GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανάσα από ΕΚΤ και αποκρατικοποιήσεις

Οι 620 μονάδες το κρας τεστ του καλοκαιριού Η προωθούμενη επίσπευση ορισμένων μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων (ΤΤ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ....


Οι 620 μονάδες το κρας τεστ του καλοκαιριού
Η προωθούμενη επίσπευση ορισμένων μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων (ΤΤ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.) εκ μέρους της κυβέρνησης, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, προκάλεσε μια… σχετική κινητικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο επανήλθε πάνω από την περιοχή των 600 μονάδων.
Στη βελτίωση του κλίματος στην εγχώρια κεφαλαιαγορά βοήθησαν και τα νέα από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι ελπίδες για ανάληψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διάσωση της Ευρωζώνης οδήγησαν σε ένα θερινό ανοδικό ράλι τις ευρωπαϊκές αγορές με το ΧΑ, το οποίο φαινόταν να βρίσκεται σε μια στάση αναμονής εν όψει και τραπεζικών deals που βρίσκονται σε εξέλιξη, να ακολουθεί.
Κρίσιμο σημείοΕτσι, εν μέσω της συνήθους… καλοκαιρινής «ραστώνης» πραγματοποιήθηκε μια κίνηση από τον Γενικό Δείκτη προς τις 620 μονάδες που αποτελούν ένα κρίσιμο σημείο για την περαιτέρω συνέχεια.
Η προσδοκία εξαγοράς της Εμπορικής από κάποια μεγαλύτερη τράπεζα, μετά το deal Πειραιώς-ΑΤΕ της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ένα γεγονός που κρατάει αυξημένο το ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο. Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» είναι η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank και προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να κριθεί το συγκεκριμένο deal. Οι αναλυτές της «Merit Securities» πιστεύουν ότι η πώληση της Εμπορικής μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη μόνο στο Χ.Α. καθώς εν πολλοίς έχει προεξοφληθεί, ενώ επισημαίνουν: «Η Εμπορική δεν αποτελεί τράπεζα ¨φιλέτο¨ αφού είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής παρά τις πρόσφατες κεφαλαιακές ενέσεις από τη μητρική και διατηρεί ένα πολύ μικρό δείκτη ρευστότητας (καταθέσεις προς δάνεια). Το βασικό πλεονέκτημα της Alpha Bank είναι οι μικρές κεφαλαιακές ανάγκες της σε σχέση με την Εθνική, ενώ της Εθνικής, πέραν από το μέγεθός της, το ότι η Credit Αgricole θα αποκτήσει πρόσβαση και στην Τουρκία μέσω της Finanzbank». Πλην του τραπεζικού κλάδου, το ενδιαφέρον εστιάζεται και σε μετοχές που αποτελούν εύκολους στόχους αποκρατικοποιήσεων όπως τα ΕΛΠΕ και ο ΟΠΑΠ, οι οποίες έχουν καταγράψει αξιόλογες αποδόσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Ελλειψη νέων
Αναφορικά με το βραχυπρόθεσμο μέλλον του Χ.Α., η περιοχή των 620 μονάδων θεωρείται μια ισχυρή αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά προς τις 660 και τις 685 μονάδες αργότερα.
Ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων της «Beta Securities» Μάνος Χατζηδάκης επισημαίνει ότι «ελλείψει κάποιων σημαντικών νέων από το εσωτερικό αλλά και από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η αγορά αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες σταθεροποιητικά. Ενίσχυση του ενδιαφέροντος αναμένουμε προς το τέλος Αυγούστου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα περισσότερα αποτελέσματα β’ τριμήνου των εισηγμένων. Παράλληλα, τότε θα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την Εμπορική, ενώ θα δρομολογηθούν και οι επόμενες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις».
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

1 σχόλιο

  1. Mην αγγίζετε τα ειδικα μισθολόγια ,

    ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ

    ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΤΣΟΚΟΨΤΕ ΤΟΥΣ

    Mήν φορολογείτε ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Κόψτε όλες και ολόκληρες τις συντάξεις να σωθεί το πολιτικό συστημα,

    των απατεώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση