GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Προτεραιότητα η ένταξη στην Ε.Ε.»...

Στην κοινή εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα και πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με...

Στην κοινή εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα και πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, κατέληξαν ο σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία Γέλκο Κάτσιν, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Βελιγράδι.
Ο Νίκολιτς χαρακτήρισε «όνειρο κάθε σοβαρού πολιτικού στη Σερβία» την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πραγματοποίηση του οποίου δεν θα πρέπει, όμως, «να γίνει με κάθε κόστος».
Ο σέρβος πρόεδρος είπε ακόμη πως υπάρχουν κάποιες ασάφειες ως προς το τι έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με την ενταξιακή πορεία, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την τακτική της μη συμμετοχής της χώρας σε ορισμένες περιφερειακές συναντήσεις.
Από την πλευρά του ο Κάτσιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχει κάνει, μέχρι στιγμής, η σερβική κυβέρνηση για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, τονίζοντας ότι η μάχη για την αναδιοργάνωση του δικαστικού συστήματος θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.
Ο Κάτσιν χαρακτήρισε «καρκίνο της κοινωνίας» τη συστημική διαφθορά, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως η νέα κυβέρνηση και ο πρόεδρος Νίκολιτς μπορούν να δώσουν ώθηση στη χώρα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο πρόεδρο, ο Κάτσιν υπογράμμισε πως μόνο η ίδια η Σερβία μπορεί να επιτύχει την εγκαθίδρυση της έννομης τάξης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει καμία πρόθεση να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία σημείωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διασφάλιση του πολυεθνοτικού χαρακτήρα της περιοχής και της εδραίωσης της έννομης τάξης αποτελούν τη βάση της δράσης των εκεί ευρωπαϊκών θεσμών.
Οι κ.κ. Νίκολιτς και Κάτσιν έστειλαν, επίσης, μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας για όλη την περιοχή, τονίζοντας πως οι δύο αυτοί παράμετροι αποτελούν προϋπόθεση για την περαιτέρω πρόοδο και βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση