GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας

Απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 96 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας Ντόμινικ Μίντοφ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της α...

Απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 96 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας Ντόμινικ Μίντοφ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της ανεξαρτησίας της χώρας και κυριάρχησε στην εθνική πολιτική σκηνή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Μίντοφ υπήρξε ο αρχηγός του αριστερού Εργατικού Κόμματος της Μάλτας επί 35 χρόνια και ηγήθηκε δύο φορές της μαλτέζικης κυβέρνησης από το 1955 ως το 1958 και από το 1971 ως το 1984. Παρά το αμφιλεγόμενο στυλ του, η Μάλτα του οφείλει σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως ένα σύστημα δωρεάν περίθαλψης και τη δωρεάν παιδεία.
Την ανεξαρτησία είχαν προετοιμάσει οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μίντοφ στους κόλπους του κεντροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος, όμως πρωτεργάτης της υπήρξε εκείνος διακόπτοντας τις σχέσεις με το βρετανικό στέμμα και μετατρέποντας τη χώρα σε δημοκρατία το 1974.
Διεξήγαγε επίσης διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το κλείσιμο μιας στρατιωτικής βάσης το 1979, με τις οποίες τερματίσθηκαν οριστικά 200 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.
Ο Μίντοφ είχε ενταχθεί στο Εργατικό Κόμμα σε ηλικία 19 ετών και υπήρξε για περισσότερο από μισό αιώνα βουλευτής του κοινοβουλίου της Μάλτας.
Στα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία ανέπτυξε σχέσεις με τον τότε ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και με την κομμουνιστική Κίνα.
Η υγεία του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια και είχε νοσηλευθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση