GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Goody΄s και Everest βγάζουν διαβατήριο για ξένες αγορές...

Σοβαρά τραυματισμένη η αγορά εστίασης από την αύξηση του ΦΠΑ στην Eλλάδα Γονατισμένη η ελληνική αγορά μαζικής εστίασης από την ...


Σοβαρά τραυματισμένη η αγορά εστίασης από την αύξηση του ΦΠΑ στην Eλλάδα
Γονατισμένη η ελληνική αγορά μαζικής εστίασης από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% αλλά και από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της κρίσης, μετρά τα τελευταία δύο χρόνια μία πτώση των πωλήσεων κατά 44% (από 3 δισ. ευρώ στα 1,7 δισ. ευρώ) με αποτέλεσμα να κλείσουν 5.000 καταστήματα και να χάσουν τη δουλειά τους 30.000 εργαζόμενοι.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον ο όμιλος εστίασης της Vivartia (Goody΄s, Everest , Flocafe, La Pasteria, Olympus Plaza Food, Κuzina, Papagallino, Olympic Catering, Hellenic Catering) συνεχίζει να επενδύει -5 εκατ. ευρώ φέτος και 35 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια- αναδιαρθρώνει το δίκτυο κλείνοντας ζημιογόνα καταστήματα και ανοίγοντας νέα, ενισχύει τις προσφορές (πχ. με τον καφέ μια δωρεάν τυρόπιτα) που περιορίζουν την κερδοφορία αλλά κρατούν «ζεστούς» τους πελάτες και δρομολογεί μια δυναμική επέκταση στις αγορές του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vivartia κ. Ι. Αρτινό και τον διευθύνοντα σύμβουλο του κλάδου εστίασης του ομίλου κ. Θ. Παπανικολάου, o όμιλος έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με στρατηγικούς επενδυτές του εξωτερικού (master franchise) σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Λευκορωσία, Ουκρανία, Καζακστάν ενώ η πρόσφατη σύναψη συνεργασίας της Vivartia με την Exeed Industries δίνει πρόσβαση στα σήματα της Vivartia στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Σε πρώτη φάση στη Λευκορωσία θα λειτουργήσουν έως το τέλος Νοεμβρίου ένα Goody΄s, ένα Εverest και ένα Flocafe εντός mall και στην Αλβανία 4 Goody΄s, 4 Everest και 4 Flocafe.
Ο κ. Αρτινός μίλησε για μια φιλόδοξη προσπάθεια διεθνοποίησης της Vivartia στηριζόμενη στο Know How και στο καλό προϊόν. «Σε πολλές περιπτώσεις μας προσέγγισαν για συνεργασίες και αυτό μας κάνει περήφανους», δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, το σχέδιο εξωστρέφειας σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να ενισχύσει τις καθαρές πωλήσεις της αλυσίδας κατά 120 εκατ. ευρώ και να ενισχύσει τις παραγγελίες των παραγωγικών μονάδων του ομίλου στην Ελλάδα που θα τροφοδοτούν με πρώτη ύλη τα νέα καταστήματα κατά 15%-20%.
Ο κ. Πανανικολάου ανέφερε πως ο σύνδεσμος επώνυμων αλυσίδων μαζικής εστίασης αναμένει να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση -ο σύνδεσμος έχει ζητήσει να μειωθεί στο 9%- ώστε να πέσουν οι τιμές και να ενισχυθεί και ο τουρισμός.
Ενδεικτικά ο ΦΠΑ της εστίασης είναι 7% στη Γαλλία, 10% στην Ιταλία και 8% σε Κύπρο, Ισπανία και Τουρκία!
«Εχουμε δει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, την τρόικα και τον υφυπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη. Εχουν πειστεί ότι η εφαρμογή του 23% ΦΠΑ είναι άδικη και αναποτελεσματική αλλά δυστυχώς έχει γραφτεί στο μνημόνιο και για να αλλάξει θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου.
Ο κ. Αρτινός με τη σειρά του επεσήμανε ότι: «η μείωση του ΦΠΑ σε ένα κλάδο από τον οποίο ζουν 600.000 οικογένειες θα περιορίσει τα λουκέτα, θα αυξήσει τους τζίρους, θα ενισχύσει την απασχόληση και θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα στην οικονομία».
Ο κλάδος εστίασης της Vivartia πραγματοποιεί 360 εκατ. ευρώ ετήσιες πωλήσεις και εμφανίζει κέρδη σε επίπεδο ebitda, διαθέτει 550 σημεία πώλησης, εξυπηρετεί 500.000 καταναλωτές ημερησίως στα καταστήματα του ομίλου, απασχολεί 5.000 εργαζόμενους και λειτουργεί 5 μονάδες παραγωγής.  

1 σχόλιο

  1. οι φιρμες πουλανε τον καφε 3,70 ορθιος σε πλαστικο στα καραβια και τους αφηνουν.
    μονοπωλιο.......

    ελευθερη αγορά μαλάκες αλλά και κατηγορία καταστηματος αναλογα του σερβις.

    ψαθινη καρεκλα σε χωριο και 2,5 ευρω ο φραπές με 500 βασικό και περιμενουν δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση