GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι θα γίνει με τις Τράπεζες...

Οι ελληνικές τράπεζες αναμφίβολα ζουν το πιο «θερμό» καλοκαίρι, με τις ανακατατάξεις να είναι ριζικές, καθώς τους επόμενους μήνες θα «γεννηθ...

Οι ελληνικές τράπεζες αναμφίβολα ζουν το πιο «θερμό» καλοκαίρι, με τις ανακατατάξεις να είναι ριζικές, καθώς τους επόμενους μήνες θα «γεννηθεί», μέσα από απορροφήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις, ένα νέο τραπεζικό τοπίο. Υπολογίζεται ότι το ΤΤ χρειάζεται περί τα 2,5-3 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί, έχοντας εγγράψει σημαντικές ζημίες λόγω του PSI+, αφού τα ομόλογα ήταν και είναι «περασμένα» στο ενεργητικό του.
Μέχρι να τελειώσει το φθινόπωρο θα πέσουν και οι «τίτλοι τέλους» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμφίβολα ζουν το πιο «θερμό» καλοκαίρι, με τις ανακατατάξεις να είναι ριζικές καθώς μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει «γεννηθεί», μέσα από απορροφήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις, ένα νέο τραπεζικό τοπίο. Πιο ισχυρό και καλύτερα τοποθετημένο απέναντι από τις αγορές.
Η αρχή έγινε την Παρασκευή 27 Ιουλίου, όταν η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ελένη Λουρή υπέγραψε τον διαχωρισμό της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς και δημιουργήθηκε ένας όμιλος με ενεργητικό 75 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 47 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζομένους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας. Η Τράπεζα Πειραιώς, με την πρότασή της για την απόκτηση της ΑΤΕ, δεσμευόταν ότι θα διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας (5.300 εργαζόμενοι) και ότι θα πάρει ολόκληρο το δίκτυο της ΑΤΕ, καταβάλλοντας 95 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η Eurobank -σύμφωνα με πληροφορίες- στην πρότασή της διασφάλιζε το 50% των θέσεων εργασίας και του δικτύου καταστημάτων και τελικά αποσύρθηκε από τη διαδικασία, μία εβδομάδα πριν λήξει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η απορρόφηση της ΑΤΕ από την Πειραιώς θα αποφέρει στην τριετία συνέργειες 155 εκατ. ευρώ και επιπλέον 155 εκατ. ευρώ ετησίως στη συνέχεια. Λίγα 24ωρα μετά η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Μάλιστα οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha Bank έλαβαν την Πέμπτη επιστολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την οποία ενημερώθηκαν ότι μπορούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μέχρι την Τετάρτη 8 Αυγούστου. Η επιστολή εστάλη και στην Credit Agricole. To TXΣ ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους και για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δεσμευτικές προσφορές τους για την απόκτηση της Εμπορικής. Συγκεκριμένα, για να προχωρήσει η διαδικασία, δεσμευτικά είναι τα κάτωθι:
H Credit Agricole θα αναλάβει την υποχρέωση επανακεφαλαιοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, πριν προχωρήσει η εξαγορά.
Οι Γάλλοι θα συνεχίσουν την παροχή ρευστότητας, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.
Θα διενεργηθεί έλεγχος (due diligence) της Εμπορικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα στοιχεία της Εμπορικής, εκτός από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, θα εξεταστούν και από ειδικό ελεγκτή του ΤΧΣ και θα πρέπει να είναι επικαιροποιημένα, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αξιοσημείωτες μεταβολές, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Δεύτερη φάση
Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας -μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου-, η Credit Agricole θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα προκρίνει τον καλύτερο «μνηστήρα» για τη θυγατρική της, αφού σταθμίσει και το ύψος των κεφαλαίων που θα κληθεί να εισφέρει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του νέου σχήματος.
Στη συνέχεια και αφού έχει επιλεγεί ο «μνηστήρας», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ξεκινήσει τον απαραίτητο έλεγχο (due diligence) της Εμπορικής Τράπεζας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν επιτυγχάνονται οι απαραίτητες συνέργειες που ενδυναμώνουν το νέο τραπεζικό σχήμα και θα δώσει ή θα αρνηθεί την έγκριση της εξαγοράς από τον ελληνικό όμιλο. Σε κάθε περίπτωση, η τελική έγκριση (ή απόρριψη) για τη συγχώνευση θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τις κινήσεις με Εμπορική και ΤΤ θα ακολουθήσουν οι μικρότερες τράπεζες, όπως η Millennium, η Γενική, FBBank, το δίκτυο της Citibank HSBC, η «καλή» Proton Bank. Και φυσικά όταν «καθίσει» η σκόνη από τον πρώτο γύρο των ανακατατάξεων και περάσουμε στη δεύτερη φάση της συγκέντρωσης του κλάδου, δεν αποκλείεται να επαληθευτεί ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, που εδώ και μία δεκαετία έχει πει ότι η αγορά αντέχει 2,5 τράπεζες.
Παίρνουν θέση για το ΤΤ
Σύντομα θα ανοίξουν και οι διαδικασίες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στο ΤΤ είναι στο 44% (μαζί με το 10% που κατέχουν τα ΕΛΤΑ), οπότε μάλλον είναι απίθανο να προκριθεί λύση ανάλογη με αυτήν της ΑΤΕ, δηλαδή να «σπάσει» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Ενώ στο ΤΤ τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank κατέχουν έκαστη ποσοστό 6% και εκτιμάται ότι θα διεκδικήσουν την απόκτησή του. Υπολογίζεται ότι το ΤΤ χρειάζεται περί τα 2,5-3 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί, έχοντας εγγράψει σημαντικές ζημίες λόγω του PSI+, αφού τα ομόλογα ήταν και είναι «περασμένα» στο ενεργητικό του.
Εκπρόσωποι της τρόικας ήθελαν να κλείσει η τράπεζα
10 δισ. το κόστος διάσωσης της ΑΤΕ
Η Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη. Στο τέλος Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αποφασίσει να διακόψει την παροχή ρευστότητας -ύψους 6,3δισ. ευρώ- προς την ΑΤΕ.
Αν διακοπτόταν η παροχή ρευστότητας η τράπεζα θα έκλεινε αμέσως και θα είχαμε πάνω από 5.000 ανέργους, ενώ θα έπρεπε να βρεθούν αμέσως 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. για την επιστροφή ρευστότητας στο Ευρωσύστημα.
Την απάντηση αυτή έδωσε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπογράμμισε:
Ορισμένοι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούσαν ότι η Αγροτική έπρεπε να κλείσει. Η άποψη της ΤτΕ (και της κυβέρνησης) ήταν ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να αποφευχθεί για λόγους συστημικής σταθερότητας. Ομως αν η ανακεφαλαιοποίηση ήταν εφικτή, θα χρειάζονταν 5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών προέρχεται από το δανειακό χαρτοφυλάκιο και όχι από το PSI.
Ενώ τα τελευταία 15 χρόνια το Δημόσιο έχει βάλει στην ΑΤΕ -με σημερινές τιμές- 5 δισ. ευρώ, και το ίδιο διάστημα οι αδύναμες επιδόσεις της τράπεζας δημιούργησαν ζημιές 4,9 δισ. ευρώ.
Μόνο 13%
Στην περίπτωση αυτή το συνολικό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο θα ήταν 10 δισ. τη στιγμή που η «χώρα αναζητά μέσα από οδυνηρές θυσίες 11,5 δισ. ευρώ». Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι η τράπεζα έχει παύσει να είναι «αγροτική», αφού μόνο το 13% των χορηγήσεων απευθύνεται στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.
Ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι η λύση που προκρίθηκε ήταν η βέλτιστη καθώς έχει το μεγαλύτερο όφελος για το Δημόσιο και την κοινωνία.
Αντίθετα ο κ. Παν. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «σκάνδαλο», «ληστεία» και χαριστική βολή στην ελληνική περιφέρεια.
Έφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
 Επανεκκίνηση με κίνηση ματ Επανεκκίνηση με κίνηση ματ

1 σχόλιο

  1. Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ΠΑ$$ΟΚo - £ΥΡΙΖΑίο Πανταλάκη.
    Εισαγγελική παρέμβαση για τα 8 εκατ. ευρώ του Θ. Πανταλάκη στο εξωτερικό.
    Εντολή εισαγγελέα σε ΣΔΟΕ: Πείτε μου που βρήκε τα 8 εκ. ευρώ ο Πανταλάκης της ΑΤΕ.

    [Όχι μόνο 8 εκ... έχει να δικαιολογήσει και άλλα 4,5 ΕΚ.
    ________________________________
    ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ]

    Εντολή στο ΣΔΟΕ να διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της «φοροδιαφυγής» και «παράνομων εσόδων», έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης.

    ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΗ ΨΩΡΟΚΟΣΤΕΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
    ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.

    Ο £ΥΡΙΖΑ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ" ΑΥΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ?

    ...Μούγκα για το σκάνδαλο από τους άλλοτε λαλίστατους εκπροσώπους του Σύριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση