GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έφυγε από τη ζωή, ο λαογράφος και συγγραφέας του Ποντιακού Ελληνισμού, Ευστάθιος Ευσταθιάδης...

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο καταξιωμένος λαογράφος συγγραφέας...

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο καταξιωμένος λαογράφος συγγραφέας...και ερευνητής, Ευστάθιος Ευσταθιάδης.
Ο Στάθης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Κοκκινιά Κιλκίς. Ενα τυχαίο περιστατικό του μηδένισε την όραση, όταν μελετούσε για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στην Νομική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την πνευματική του άνοδο.
Το Δεκέμβριο του 1966 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και έγινε ο πρώτος τυφλός διδάκτωρ στον κλάδο του.
Ο κ. Ευσταθιάδης καταξιώθηκε ως ιστορικός και λαογράφος ερευνητής της ζωής τού Ποντιακού Ελληνισμού. Τη δεκαετία τού ΄80, ταξίδευσε στην Τραπεζούντα, και συνέλεξε τραγούδια από ποντιόφωνους καλλιτέχνες, μέρος των οποίων εξέδωσε σε δίσκο αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά, στον οποίο συμμετείχε και ο ίδιος.
Σημαντικότατο έργο-παρακαταθήκη, αποτελούν η μελέτη του "Τα τραγούδια του Ποντιακού λαού", που κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κυριακίδη, όπως και τα δεκαέξι θεατρικά-ηθογραφικά του έργα, γραμμένα στην Ποντιακή γλώσσα, που κυκλοφόρησαν με τίτλο "Ποντιακό θέατρο", από το "Φάρο Ποντίων", Θεσσαλονίκης, που ίδρυσε.
Έδωσε πολλές παραστάσεις στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, με το Ποντιακό Θέατρο, που είχε ιδρύσει, σε πόλεις και χωριά της Ν. Ρωσίας. Συγκινούσε στις εκατοντάδες διαλέξεις που έδινε, ενώ συμμετείχε σε πνευματικά συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο διάστημα Σεπτέμβριος 1969 - Οκτώβριος 1970 σε συνεργασία με την πνευματική και καλλιτεχνική οργάνωση "Φάρος Ποντίων" γράφει και επιμελείται τις εκπομπές "Ποντιακοί Αντίλαλοι" για το Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας, όπου συμμετέχει και ο ίδιος τραγουδώντας, παίζοντας λύρα, διδάσκοντας και διευθύνοντας τη χορωδία του συλλόγου, η οποιά συμμετέχει και αυτή στις ηχογραφήσεις.
Για την όλη προσφορά του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1985 με Α' Βραβείο.
Η εξόδιος ακολουθία του θα ψαλεί αύριο στις 11 το πρωί, στην εκκλησία του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κηδεία του θα γίνει στη γενέτειρά του, Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση