GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τελευταία στροφή για ΤΤ – Εμπορική

Το επόμενο 15θήμερο οι κρίσιμες αποφάσεις Τις αποφάσεις της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση με...


Το επόμενο 15θήμερο οι κρίσιμες αποφάσεις
Τις αποφάσεις της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά τις 20 Αυγούστου, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την ανακεφαλαιοποίηση ο πρώτος γύρος συγχωνεύσεων – απορροφήσεων μεσαίου μεγέθους τραπεζών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ετσι, μετά τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς και την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τις τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank για την απόκτηση της Emporiki Bank από την Credit Agricole, σειρά έχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο θα ζητηθεί από τις τράπεζες προσφορά για το 44% του ΤΤ, με τη διευκρίνιση ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα λάβει από το ΤΧΣ μόνο προκαταβολή έναντι της ανακεφαλαιοποίησής του.
Στο μέτωπο τώρα της Εμπορικής, η Credit Agricole ξεκίνησε την αξιολόγηση των προσφορών που δέχθηκε από τις τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank, προκειμένου να επιλέξει τον τελικό συνομιλητή της.
Μάλιστα, η πρόταση που θα προεπιλεγεί θα κριθεί στο ΔΣ της γαλλικής τράπεζας, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 27 Αυγούστου.
Το πλεονέκτημα της Alpha Bank στη διεκδίκηση της Εμπορικής είναι ότι χρειάζεται τα λιγότερα κεφάλαια από τους συνδιεκδικητές για την ανακεφαλαιοποίησή της, οπότε είναι πιο ελκυστική στους Γάλλους, που θα πρέπει να μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του νέου σχήματος.
Η ανακεφαλαιοποίηση έχει τον τελευταίο λόγο…
Με τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα κλείσει ο πρώτος γύρος εξαγορών
Πολιτικά προκρίνεται η εξαγορά του ΤΤ από την Εθνική, ώστε να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος πυλώνας Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου οι επτά τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank, Emporiki Bank, Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πρέπει να έχουν συνενωθεί σε τέσσερις.
Μεγάλη έμφαση στις συνερ­γασίες δίνει η πρόταση της Eurobank.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί έως τις 20 Αυγούστου, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τρέξει τόσο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων όσο και τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Θεωρείται βέβαιο ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΤΤ θα εκδηλωθεί τόσο από την Εθνική Τράπεζα όσο και από την Eurobank, αφού και οι δύο κατέχουν από 6% στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμιευτηρίου.
Ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασισθεί τι είδους λύση θα προκριθεί για το ΤΤ.
Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζουν ότι η πρόταση είναι τέτοια που δύσκολα θα απορριφθεί από τους Γάλλους.
Αν δηλαδή θα υπάρξει και στην περίπτωσή του διαχωρισμός υγιών και προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού (όπως συνέβη με την Αγροτική), κάτι που το ζητούν οι εν δυνάμει για την απορρόφησή του τράπεζες.
«Διαχωρισμός»
Αν επιλεγεί η λύση του «διαχωρισμού» θα υπάρξει ενδιαφέρον από όλες σχεδόν τις συστημικές τράπεζες. Ομως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν έχει κεφάλαια για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μιας διάσπασης. Το πιθανότερο, ως εκ τούτου, σενάριο είναι να ζητηθεί από τις τράπεζες να δώσουν προσφορές για το 44% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (34% έχει το ελληνικό Δημόσιο και 10% τα Ελληνικά Ταχυδρομεία), με τη διευκρίνιση ότι αυτό θα λάβει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόνο προκαταβολή έναντι της ανακεφαλαιοποίησής του.
Με προϋποθέσεις θα καταβάλλεται το επίδομα θέσης.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Εθνική φαίνεται επικρατέστερη λύση. Και μάλιστα προκρίνεται και πολιτικά γιατί διαφυλάσσεται και ενισχύεται ο δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες.
Στο μέτωπο τώρα της Εμπορικής, η Credit Agricole ξεκίνησε την αξιολόγηση των προσφορών που δέχθηκε από τις τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank, για την απόκτηση της τράπεζας, προκειμένου να επιλέξει τον τελικό συνομιλητή της. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν μετά τη γνωμοδότηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος σκοπεύει να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή (περί το 10%) στο νέο ισχυρό ελληνικό τραπεζικό σχήμα. Οταν οριστικοποιηθούν οι κινήσεις με ΤΤ και Εμπορική θα δρομολογηθεί ο νέος γύρος συγχωνεύσεων, ώστε να πάμε σε ένα ριζικά νέο τραπεζικό τοπίο.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τα δύο «φίλτρα» πριν από το deal
Ο οικονομικός έλεγχος των τριών τραπεζών στην Εμπορική ολοκληρώθηκε και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο αντίστοιχος έλεγχος που διενεργεί η Credit Agricole στις τρεις τράπεζες, το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τελική της επιλογή.
Αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής θα γίνει «ταυτόχρονα» με τη συγχώνευσή της. Η συνολική γραμμή χρηματοδότησης των Γάλλων προς την Εμπορική εκτιμάται αυτή τη στιγμή περί τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν για να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες.
Οπως είναι γνωστό, η πρώτη αξιολόγηση των τριών δεσμευτικών προσφορών θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και η απόφαση για τον καταλληλότερο εταίρο θα ληφθεί από την Credit Agricole. Μάλιστα η πρόταση που θα προκριθεί θα κριθεί στο ΔΣ της γαλλικής τράπεζας που έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 27 Αυγούστου.
Το ΤαμείοΗ τελική ωστόσο έγκριση θα δοθεί από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με γνώμονα τις συνέργειες που δημιουργεί το νέο σχήμα.
Τα επιτελεία και των τριών ελληνικών τραπεζών που «κτυπάνε» την Εμπορική δηλώνουν αισιόδοξα για την πορεία των προτάσεών τους. Κύκλοι της Εθνικής υποστηρίζουν ότι η πρόταση είναι τέτοια που δύσκολα θα απορριφθεί από τους Γάλλους. H Alpha Bank έχει το πλεονέκτημα ότι χρειάζεται τα λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της, οπότε είναι πιο ελκυστική στους Γάλλους, που θα πρέπει να μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Τέλος, σύμφωνα με πηγές η πρόταση της Eurobank «σέβεται τον Ελληνα φορολογούμενο και δίνει μεγάλη έμφαση στις συνέργειες».
Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής
Οι νέες συμβάσεις εργασίας με την Πειραιώς
Σε ό,τι αφορά τώρα τη μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησε η υπογραφή των νέων συμβάσεων εργασίας, ανάμεσα στους πρώην εργαζόμενους της Αγροτικής και τον νέο εργοδότη, που είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Οι νέες συμβάσεις είναι αορίστου χρόνου και έχουν ισχύ από την 28η Ιουλίου 2012. Οπως έγινε γνωστό, οι νέες συμβάσεις υπογράφονται με βάση τον ονομαστικό μεικτό μηνιαίο μισθό του κάθε εργαζόμενου της ΑΤΕ, όπως αυτός ίσχυε την 31η Μαΐου 2012.
Τα επιδόματα
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνονται στη σύμβαση, εκτός από εκείνα τα επιδόματα που συνδέονται με τις θέσεις εργασίας. Τα επιδόματα αυτά διατηρούνται αν ο υπάλληλος παραμείνει στην ίδια θέση (π.χ. ταμίας).
Επίσης, οι πρώην εργαζόμενοι της ΑΤΕ θα ενταχθούν στα ίδια ασφαλιστικά ταμεία που ασφαλίζονται και οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ θα αποζημιωθούν -όπως ορίζει ο νόμος- από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής.
Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση