠΑΣΟΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση