GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Ελληνες φοροδιαφεύγουν 28 δισ. ευρώ το χρόνο

Αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα -μόνο για ένα χρόνο- τότε δεν θα χρειαζόταν η λήψη μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα της...

Αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα -μόνο για ένα χρόνο- τότε δεν θα χρειαζόταν η λήψη μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα της επόμενης διετίας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου…
η οποία τονίζει ότι αν είχαν φορολογηθεί τα εισοδήματα αυτά θα απέφεραν φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 11,2 δισ. όσα είναι δηλαδή και τα επώδυνα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση.
Στη μελέτη προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι είναι οι επαγγελματικές ομάδες που αποκρύπτουν από την εφορία τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος ενώ η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη σε Κρήτη, Αττική, Πελοπόννησο και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς.
Οι ερευνητές έχουν επιλέξει έναν απλό τρόπο για να εντοπίσουν τις περιοχές που φοροδιαφεύγουν αφού συνέκριναν τα δηλωθέντα εισοδήματα με τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων. Ανακάλυψαν έτσι ότι δανειολήπτες με μηνιαία εισοδήματα μικρότερα από τη μηνιαία δόση των δανείων και των καρτών εξυπηρετούσαν κανονικά τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί να εντοπιστεί μια πιστωτική κάρτα με όριο και χρέη 35.000 ευρώ όταν τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν ξεπερνούσαν τα 10.000 με 15.000 ευρώ το χρόνο.
Η μελέτη εκπονήθηκε από τρεις καθηγητές, δύο εκ των οποίων είναι Ελληνες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα για το 2009 ήταν 28 δις ευρώ. Αν τα εισοδήματα αυτά είχαν φορολογηθεί θα απέφεραν έσοδα 11,2 δις ευρώ και θα μειωνόταν το αντίστοιχο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2008 κατά 48% ! Αυτό σημαίνει ότι η φοροδιαφυγή αποτέλεσε τη βασική αιτία στέρησης εσόδων από το κράτος και κατά συνέπεια στέρησης του ρυθμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
Η μελέτη εξετάζει ακόμη και την πολιτική διάσταση του φαινομένου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται να μη διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λόγω προσωπικών κινήτρων που σχετίζονται με τα επαγγέλματα των βουλευτών και τις ισχυρές επαγγελματικές τους ενώσεις.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το ποσοστό του εισοδήματος που μπορεί να φοροδιαφεύγει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται έως και το 68%, ειδικά στην Κρήτη, στην Αττική και στην Πελοπόννησο.
Επίσης, κάθε γιατρός υπολογίζεται ότι αποκρύπτει ετησίως εισόδημα της τάξης των 30.000 ευρώ περίπου ενώ στους μηχανικούς υπολογίζεται ότι αποκρύπτονται 28.625 ευρώ. Οι εκπαιδευτικοί αποκρύπτουν περίπου 24.700 ευρώ ετησίως, οι λογιστές αποκρύπτουν 24.500 ευρώ, οι δικηγόροι 24.000 περίπου.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει γιατί η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αντί να λαμβάνει συνεχώς μέτρα που πλήττουν μισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του εξετάζει τρόπους να αξιοποιήσει το περιουσιολόγιο (όταν αυτό ολοκληρωθεί) για να μπορέσει να διασταυρώσει στοιχεία και να πιάσει τους παραβάτες ενώ δεσμεύεται ότι θα ληφθούν μέτρα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στη Βουλή.

1 σχόλιο

  1. Τέλος χρόνου για τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

    Τα μέτρα 15 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις τρελές φορολογικές δηλώσεις που τρέχουν, το χαράτσι στη ΔΕΗ που έρχεται, τον ΦΑΠ 2010-11, τα τέλη κυκλοφορίας ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, τους τρίτεκνους-πολύτεκνους, όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Και ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση σχεδιάζουν να κόψουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα ( τα οποία πήγαιναν σε τέλη και φόρους από πέρσι ), τα πολυτεκνικά επιδόματα και οδηγούν τους Έλληνες σε αφανισμό.

    Ο κ. Σαμαράς αποδείχτηκε πολύ λίγος. Ποιοι βουλευτές θα "τολμήσουν" να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα που οδηγούν ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες σε ατομική ΠΤΩΧΕΥΣΗ ; Θα περιμέναμε να παραιτηθεί η ανίκανη τρικολόρ κυβέρνηση των οπισθίων. Να ξέρουν οι κ. βουλευτές ότι ψηφίζοντας την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και των πολυτεκνικών επιδομάτων ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στη πολιτική τους καριέρα. Ας το σκεφτούν καλά και ας προειδοποιήσουν τους λαλίστατους υπουργούς που έχουν τελειώσει, πριν αρχίσουν.

    Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η μόνη λύση είναι η κήρυξη επίσημης πτώχευσης από την Ελλάδα και η επιστροφή στη δραχμή.Μόνο έτσι θα σηκωθούμε σε 2-3 χρόνια.Γιατί τώρα έρχεται αργός θάνατος και καταστροφή των νέων παιδιών και των μεσαίων στρωμάτων και των συνταξιούχων, αφού - οι άθλιοι- σκέφτονται να βάλουν πλαφόν στα φάρμακα των παιδιών και των γονιών μας. Το Σεπτέμβριο θα τους ρίξει ο λαός. Τα ψωμιά τους είναι λίγα.Τρέμουν από τώρα τις αντιδράσεις ΟΛΩΝ των Ελλήνων. Τον Οκτώβριο πρέπει να έχουμε νέες εκλογές, για να γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα με το σάπιο παρελθόν της Ελλάδας. Τα μέλη και τα στελέχη της ΝΔ, της ΟΝΝΕΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΠΑΣΠ, της ΔΑΠΝΔΦΚ, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, της ΔΑΚΕ θα αρχίσουν να αποχωρούν και να παραιτούνται. Ολοι να φύγουμε από τα κόμματα της συμφορας. Καμία ψήφος σε αυτά τα κόμματα σε συνδικαλιστικές, φοιτητικές ή άλλες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση