GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αθήνα διασώζεται μέχρι το φθινόπωρο

Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων για τη βραχυπρόθεσμη αναχρηματοδότηση μέρους του ελληνικού χρέους καθώς και στο χάσμα Βορρά-...


Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων για τη βραχυπρόθεσμη αναχρηματοδότηση μέρους του ελληνικού χρέους καθώς και στο χάσμα Βορρά-Νότου στην ευρωζώνη εστιάζει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «η Αθήνα διασώζεται μέχρι το φθινόπωρο» γράφει σήμερα η γερμανική έκδοση των Financial Times και υπενθυμίζει ότι την Παρασκευή πρέπει να εξοφληθεί ένα αντίστοιχο βραχυπρόθεσμο γραμμάτιο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα αποπληρώνονται άλλα 3,1 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η οικονομική δυσπραγία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι στα μέσα Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μη δέχεται προσωρινά ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, αλλά πρέπει να καταφύγουν στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας. Μόνο με τα δάνεια της κεντρικής τράπεζας μπορούν να επιβιώσουν αυτή τη στιγμή τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα».
«Η Αθήνα εξοπλίζεται για την εξόφληση» τιτλοφορεί η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung το σχετικό άρθρο και υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην δέχεται, μέχρι νεωτέρας, ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, αλλά στα μέσα Αυγούστου επέτρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδας αυξήσει το όριο του ποσού βραχυπρόθεσμων δανείων που μπορεί να δέχεται ως αντάλλαγμα για έκτακτο δανεισμό. Το σχόλιο της εφημερίδας: «Ασφαλώς το ρίσκο για τα δάνεια που παραχωρεί ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας το επωμίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Όμως κατ΄αυτόν τον τρόπο αυξάνονται και τα ρίσκα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις τράπεζες του ευρω-συστήματος απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να κηρύξει αδυναμία πληρωμών και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».
Απογοήτευση, αλλά και ελπίδα για την Ελλάδα
«Οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν απογοητευτικές» σημειώνει η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης. «Η ύφεση συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς». Από την άλλη πλευρά όμως η εφημερίδα σημειώνει και θετικά στοιχεία, όπως η σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης παρά τις αρχικές προβλέψεις για μείωση κρατήσεων σε διψήφιο ποσοστό.«Ελπίδες για καλύτερη οικονομική ανάπτυξη στοιχειοθετεί και η υποτυπώδης αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης αυτός σημείωσε άνοδο κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011. Από τον Απρίλιο του 2008 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής βρισκόταν σε συνεχή υποχώρηση».
Κρυστάλλινη σφαίρα χρειάζεται πλέον για να προβλέψει κανείς τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, χαριτολογεί η εφημερίδα Generalanzeiger της Βόννης και πηγαίνει από το γενικό στο ειδικό: «Μία κρυστάλλινη σφαίρα θα ήθελαν να έχουν κι εκείνοι που επιθυμούν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ. Επειδή αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει να αποτολμήσει ένα τέτοιο βήμα. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση η ύφεση θα μπορούσε να κινηθεί σε επίπεδα χειρότερα από εκείνα του 2009».
Ανησυχία για το χάσμα Βορρά-Νότου
Το αυξανόμενο χάσμα Βορρά-Νότου στην ευρωζώνη απασχολεί τη γερμανική έκδοση των Financial Times. «Την περασμένη άνοιξη το χάσμα Βορρά-Νότου στην ευρωζώνη διευρύνθηκε. Στο Βορρά οι οικονομίες κλυδωνίζονται, στο Νότο βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ελάχιστες οικονομίες μπορούν πλέον να επιδείξουν θετικούς δείκτες ανάπτυξης. Αυτές είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Εσθονία και η Ολλανδία και βρίσκονται στον Βορρά της ευρωζώνης».
«Η καλή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας οφείλεται και στην πολιτική του Βερολίνου» τονίζει η εφημερίδα Tagesspiegel και εξηγεί: «Για την ακρίβεια είναι η έλλειψη οικονομικής πολιτικής που στηρίζει τις εξαγωγές και την κατανάλωση, στοιχεία που αποτελούν τα θεμέλια του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Είναι η ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που καθιστά τις γερμανικές επιχειρήσεις ανθεκτικές στην κρίση. Ακόμα και σε εποχές κρίσης, το Made in Germany παραμένει αξιόπιστο στις ΗΠΑ, στην Κίνα, αλλά και στους Γερμανούς καταναλωτές».
Με πιο απλουστευτικό τρόπο η BILD σχολιάζει: «Είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Αλλά για να παραμείνουμε, πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία. Τα αγαθά κόποις κτώνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση