GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«It’s the economy, stupid…»

«Μονομαχία» από… έδρας για τον φιλελεύθερο καθηγητή Κάρι Κόβινγκτον και τον συντηρητικό συνάδελφό του Στίβεν Σνεκ   Ο Φιλελεύθ...

«Μονομαχία» από… έδρας για τον φιλελεύθερο καθηγητή Κάρι Κόβινγκτον και τον συντηρητικό συνάδελφό του Στίβεν Σνεκ
 
Ο Φιλελεύθερος Κάρι Κόβινγκτον και ο Συντηρητικός Στίβεν Σνεκ, ειδικοί σε ζητήματα εκλογών και προεδρικών πολιτικών και καθηγητές Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αϊοβα και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αντιστοίχως, μιλούν στο «Βήμα» και συμφωνούν… μόνο σε ένα: στο ότι «κλειδί» για τις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι η οικονομία.

Πώς θα επηρεάσει η έγκριση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας από το Ανώτατο Δικαστήριο τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές;
Κάρι Κόβινγκτον: «Η έγκριση της μεταρρύθμισης δεν θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Εκείνοι που την εγκρίνουν έχουν ήδη αποφασίσει να ψηφίσουν Ομπάμα και εκείνοι που δεν την εγκρίνουν, Ρόμνεϊ. Θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν καταλύτης που θα βοηθήσει τους αναποφάσιστους να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν. Οπως κι αν έχει όμως, η οικονομία θα είναι το «κλειδί» στην απόφαση ψήφου».
Στίβεν Σνεκ: «Η με μικρή διαφορά έγκριση της μνημειώδους μεταρρύθμισης του Ομπάμα θα εξοργίσει τη βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και θα ενεργοποιήσει πολλούς ψηφοφόρους του Ρόμνεϊ. Ηδη έχουν αρχίσει οι δωρεές προς τον Ρόμνεϊ. Παρ’ όλα αυτά, η δικαίωση από το Ανώτατο Δικαστήριο του προγράμματος Υγείας πιθανότατα θα βοηθήσει τις συνολικές πιθανότητες του Ομπάμα να κερδίσει τις εκλογές. Ισχυροποιεί την ηγεσία του επισήμως και υπονομεύει το επιχείρημα των αντιπάλων του ότι είναι «ριζοσπάστης»».

Μέχρι στιγμής ο Μιτ Ρόμνεϊ, που προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχει συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για την εκστρατεία του απ’ ό,τι ο Ομπάμα, ενώ συνολικά θα δαπανηθούν περισσότερα από 6 δισ. δολάρια και από τα δύο κόμματα. Τι λέει αυτό για την «ποιότητα» της δημοκρατίας στη χώρα;
Κ.Κ.: «Και οι δύο πλευρές έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια, μερικά εκατομμύρια πάνω ή κάτω δεν κάνουν τη διαφορά. Σημασία δεν έχει πόσα ξοδεύουν, αλλά πόσο «έξυπνα» τα ξοδεύουν, δηλαδή ποια ζητήματα προβάλλουν ή αντιμετωπίζουν με τα χρήματα, και πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά απαντούν στην κριτική της άλλης πλευράς. Στις προεδρικές εκλογές τα χρήματα δεν επηρεάζουν τόσο τις ψήφους, καθώς και τα δύο κόμματα ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματά τους σε συγκεκριμένες Πολιτείες-»κλειδιά»».
Σ.Σ.: «Οταν εμπλέκονται χρήματα, πάντα δοκιμάζεται η δημοκρατία. Οχι μόνο η διαφθορά, αλλά και οι ανισότητες σε επίπεδο εξουσίας υπονομεύουν το δημοκρατικό πνεύμα. Συνεπώς θα έπρεπε να προκαλούν ανησυχία τα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται στις προεδρικές εκλογές. Το μόνο καλό είναι ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια για κάθε δολάριο. Καλό είναι επίσης ότι η διαφορά των χρημάτων που έχουν συγκεντρώσει οι δύο υποψήφιοι είναι μικρή».

Η κρίση της ευρωζώνης θα επηρεάσει την αμερικανική εκλογική μάχη και το αποτέλεσμά της;
Κ.Κ.: «Εχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα στις εκλογές, επειδή αποτελεί έναν από αρκετούς παράγοντες που καθυστερούν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ο Ομπάμα θέλει να πέσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 8% για να βελτιώσει τις πιθανότητές του να κερδίσει, και μια βαλτωμένη ευρωπαϊκή οικονομία υπονομεύει τις ικανότητες της Αμερικής για πωλήσεις παγκοσμίως, πράγμα που με τη σειρά του αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τις προσλήψεις από αμερικανικές εταιρείες. Ο Ομπάμα πλήττεται από την ανικανότητα της Ευρώπης να επιλύσει την κρίση, ενώ αυτή η αποτυχία βοηθάει τον Ρόμνεϊ. Ο Ρόμνεϊ θα ήθελε να δει την Ευρώπη να λύνει τα προβλήματά της, αλλά μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου».
Σ.Σ.: «Η κρίση αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες των εκλογών. Παραδόξως όμως, ελάχιστοι Αμερικανοί θα το σκεφτούν στην πραγματικότητα όταν θα πάνε να ψηφίσουν. Η αμερικανική οικονομία είναι συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή. Οταν η Ευρώπη έχει κρύωμα, η Αμερική φτερνίζεται. Συνεπώς η τωρινή κατάσταση στην Ευρώπη επηρεάζει την ήδη αδύναμη αμερικανική οικονομία. Αν η κατάσταση της ευρωζώνης επιδεινωθεί δραματικά, η κατάρρευση ενδέχεται να συμπαρασύρει και τις πιθανότητες του Ομπάμα να επανεκλεγεί. Δεν θα με εξέπληττε αν μάθαινα ότι ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, Τζιμ Μεσίνα, προσεύχεται καθημερινά να ευοδωθούν οι τελευταίες προσπάθειες σταθεροποίησης της ευρωζώνης».
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση