GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα 13+1 μέτρα του “πακέτου” της διετίας 2013 – 2014...

Έντός της εβδομάδας θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών ο τελευταίος έλεγχος στα επίμαχα μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ προκειμένου να ...

Έντός της εβδομάδας θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών ο τελευταίος έλεγχος στα επίμαχα μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο περικοπών της διετίας 2013-2014, το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Μια πρόγευση για τις προθέσεις της τρόικας θα πάρει άμεσα το οικονομικό επιτελείο, καθώς αύριο το απόγευμα αναμένονται στην Αθήνα τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια και ξεκινούν επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τρεις σκοπέλους προκειμένου να κλειδώσει το «πακέτο».
Ο πρώτος σχετίζεται με το μοντέλο που θα επιλεγεί για τη «νέου τύπου εφεδρεία» καθώς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση εμφανίζονται με διαφορετικές γραμμές, ο δεύτερος με το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, το οποίο έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές και ο τρίτος με το εύρος των περικοπών στις συντάξεις ώστε να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.Το έργο του οικονομικού επιτελείου μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς από τη μία το «πακέτο» θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους πολιτικούς αρχηγούς και από την άλλη θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας «εμπλοκής» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στην κυβέρνηση απεύχονται οποιαδήποτε καθυστέρηση στη σύνταξη της έκθεσης της τρόικας, καθώς όπως έχουν διαμηνύσει Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, από το περιεχόμενό της θα κριθεί η στάση της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα κι αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του οικονομικού προγράμματος.
Πιο αναλυτικά για τα ειδικά μισθολόγια πραγματοποιείται αύριο το πρωί σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.
Θα επιχειρηθεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια να μην επιβληθούν με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2012 όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο και να εξαιρεθούν από αυτές οι «μάχιμοι» ένστολοι.Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί τα ισοδύναμα τα οποία έχουν προταθεί (τα χαρακτηρίζει αναποτελεσματικά) και θέτει «βέτο» στις εξαιρέσεις.
Από το υπουργείο Οικονομικών έχουν διαμηνύσει ότι τα ισοδύναμα μέτρα πρέπει να προκύψουν από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Ισχυρός είναι ο πονοκέφαλος στο κυβερνητικό επιτελείο και για το «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας που λόγω και του μεγέθους του καθιστά αναπόφευκτες τις μειώσεις σε μεσαίες και χαμηλές συντάξεις.
Τα έξι δισ. ευρώ έχει πλέον φτάσει ο «λογαριασμός» του υπουργείου Εργασίας. Το κονδύλι που πρέπει να εξοικονομηθεί από περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα έχει αυξηθεί, προκειμένου το καθαρό όφελος να φτάσει τα 4.8 δισ. ευρώ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο οι περικοπές να ξεκινούν από χαμηλότερα ποσά συντάξεων ή εναλλακτικά να αυξάνεται το ύψος των εισφορών. Για παράδειγμα στις κύριες συντάξεις η αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν να «σωθούν» από τη νέα εισφορά όσοι παίρνουν κάτω από 800 ευρώ. Ωστόσο φαίνεται πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και έτσι εξετάζεται η επιβολή της εισφοράς να ξεκινά ακόμα και από τα 600 ευρώ.
Στο «μέτωπο» του εφάπαξ η αύξηση του κονδυλίου που πρέπει να εξοικονομήσει το υπουργείο έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται ακόμα και όσοι βγήκαν στη σύνταξη. Τέλος, μεγάλες θα είναι οι περικοπές στα λεγόμενα προνοιακά επιδόματα, όπου καθιερώνονται αυστηρά κριτήρια. Οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν από τα οικογενειακά έως και τα αναπηρικά επιδόματα, ενώ αυστηρότερο θα είναι το ηλικιακό όριο για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση