GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μειώθηκαν τον Ιούνιο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ...

Μειώσεις στις τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ καταγράφει το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Μειώ...


Μειώσεις στις τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ καταγράφει το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.
Μειώσεις στις τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ καταγράφει το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.
Το ΙΕΛΚΑ επεξεργάστηκε τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και διαπίστωσε πως τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα η μέση μείωσή τους είναι 2,5%. Σε σχέση με τον Αύγουστο 2011, οπότε και παρατηρήθηκε το υψηλό του προηγούμενου έτους, η πτώση είναι 3,4%. Η εξέλιξη αυτή, σχολιάζει το ΙΕΛΚΑ, φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα της ανταπόκρισης της αγοράς (σούπερ μάρκετ και προμηθευτές) στην ένταση της οικονομικής ύφεσης την περίοδο αυτή, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια.
Συνολικά ο γενικός δείκτης σε διάστημα 2,5 ετών έχει μειωθεί κατά 0,2%, παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ, και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2010 παρά τις αυξήσεις της φορολογίας. Αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι αυξήσεις του ΦΠΑ, τότε ο δείκτης τιμών τον Ιούνιο 2012 παρουσιάζει πραγματική μείωση κατά 4,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010. Οι πραγματικές τιμές πλέον βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 ετών και στα επίπεδα του 2009, ενώ έχουν απορροφηθεί και οι αυξήσεις του ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν από τις αρχές του 2011 έως και τον Αύγουστο του 2012 δεν είχε παρατηρηθεί ιδιαίτερα υψηλή αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (σε επίπεδα του 20-50%).

1 σχόλιο

  1. ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟ;


    ΕΓΩ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση