GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ελαττωματικό από τη δομή του το διατραπεζικό Libor»..

To Libor -αρκτικόλεξο του London Interbank Offered Rate: το διατραπεζικό επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού, το οποίο καθορίζεται στην αγορά ...

To Libor -αρκτικόλεξο του London Interbank Offered Rate: το διατραπεζικό επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού, το οποίο καθορίζεται στην αγορά του Λονδίνου- είναι «από τη δομή του ελαττωματικό» και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια διεθνώς για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως βάση για τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι στο αμερικανικό Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την καταβολή ενός προστίμου ύψους 460 εκατ. δολαρίων από την τράπεζα Barclays το οποίο συμφώνησε να καταβάλει για την προσπάθειά της να χειραγωγήσει το Libor, ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανησυχούσαν για τα «προβλήματα» όσον αφορά το Libor ήδη από τα τέλη του 2007, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στην αγορά ότι οι τράπεζες δήλωναν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο μπορούσαν να δανεισθούν (σ.σ.: το Libor διαμορφώνεται από τα επιτόκια που ανακοινώνουν καθημερινά οι μεγαλύτερες τράπεζες ότι είναι διατεθειμένες να δανεισθούν από άλλες τράπεζες).
«Το σύστημα του Libor είναι δομικά ελαττωματικό. Είναι ένα μείζον πρόβλημα για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα… πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο κ. Μπερνάνκι.
«Θα ήθελα να δω πρόσθετες αλλαγές στη διαδικασία του Libor, με την υπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να είναι η βάση για τα χρηματοπιστωτικά συμβόλαια», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης, εγείροντας αμφιβολίες για το μέλλον του διατραπεζικού επιτοκίου.
Τον Απρίλιο του 2008, ένα εργαζόμενος της Barclays δήλωσε σε αναλυτή της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης ότι η βρετανική τράπεζα όριζε σε χαμηλότερο επίπεδο από το πραγματικό τις αναφορές της για το Libor για να μη φαίνεται πιο αδύναμη από τους ανταγωνιστές της.
Ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης «αντέδρασε πολύ γρήγορα», ενημερώνοντας τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές την 1η Μαΐου 2008 και ζητώντας από την Τράπεζα της Αγγλίας (την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας) και την Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών (BBA), που είναι ο χορηγός του Libor, να προχωρήσει σε αλλαγές.
Τελικά, η BBA υιοθέτησε μόνο δύο από τις έξι συστάσεις της Fed. «Υπήρξε ενεργή προσπάθεια να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι για την πολιτική και όλες οι εποπτικές αρχές για τις πληροφορίες που είχαν ληφθεί», είπε ο κ. Μπερνάνκι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Fed δεν υποπτευόταν εκείνη την εποχή ότι οι εργαζόμενοι της τράπεζας προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν το Libor «για κέρδος», αλλά ότι είχαν ενδείξεις ότι κάποιες τράπεζες ενδεχομένως «ανέφεραν χαμηλά επιτόκια για να μην εμφανίζονται αδύναμες».
Η αμερικανική Επιτροπή Συναλλαγών σε Παράγωγα ξεκίνησε έρευνα για το θέμα αυτό τον Απρίλιο του 2008 και η Barclays τελικά παραδέχθηκε ότι χειραγωγούσε τα επιτόκια για το κέρδος και για να εμφανίζεται ισχυρή στην αγορά.

1 σχόλιο

  1. ΆΝΤΕ ΞΥΠΝΆΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΆΞΟΥΜΕ ΈΞΩ .. ΡΕ ΠΑΠΑΡΕΣ ΜΕ ΔΙΚΌ ΜΑΣ ΝΌΜΙΣΜΑ ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΊΧΑΜΕ ΚΆΝΕΙ ΚΆΤΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΆΝΟΥΜΕ; ΤΟΥΣ ΈΧΟΜΕ ΔΏΣΕΙ ΧΡΌΝΩ ΚΑΙ ΒΓΆΖΟΥΝ ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΈΞΩ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΊΣΗ ΧΡΌΝΙΑ ...

    ΤΙ ΆΛΛΟ ΘΈΛΕΤΕ ΓΑΜΏ ΤΗΝ ΤΎΧΗ ΜΑΣ; ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΈΔΩΣΑΝ ΧΡΌΝΩ ΝΑ ΤΑ ΒΓΆΛΟΥΝ ΟΛΑ ΈΞΩ,ΡΕ ΠΟΥΤΆΝΑ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 18 ΜΕΤΡΆ, ΡΕ ΚΟΥΝΕΛΆΚΙ ΓΑΜΏ ΤΗΝ ΦΆΡΑ ΣΟΥ ΤΙ ΚΆΘΕΣΑΙ ΡΕ ΚΕΡΑΤΆ ΕΚΕΙ; ΓΙΑ ΑΛΩΘΕΊ; ΘΑ ΣΕ ΓΑΜΉΣΟΥΜΕ ΠΡΏΤΟ ΠΡΏΤΟ , ΌΣΟ ΓΙΑ Γ.Π.Α ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΈΛΟ ΑΓΟΡΆΣΕΤΕ ΤΆΦΟ ΚΑΡΓΙΟΛΙΔΕΣ ...ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΆΛΛΗ ΠΟΥΤΆΝΑ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΡΕ; ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση