GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκανδιναβικός στολίσκος ανθρωπιστικής βοηθείας αποπλέει για την Γάζα...

Σκανδιναβοί ακτιβιστές πάνω στο κατάστρωμα  του “Εστέλ” ετοιμάζονται να αποπλεύσουν Στόχος να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδ...

Σκανδιναβοί ακτιβιστές πάνω στο κατάστρωμα
 του “Εστέλ” ετοιμάζονται να αποπλεύσουν
Στόχος να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να τραβήξουν την διεθνή προσοχή στην Παλαιστίνη.  
Αλλη μιά προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να τραβήξουν την διεθνή προσοχή στο πρόβλημα της Παλαιστίνης, όπως είχε αποπειραθεί να κάνει κι ο «Στόλος της Ελευθερίας» πριν δυο χρόνια, κανουν Σκανδιναβοί ακτιβιστές.
«Ναυαρχίδα» του στολίσκου θα είναι το ιστιοφόρο SV Estelle, ένα σκάφος 53 μέτρων που χρησιμοποιούν κυρίως σουηδικές και νορβηγικές αθρωπιστικές οργανώσεις, θα αποπλεύσει φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια από το Όσλο με πλήρωμα Σουηδούς και Νορβηγούς. Οι οργανωτές αναμένουν ότι θα φθάσει στα νερά της Γάζας τον Οκτώβριο μαζί με πολλά ακόμα σκάφη που θα αποπλεύσουν γιά να το συναντήσουν.
«Έχουμε τον ίδιο στόχο όπως και οι προηγούμενοι στόλοι: να τερματίσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας αψηφώντας το ισραηλινό ναυτικό», δήλωσε ο Τόρσταϊν Ντάλε, επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης «Ένα πλοίο για τη Γάζα» στη Νορβηγία, προσθέτοντας με χιούμορ πως «αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους Ισραηλινούς να μας σταματήσουν, γιατί θα είμαστε τόσο λίγοι και αυστηρά κατά της βίας».
Οι σκανδιναβοί ακτιβιστες εύχονται η επιχείρηση να μην έχει την ίδια τύχη με την διεθνή εκστρατεία πριν δυο χρόνια, όταν τα πλοία που αποπειράθηκαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ το Μάιο του 2010 έγιναν στόχος των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, ο «Στόλος της Ελευθερίας» αποτελούμενος από τρία εμπορικά και τρία επιβατηγά πλοία και με 700 διεθνείς ακτιβιστές και φορτωμένος με εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για τους Παλαιστίνιους, δέχθηκε νυχτερινή επίθεση από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.
Στην στρατιωτική αυτή επιχείρηση δολοφονήθηκαν εννιά Τούρκοι διεθνείς ακτιβιστές και τραυματίστηκαν πάνω από 120 με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός που επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοπό να εμποδίζεται το λαθρεμπόριο όπλων. Ένας δεύτερος στόλος, που αναμενόταν να αναχωρήσει ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2011, δεν απέπλευσε ποτέ, αφού οι διοργανωτές κατήγγειλαν πως τα καράβια τους υπέστησαν σαμποτάζ.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση