GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμφωνία ΠΑΣΟΚ με τις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης...

Ενημερωτική συνάντηση είχαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της Κ.Ο για θέματα δημοσίων έργων, μεταφορών και δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο...

Ενημερωτική συνάντηση είχαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της Κ.Ο για θέματα δημοσίων έργων, μεταφορών και δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της Κ.Ο για θέματα ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη.
Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς όλο το πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών του υπουργείου για τις οποίες υπήρξε συμφωνία απόψεων μιας και στο σύνολό τους αποτέλεσαν προτεραιότητες και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.
Από τους βουλευτές ζητήθηκε ενημέρωση για τις ενέργειες τόνωσης της ρευστότητας, τη διαπραγμάτευση για την επανέναρξη των μεγάλων έργων, την πορεία του ΕΣΠΑ, των επενδυτικών νομών αλλά και του ΠΔΕ, τις πρωτοβουλίες για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ομαλή λειτουργία της αγοράς, την πορεία των εξαγωγών, την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων καθώς και την απελευθέρωση της αγοράς στις υπεραστικές συγκοινωνίες.
Οι κ. Σηφουνάκης και Μωραΐτης τόνισαν την ανάγκη «να συνεχιστεί η προσπάθεια για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας». Επίσης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν στον κ. Χατζηδάκη οτι «στις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι Δημόσιες Επενδύσεις πρέπει να γίνουν μοχλός εκκίνησης της Οικονομίας και προς τούτο τα μεγάλα δημόσια έργα μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα. Επιβάλλεται να υλοποιηθεί η εκφρασθείσα θέση της Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να λειτουργήσει ως ταμείο εγγυοδοσίας τουλάχιστον για τους τέσσερις μεγάλους Οδικούς Άξονες και να υπάρξει η επανεκκίνηση τους. Για τα υπόλοιπα έργα προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στον κατασκευαστικό κλάδο να ενεργοποιηθεί ο πρόσφατος Νόμος που επιτρέπει την προκαταβολή του 10%».
Στην συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η πορεία του ΕΣΠΑ και οι προοπτικές βελτίωσης των ρυθμών απορρόφησης. Εκφράστηκε και από τις δυο πλευρές η ικανοποίηση για την επίτευξη ποσοστών που προσεγγίσουν τους κοινοτικούς μέσους ορούς. Ήδη, για το θέμα έχει εκφραστεί πρόσφατα θετικά και ο επίτροπος Χαν. Ωστόσο, εκφράστηκε και από τις δυο πλευρές η ανάγκη επιτάχυνσης και περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Από την πλευρά τους, οι δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επισήμαναν την προσοχή του υπουργείου στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με κύριο άξονα της την κατεύθυνση πόρων προς την επιχειρηματικότητα, τη διαπραγμάτευση για την 5η προγραμματική περίοδο 2014-2020 αλλά και την ανάγκη στενής παρακολούθησης των 181 μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ για τα οποία ήδη έχει γίνει μια σκληρή συστηματική προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο.
Επίσης, τέθηκε το θέμα της άμεσης προώθησης του προγράμματος των 500 εκατομμυρίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το οποίο ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Ζητήθηκε επίσης ενημέρωση για την πορεία των ταμείων εγγυήσεων σε ΜΜΕ και εγγυοδοσίας έργων υποδομών τονίζοντας την άμεση ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας.
Στο σημείο αυτό τέθηκε και το θέμα των επενδυτικών νόμων στους οποίους παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες χαμηλοί ρυθμοί πληρωμών. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο αλλαγών στο νέο επενδυτικό νόμο. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν θετικοί σε στοχευμένες αλλαγές οι οποίες δεν θα προκαλέσουν προβλήματα και καθυστερήσεις.
Οι κ. Σηφουνάκης και Μωραΐτης τόνισαν επίσης την ανάγκη συνέχισης των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων σε όλο το πλέγμα της δημόσιας διοίκησης. Επίσης τέθηκε το θέμα της ανάληψης πρωτοβουλίων για την αποκλιμάκωση των τιμών.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το ΠΔΕ για το οποίο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει να γίνει νέα περικοπή. Όπως επισήμαναν όμως «μπορεί να μεγιστοποιηθεί η ωφέλεια των πόρων μέσα από την μετατροπή του ΠΔΕ σε ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο με μεσοπρόθεσμο και όχι ετήσιο χαρακτήρα, με αλλαγή κριτηρίων και στόχευση σε επίπεδο περιφέρειας». Ήδη, έχει προηγηθεί σημαντική πρόοδος τον τελευταίο χρόνο στην προετοιμασία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου του οποίου οι βουλευτές ζήτησαν την αξιοποίηση του.
Ως προς τα αεροδρόμια, ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται η πρόταση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για άλλες εποπτευόμενες εταιρείες.
Αναφορικά με την συνάντηση, οι κ Σηφουνάκης και Μωραΐτης τόνισαν σε κοινή δήλωση τους: «Σήμερα είχαμε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση στην οποία ανοίξαμε όλη των ατζέντα των θεμάτων. Οι περισσότερες από τις νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν, αποτελούν συνέχεια αποφάσεων και ενεργειών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Η ανάπτυξη και η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με έμφαση στην παραγωγή και την εξωστρέφεια αποτελεί το μόνο αντίδοτο στην υφεσιάκη πορεία της οικονομίας. Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν επιτευχτεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων. Θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση και φυσικά να διατυπώνουμε τις προτάσεις μας».

2 σχόλια

  1. Ειδηση

    Το Σπηγκελ και ολα τα Γερμανοφωνα περιοδικα που κανουν προπαγανδα σε βαρος της Ελλαδας εχει μηνυσει ο δρ Κουτσουκος

    Η νεα μηνυση ειναι ενατιον της Τροικας των δοσιλογων των τραπεζιτων και των υπηρετων τους ειπε ο δρ Κουτσουκος

    η μηνυση κατατεθηκε στον Εισαγγελέα κ. Γρηγορη Πεπόνη στις και στην Εισαγγελια Αρειου Παγου με αρ. πρωτ 5579/8 -8-2012

    και αντιγραφο εφτασε στον Τομσεν Πωλ με δημοσιογραφους..

    Η Ελλαδα ειναι παμπλουτη χωρα και θελουν να την κλεψουν οι Τροικανοι

    Μολις εμαθε για την μηνυση ο Τροικανος Τομσεν Πωλ χεστηκε πανω του και ειπε οτε δεν υπαρχει θεμα με τα 31 δις αρκει να μην με γαμ...σει ο δρ κουτσουκος στις μηνυσεις και με κλεισει με αυτοφωρο στον Κορυδαλλο

    Αντε και καλη λευτερια

    Πασοκοι @

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ.
    ΑΝΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.
    ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΠΡΗΞΕΙ ΤΑ ΟΥΜΠΑΛΑ.
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ Ή ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΜΑΛΑΚΑ;;;;
    ΕΣΥ Ο ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ
    ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση