GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Pat Cradock: το θέμα της δραχμής…ήταν μια γιγαντιαία μπλόφα

Διαβάστε τι γράφει ο  Pat Cradock*  στο  “The Irish Independent”. Η Ελλάδα, όπως η Ιρλανδία, ανακάλυψαν ότι υπάρχει μικρή ανταμοιβή από τη...


Διαβάστε τι γράφει ο Pat Cradock* στο “The Irish Independent”.
Η Ελλάδα, όπως η Ιρλανδία, ανακάλυψαν ότι υπάρχει μικρή ανταμοιβή από την ευρωζώνη για την καλή συμπεριφορά, γράφει ο Pat Cradock
Θυμηθείτε τη δημοσιονομική συνθήκη που υποτίθεται ότι θα έφερνε την σταθερότητα στην ευρωζώνη. Μια γερμανική ιδέα, αλλά οι Γερμανοί δεν την έχουν επικυρώσει ακόμα. Η ευρωζώνη φαίνεται να είναι πιο έτοιμη από ποτέ να καταρρεύσει. Η συνθήκη δεν έχει κάνει τίποτα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, μια σαφής απόδειξη είναι το γεγονός ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την παρούσα κρίση.
Στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία, ασκήθηκε εκστρατεία φόβου από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, φόβος ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πεταχτεί από το ευρώ, εάν τα μέρη που υποστηρίζουν την διάσωση δεν κερδίσουν τις εκλογές.
Ο αρχηγός του κύριου κόμματος υπέρ της διάσωσης της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, διακήρυξε την προσήλωσή του στο ευρώ, ενώ ανακοίνωνε την πρόθεσή του για επαναδιαπραγμάτευση της διάσωσης. Ισχυρίστηκε ότι ο κύριος αντίπαλος του, Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισπεύσει την επιστροφή στην δραχμή, αν καταργηθεί το πακέτο διάσωσης, όπως υποσχέθηκε.
Η καταστροφή αυτή ήταν βαμμένη με χρώματα και η μακάβρια λέξη «drachmageddon επινοήθηκε για αυτό. Φυσικά, κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς η επαναφορά του παλιού νομίσματος θα περιλαμβάνει και τα στοιχεία που αναπαράγονται για την πτώση του βιοτικού επιπέδου κλπ ήταν εντελώς θεωρητικά.
Η εκλογική συζήτηση στην Ελλάδα έγινε με έμφαση στην διάσωση, η επιλογή του «ευρώ έναντι δραχμής» κυριάρχησε στη διεθνή κάλυψη από τα ΜΜΕ. Οι ηγέτες της ευρωζώνης επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα έπρεπε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αγνοώντας την πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Το Σαββατοκύριακο των εκλογών, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, που είναι ιδεολογικά κοντά στο κόμμα CDU της Μέρκελ και καλά ενημερωμένη για το κόμμα, διέρρευσε ότι αξιολόγηση από το γραφείο της Μέρκελ, ήταν ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να βγει Ελλάδα από το ευρώ.
Φαίνεται ότι η ευρωζώνη είναι το νέο “Hotel California” – με τα λόγια του τραγουδιού: “Μπορείτε να κάνετε check in όποια στιγμή θέλετε αλλά δεν μπορείτε ποτέ να φύγετε.”
Εκτός από το φόβο των επιπτώσεων της σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, το ελληνικό κράτος υπολογίζεται ότι χρωστάει 90 δις € στη Γερμανία, από τα χρήματα που οφείλονται στην Bundesbank στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταξύ των κεντρικών τραπεζών. Έτσι, το όλο θέμα φαίνεται ήταν μια γιγαντιαία μπλόφα και η ανάλυση των αντιμνημονιακών στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά σωστή.
Όσον αφορά το δεύτερο στοιχείο του προγράμματος του, η επαναδιαπραγμάτευση της διάσωσης… Ο Σαμαράς πήρε ελάχιστη ή καμία ενθάρρυνση από τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο. Μιλώντας σε μια συνάντηση του CDU στην Hesse λίγο πριν τις εκλογές, η Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία διάσωσης, με δυνατά χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους. Έκανε μια παρόμοια δήλωση και με τη G7 στο Μεξικό.
Εδώ πάλι, επισημαίνουμε ότι ήταν σωστή η σκέψη… ότι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει το θέμα της διάσωσης ήταν να παύσει μονομερώς η εφαρμογή της.
Πού βρισκόμαστε λοιπόν τώρα μετά τις εκλογές;
Η Νέα Δημοκρατία έχει διατηρήσει τη θέση της ως πρώτο κόμμα και ως εκ τούτου παίρνει το μπόνους των 50 εδρών ..
Ένας συνασπισμός μαζί με το ΠΑΣΟΚ (σοσιαλιστές), μια σκιά του προηγούμενου εαυτού του με 12 %, μαζί με την ΔΗΜΑΡ. Ο Σαμαράς έχει ορκίστηκε ως πρωθυπουργός, εκπληρώνοντας μια μακροχρόνια φιλοδοξία του.
Το συμπεράσμα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ότι θα υπάρξει επιστροφή στο “business as usual” θα είναι απατηλό.
Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκαν το Μάρτιο Ελλάδα υποτίθεται ότι θα αποφασισθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα επιπλέον περικοπές άνω των 11 δις €, στους προϋπολογισμούς για το 2013/14. Το πώς η δέσμευση αυτή θα αντιμετωπισθεί, θα αποτελέσει ένα δείκτη για το μέλλον των σχέσεων με τους δανειστές.
Οποιαδήποτε προσπάθεια για περαιτέρω περικοπές των μισθών και «εσωτερική υποτίμηση», θα επαναφέρει αναπόφευκτα τη σύγκρουση και πάλι στους δρόμους.
*Ο Padraic (Pat) Cradock είναι ένας συνταξιούχος πρεσβευτής της Ιρλανδίας που ζει τώρα στην Ελλάδα
exomatiakaivlepo.blogspot.gr

8 σχόλια

  1. Τουμπεκί ψιλοκομμένο η δήθεν "επαναδιαπραγμέτευση";

    Τουμπεκί ψιλοκομμένο η ακύρωση της μείωσης 12% των ειδικών μισθολογίων; (προβλέπω στις επόμενες εκλογές όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να ψηφίζουν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ!!)

    Αυτή είναι η αξιοπιστία των τρισάθλιων λαμογίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των ηθικών αυτουργών των 3000 αυτοκτονιών-δολοφονιών, του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, της φτώχιας και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού!!

    Δεν θα προλάβει να σας στείλει στο εδώλιο, για το ξεπούλημα που ετοιμάζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ, άθλια λαμόγια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ...

    Ο λαός θα σας έχει κρεμάσει ΗΔΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, κουφάλες δοσίλογοι και προδώτες (όσοι από σας, δεν προλάβετε να φύγετε με ελικόπτερα!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκομμουνιστοποιησε τον εαυτο σου ρε
    ....Σαν μπολσεβικος σκεφτεσαι.

    Πες μου ενα κρατος στον κοσμο που ο πρωτος σημαντικος επιχειρηματιας ειναι το κρατος. Αυτα δεν εκανε και η ΕΣΣΔ και κατερρευσε ?
    Ακομα και η Κουβα ιδιωτικοποιηθηκε.

    Δημοσιο να διοριζουμε τα παιδια μας ΤΕΛΟΣ!
    Ο Ελληνας ραγιας πρεπει να αλλαξει
    ή να ψοφησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλη μια φορά η Κρήτη γίνεται ρόμπα διεθνώς ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΒΕΝΤΟΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ να αποδοσιλογοποιήσεις τον εαυτό σου, φασιστικό κάθαρμα, γαμώ τον κουκουλοφόρο-συνεργάτη των Γερμανών παππού σου, ψωλόχυμα αγνώστου γκεσταπίτη, προδωτικό δεξιό τραβέλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΗΡΕ ΨΟΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ!

    ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ!

    ΖΗΤΩ ΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΛΑΜΟΓΙΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ 3000 ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!!

    ΒΑΛΤΕ ΜΠΡΟΣ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΡΕΕΕΕΕΕΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κεδίκογλου: Απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάψει πάλι την Αθήνα;

    Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τονίζοντας «Δεν μας τρομοκρατούν οι απειλές του ΣΥΡΙΖΑ», αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις τω στελεχών του Συνασπισμού ότι θα ελεγχθούν όσοι προωθήσουν την πώληση κρατικής περιουσίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην φράση του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα βρει τον Συνασπισμό απέναντί της μέσα και έξω από την Βουλή αναρωτήθηκε: «Δηλαδή τι απείλησε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάψει πάλι την Αθήνα; Ο κρατισμός και ο λαϊκισμός δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα του σήμερα».

    Παράλληλα ο Σίμος Κεδίκογλου επεσήμανε την άποψη ότι η διαβούλευση με τους εταίρους θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία.

    Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως αυτή τη στιγμή "είμαστε τελείως εκτός στόχων και το πρωτεύον είναι να δείξουμε πως κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση".

    "Το θέμα αναδιαπραγμάτευση είναι διαρκώς μπροστά μας [και] δεν γίνονται μονομερώς παραχωρήσεις", συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως "για να μας ακούν πρέπει να είμαστε πειστικοί" και εκτιμώντας ότι η επιτυχία στην προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου θα κριθεί από την επίτευξη συμφωνημένων στόχων, γεγονός που θα δώσει στην Αθήνα τη δυνατότητα να ζητήσει τροποποιήσεις.

    "Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Προτιμάμε να περάσουμε το παιχνίδι στην επίθεση, να περάσουμε σε αποκρατικοποιήσεις, πείθοντας έτσι τους εταίρους μας", ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Κληθείς να σχολιάσει την έντονη κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και τις δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι η κριτική του κ. Τσίπρα είναι σαν τις εναλλαγές του χαμαιλέοντα και πρόσθεσε πως ο κρατισμός και ο λαϊκισμός δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα, αλλά η συνταγή που μας έφερε στο σήμερα.

    "Δεν μας τρομοκρατούν οι απειλές του ΣΥΡΙΖΑ", υπογράμμισε απαντώντας στην αναφορά του κ. Τσίπρα ότι "θα είναι κάθε στιγμή απέναντι μέσα κι έξω από τη Βουλή".


    Αποκομμουνιστοποιησε τον εαυτο σου ρε....Σαν μπολσεβικος σκεφτεσαι.

    Πες μου ενα κρατος στον κοσμο που ο πρωτος σημαντικος επιχειρηματιας ειναι το κρατος. Αυτα δεν εκανε και η ΕΣΣΔ και κατερρευσε ?
    Ακομα και η Κουβα ιδιωτικοποιηθηκε.

    Δημοσιο να διοριζουμε τα παιδια μας ΤΕΛΟΣ!
    Ο Ελληνας ραγιας πρεπει να αλλαξει
    ή να ψοφησει


    Ψοφος στο διεφθαρμενο κρατος.
    Ψοφος στους διεφθαρμενους γραφειοκρατες της μιζας, του γρηγοροσιμου και του λαδωματος.
    Εδω και τωρα αποκομμουνιστοποιηση της Ελλαδας.
    Εδω και τωρα αποκρατικοποιηση των παντων.

    Το γαμημενο το κρατος να μην εχει ουτε ψιλικατζιδικο.
    Ακομα και ενα περιπτερο να διοικει το κωλοκρατος θα μπαινει μεσα με ελλειμματα, κομματικους υπερογκους διορισμους κτλπ.

    Γαμω το κρατος που εφτιαξε ο μισελληνας Παπανδρεου και γαμω την μπολσεβικικη σαπια νοοτροπια σας κρατιστες προδοτες


    Απο που & ως που το κρατος πρεπει
    να επιχειρει? Οπουδηποτε υπηρξε το κρατος επιχειρηματιας, οι χωρες οδηγηθηκαν στην καταστροφη.

    Σε ολο τον πλανητη, πλην της Β.Κορεας & ημων, οι αγορες ειναι ιδιωτικες ρυθμιζομενες, οι ΔΕΚΟ μετατραπηκαν σε Α.Ε.Δημοσιο = πηγη διαφθορας εξ ορισμου!
    Αυτα μας εστειλαν στα μνημονια.

    Να τελειωνουμε με το γαμημενο το δημοσιο. Ψοφος στον ακρατο κρατικισμο που δημιουργησε ο μισελληνας Ανδρεας Παπανδρεου & στηριζουν σοσιαλιστες & κομμουνια.

    Το διεφθαρμενο κρατος ουτε περιπτερο να μην εχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ !!

    Την ώρα που χιλιάδες καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι, λόγω έλλειψης φαρμάκων,

    την ώρα που αγωνίζονται να επιβιώσουν οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί, οι παραπληγικοί, οι καρδιοπαθείς,

    την ώρα που ένας στους τρεις είναι άνεργος (1 στους 2 νέους),

    την ώρα που θερίζει η φτώχια, η εξαθλίωση και η δυστυχία,

    την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε,

    την ώρα που 2000 αξιοπρεπείς συμπολίτες μας οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία και κάθε ημέρα που περνά, συνεχίζουν να αυτοκτονούν άνθρωποι,

    την ώρα που ΟΛΑ είναι υπό διάλυση – Υγεία, Παιδεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κράτος,

    την ώρα που σε αυτήν την καταστροφή μας οδήγησαν ΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις μίζες, τις Siemens, τα υποβρύχια, τα δομημένα ομόλογα, τις «περήφανες» Ολυμπιάδες τους, τα SWAPS τους, τα Βατοπαίδια τους, τους Κουμπάρους τους… κλπ. κλπ…

    Αν μετά απ’ όλα αυτά, ΕΣΥ επιμένεις να τους ψηφίζεις,

    τότε είσαι ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΟΥ !!!

    και επιπλέον ΠΡΟΔΩΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΕΛΟΙΕ.
    Ή ΔΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΦΡΟΣ ΣΕ ΩΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

    ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ?

    Σε ποια χώρα έγινε αυτό και πέτυχε χωρίς ελλείμματα;
    Βασική αρχή είναι να έχουμε καλές, σύγχρονες και ακριβείς συγκοινωνίες, το κόστος των οποίων να το πληρώνει ο χρήστης!
    Με την αύξηση των χρηστών θα έρθουν και τα κέρδη!

    Γιατί θα πρέπει ο κάτοικος των Πρεσπών που δεν έχει δει στη ζωή του πως είναι τα "μπλε" λεωφορεία της Αθήνας να πληρώνει για τα ελλείμματα αυτού του οργανισμού με τους χιλιάδες εργαζόμενους;

    Από τη δεκαετία του ΄90 μας έλεγαν ότι η Ολυμπιακή, "μπαίνει" μέσα ένα εκατομμύριο δραχμές την ημέρα!

    Υπολόγισε πόσο μας έβαλε μέσα επί 15 χρόνια, μέχρι που τη ξεφορτώθηκε το Κράτος και έγινε και πάλι σοβαρή εταιρεία, εδώ που τα λέμε!

    Ας μην περιμένουμε "την κινητικότητα της οικονομίας" από το Κράτος!

    Το Κράτος υπάρχει για να δημιουργεί τις προϋποθέσεις στον οποιονδήποτε να "επιχειρεί" και να κινεί ο ιδιώτης την οικονομία!
    Και όχι να κάνει τον επιχειρηματία!

    Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να απενοχοποιήσουμε το κέρδος!
    Γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχουν επιχειρηματίες , δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει ανάπτυξη!

    Το καλύτερο για το "λαό" είναι να του καλύπτεις τις βασικές του ανάγκες και να καλύπτεις τις απαραίτητες σε αυτόν υπηρεσίες,
    σε λογικές τιμές με καθαριότητα,
    με ακρίβεια και συνέπεια!

    Δεν έχω δει κάποια κρατική υπηρεσία να καλύπτει αυτές τις προδιαγραφές!

    Δε χρειάζεται νομίζω να εξηγήσω τους λόγους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση