GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο σύννεφα ρίχνουν βαριά σκιά στα φωτοβολταϊκά

Οι τιμές θα μειώνονται κάθε εξάμηνο για όσες μονάδες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και πρόκειται να μπουν στο σύστημα τους επόμενους μήνες. ...


Οι τιμές θα μειώνονται κάθε εξάμηνο για όσες μονάδες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και πρόκειται να μπουν στο σύστημα τους επόμενους μήνες.
Προσωρινή αναστολή στην υποβολή νέων αιτημάτων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών (με εξαίρεση των Φ/Β στις στέγες και έργων fast track), καθώς και σημαντικές μειώσεις (έως και 47%) στις εγγυημένες τιμές όσων μονάδων έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και πρόκειται να μπουν στο σύστημα τους επόμενους μήνες, αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ με στόχο τη διάσωση της αγοράς Ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών.
Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος που δημιουργήθηκε στον Ειδικό Λογαριασμό εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων και εσφαλμένου σχεδιασμού.
Πιο συγκεκριμένα:
1 Αναστέλλεται προσωρινά η υποβολή νέων αιτημάτων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
Με την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας δεν εξετάζονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης, καθώς και τα αντίστοιχα αιτήματα που εκκρεμούν.
Από τις προβλέψεις της Υ.Α. εξαιρούνται τα Φ/Β στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.
5.500 MW
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (τέλος Ιουνίου 2012) η ισχύς των έργων που συνεχίζουν απρόσκοπτα την εξέλιξή τους (δηλ. δεν υπάγονται στις προβλέψεις της προαναφερθείσας υπουργικής απόφασης για την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης για Φ/Β σταθμούς) υπολογίζεται περίπου σε 5.500 MW, εκ των οποίων έργα συνολικής ισχύος 3.700 MW διαθέτουν άδεια παραγωγής, ενώ έργα συνολικής ισχύος 1.800 MW, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, διαθέτουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Από τα έργα αυτά περίπου 1.750 MW έχουν υπογράψει σύμβαση πώλησης.
2 Μειώνονται οι τιμές για νεοεισερχόμενες Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε σχέση με τις εγγυημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β σταθμούς, προκύπτει ότι οι τιμές αυτές στην Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2012, συνέχιζαν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η σημαντικά υψηλότερη ηλιοφάνεια στη χώρα μας, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες, οδηγεί σε αρκετά υψηλότερο μεσοσταθμικό έσοδο ανά εγκατεστημένο kW, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, παρά τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών, οι επενδύσεις να αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα.
Σύμφωνα και με στοιχεία από τις τελευταίες γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Αυγούστου 2012, έχει μειωθεί κατά 14% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις σε στέγες, κατά 10% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις έως 100kW και κατά 11% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις άνω των 100kW.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr


2 σχόλια

  1. Αν κάτι πάει καλά στην Ελλάδα φροντίζουμε να το διαλύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτάξτε τι δημιουργούν στον υπόλοιπο κόσμο με τα φωτοβολταικα http://www.fotovoltaika-systems.gr/blog/gefyra-me-fotovoltaik/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση