GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χίος: Καταστροφή για το 30% της μαστίχας!

Στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας εκτιμώνται επί του παρόντος, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυ...


Στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας εκτιμώνται επί του παρόντος, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, σύμφωνα με την ενημέρωση που νωρίτερα παρείχαν οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη.
«Ήδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή για να προχωρήσουν σε αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και πληρωθούν έπειτα οι αποζημιώσεις μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης. Μια διαδικασία, όμως, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά χρονοβόρα. Ακόμη δεν έχει καν σβήσει η φωτιά», είπε ο κ. Τσαυτάρης.
Σημείωσε όμως ότι από τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ότι οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε κατ΄επάγγελμα αγρότες. «Όμως, στη Χίο υπάρχουν και παραγωγοί μαστίχας με λίγα μαστιχόδεντρα, που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εκ τούτου αναζητούνται ήδη τρόποι προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν για τις απώλειες τους», τόνισε.
Η μαστίχα είναι τεράστιας οικονομικής σημασίας για την οικονομία του νησιού. Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Παρότι μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια. Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα και 1.150.000 μαστιχόδεντρα.
Μεγάλες ζημιές στα μελίσσια
Οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά στη Χίο αφορούν κυρίως μελίσσια και στο νησί βρίσκεται κτηνίατρος του ΕΛΓΑ για την αποτίμησή τους.
Δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο δίνονται από ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, μετά την αποτίμηση οι πληγέντες θα πληρωθούν σε διάστημα 10 με 20 ημερών, είπε ο κ. Τσαυτάρης.
Επισήμανε, επίσης αναφέρει το ethnos.gr, πως από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάζει επιπλέον δράσεις ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα η πρόκριση στα σχέδια βελτίωσης των πυρόπληκτων περιοχών.

3 σχόλια

  1. Μπράβο σου γιγαντομάχε Έλλην! Τα κατάφερες και πάλι περίφημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και θα βγαινουν τωρα στα πανελς οι αργοσχολοι κρατικοδιαιτοι κομματικοι κηφηνες και θα λενε ''δεν παραγουνε οι ελληνες''

    οχι τωρα αμεσως βεβαια,μολις γυρισουν απο τις διακοπαρες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝΟΥΝ!
    ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝΕΙ……….

    Ρε σεις βουλευτίνες και βουλευτάδες με μικρό το β γιατί δεν σας αξίζει το μεγάλο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ τόσο μα τόσο πολύ είσαστε ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ?

    Ρε σεις ΑΧΡΗΣΤΟΙ της Τ Ρ Ο Ι Κ Α Σ ποιοι σας έχουν κλείσει τα μάτια και με ΤΙ, και δεν βλέπετε ότι η μεγαλύτερη πληγή των ασφαλιστικών ταμείων είναι το ύψος του κέρδους επί του φαρμάκου, και γι’ αυτό μαζί με την εισφοροδιαφυγή τα έχουν βουλιάξει?

    Ο Λοβέρδος από το βήμα αυτής της άθλιας βουλής είχε πει ότι το κέρδος των φαρμακοποιών είναι 36/100, και βγήκε την επομένη ο πρόεδρος των φαρμακοποιών και είπε σε όλα τα κανάλια ότι είναι 26/100, ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ? ΠΟΙΑ επιχείρηση στην Ελλάδα έχει τέτοιο ύψος κέρδους αυτή την εποχή και με εξασφαλισμένη πελατεία βρέξει χιονίσει?

    Άχρηστοι και επικίνδυνοι όταν κόβετε συντάξεις φτωχών οι μισοί, και οι άλλοι μισοί που διαμαρτύρεστε, ΤΑΧΑ ΜΟΥ, γιατί αυτό που σας ενδιαφέρει στην πραγματικότητα είναι να εισπράξετε σε ψήφους μέσω αυτής της διαμαρτυρίας, τον πόνο των ανθρώπων που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, δεν βλέπετε τα δισεκατομμύρια που χάνουν τα ταμεία και όλοι οι έλληνες από τα υπερκέρδη του κυκλώματος του φαρμάκου και ειδικά από τους « πονεμένους» φαρμακοποιούς?

    Ρε ΑΧΡΗΣΤΟΙ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ τόσο πολύ είναι δύσκολο να νομοθετήσετε έτσι που σε αυτό το κύκλωμα του φαρμάκου να μην υπάρχει κέρδος πάνω από δέκα τα εκατό? Και οποιανού του αρέσει και όποιος θέλει φαρμακείο μπουτίκ Κολωνακίου να το κάνει από την τσέπη του και όχι από τα υπερκέρδη του!

    ΠΟΙΟΣ Η ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ? ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ? ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ? ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ? ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ? ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ? ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ?

    Δυστυχώς δεν θα βρεθεί κανείς γιατί είσαστε όλοι και όλες σας με το κεφάλι σκυμμένο και δεν βλέπετε παρά μόνο ΤΟ προσωπικό, ΤΟ κομματικό συμφέρον και προπαντός Το ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ!

    Ρε σεις ΑΧΡΗΣΤΟΙ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ έχετε σκεφτεί πόσοι και πόσοι ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ σας λένε από τα βάθη της καρδιάς τους, ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑΣ ΛΟΧΙΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΑΖΕΨΕΙ?

    ΠΡΈΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥΣ?
    ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ?

    ΑΧΡΗΣΤΟΙ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΣΤΕ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση