GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάνω από 4,5 δις θα ζητήσει η Βαλένσια

Η ισπανική αυτόνομη περιοχή της Βαλένσιας πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια πλέον των 4,5 δισεκ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση...


Η ισπανική αυτόνομη περιοχή της Βαλένσιας πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια πλέον των 4,5 δισεκ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, δύο ημέρες μετά το σχετικό αίτημα της γειτονικής Καταλονίας.
«Ναι, επιβεβαιώνω αυτόν τον αριθμό», είπε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της, επίσης καταλανόφωνης, Αυτονομίας Αλβέρτο Φάμπρα, τις οποίες αναπαρήγαγαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Παΐς Βαλενσιάνο, στις ανατολικές ακτές της Ισπανίας, έχει βυθιστεί σε ένα χρέος που φθάνει το 20,2% του ΑΕΠ της, ενώ θα κληθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,88 δισεκ. ευρώ.
Αρχικά είχε προϋπολογίσει τις ανάγκες της σε 3,5 δισεκ. ευρώ, όμως στο ποσόν αυτό πρόκειται να προστεθεί «πάνω από ένα δισεκ. ακόμη», κάτι που οφείλεται στα χρέη των δήμων, τόνισε ο Φάμπρα.
Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης αντέδρασε νευρικά μετά την είδηση της νέας προσφυγής Αυτονομίας σε κρατική βοήθεια. Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) σημείωνε πτώση 1,04%.
Η συγκυρία της ανακοίνωσης δεν θα μπορούσε να ήταν δυσμενέστερη, καθώς η Ισπανία βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών αγορών και πιθανολογείται η προσφυγή της σε ευρύτερο δανεισμό από την Ευρωζώνη μέσα στο φθινόπωρο. Σήμερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποδέχθηκε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο ζήτησε στήριξη.
Οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι μετά την Καταλονία και την Βαλένσια, κι άλλες Αυτονομίες θα πάρουν σειρά για κρατική βοήθεια, καθώς η οικονομική τους κατάσταση έχει καταρρακωθεί μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση