GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν θα φύγει εύκολα ο Ασάνζ λέει η Βρετανία...

Την απόφαση του Ισημερινού να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία...

Την απόφαση του Ισημερινού να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, ανακοίνωσε...ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνο (δείτε ΕΔΩ).
Ο Ασάνζ ζητούσε να του επιτραπεί να μετακινηθεί στον Ισημερινό, για να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία, όπου διώκεται με την κατηγορία βιασμού δύο γυναικών.
«Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει μία υπαρκτή απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ» εξήγησε ο υπουργός από τον Ισημερινό όσον αφορά στο σκεπτικό της απόφασης, για να προσθέσει ότι ο ιδρυτής του Wikileaksδεν θα έχει δίκαιη δίκη και μπορεί ακόμη και να του επιβληθεί η θανατική ποινή.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο δυτικό Λονδίνο εδώ και δύο μήνες, θέλοντας να αποφύγει έκδοσή του στη Σουηδία, στην οποία και συμφώνησε η Μ. Βρετανία.
Το πρωί της Πέμπτης, επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο από μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομίας και υποστηρικτών του Ασάνζ.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η Βρετανία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση, ενώ η Σουηδία θα καλέσει για εξηγήσεις τον πρέσβη του Ισημερινού στη χώρα, καθώς χαρακτηρίζει την υπόθεση «μη αποδεκτή».
Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν θα παράσχει στον Ασάνζ ασφαλή έξοδο από τη χώρα, καθώς είναι αποφασισμένο να τον εκδώσει στη Σουηδία.
"Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Ασάνζ να έχει ασφαλή έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε υπάρχει κάποια νομική βάση για να το κάνουμε" τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Χέιγκ.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αρχή του διπλωματικού ασύλου" σημείωσε. Η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει απειλή για εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει ο Ασάνζ" συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα.
"Μου φαίνεται (...) ότι θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο", όμως ο Ισημερινός αναμένει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας "θα αντιδράσει στην απόφαση που έλαβε" το Κίτο να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Ελ Παΐς ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που συντονίζει την αμυντική γραμμή του Ασάνζ, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Χάγη αν το Λονδίνο αρνηθεί να δώσει στον πελάτη του "άδεια ασφαλούς διέλευσης" προκειμένου να φύγει στον Ισημερινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση