GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αργεντινή: Σχέδιο για εξόντωση των γλάρων επειδή… επιτίθενται στις φάλαινες!

«Μειώστε τα σκουπίδια για να μην τους προσελκύετε» απαντούν οι περιβαλοντολόγοι.   Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας τρόμου, αλλά δεν είναι παρά...

«Μειώστε τα σκουπίδια για να μην τους προσελκύετε» απαντούν οι περιβαλοντολόγοι. 
Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας τρόμου, αλλά δεν είναι παρά ένα σχέδιο για την σωτηρία των φαλαινών που αποτελούν μεταξύ άλλων και πόλο έλξης τουριστών στην περιοχή – από την επίθεση γλάρων στα παγωμένα νερά του Νότιου Ατλαντικού. Πιο συγκεκριμένα, οι τοπικές αρχές της επαρχίας Τσουμπούτ στην Αργεντινή αποφάσισαν να πυροβολούν τα θαλασσοπούλια, ελπίζοντας ότι σύντομα θα μειωθεί ο πληθυσμός τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, εχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή γλάροι να επιτίθενται στην ράχη των φαλαινών προκειμένου να βρουν τροφή, κάθε φορά που αυτές έρχονται στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Οι γλάροι περιμένουν εκείνη τη στιγμή για να τσιμπήσουν με τα ράμφη τους την ράχη των φαλαινών δημιουργώντας τους ανοιχτές πληγές, και κόβοντας κάθε φορά λίγο από το δέρμα και το λίπος των άτυχων θηλαστικών.
Ο Μαρτσέλλο Μπερτελότι είναι εκείνος που εκπόνησε το πιλοτικό σχέδιο με τον τίτλο «Σχέδιο Δράσης 100 ημερών για τις φάλαινες και τους γλάρους» το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα. Ο Μπερτελότι, ο οποίος εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο της Παταγονίας, μια υπηρεσία διατήρησης του περιβάλλοντος, σε δήλωσή του υποστήριξε να «πυροβολούν τους γλάρους που παρουσιάζουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά με αεροβόλα και κυνηγετικά όπλα και να ανασύρουν τα πτηνά που έχουν πέσει κάτω, για να μην προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στην υποθαλάσσια ζωή».
Ο ίδιος διαπίστωσε ακόμη ότι και οι φάλαινες έχουν αλλάξει την συμπεριφορά τους καθώς «βγαίνουν για πολύ λίγο στην επιφάνεια, όσο δηλαδή χρειάζονται για να αναπνεύσουν προτού ”βουτήξουν” και πάλι στην ασφάλεια». Το σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων και των ακτιβιστών που δρουν στην περιοχή.
Παρόλο που οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι επιθέσεις των γλάρων απειλούν όχι μόνο τα θηλαστικά που αναπαράγονται στην περιοχή αλλά και την τοπική τουριστική βιομηχανία, οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο είναι «άσκοπο» και ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι οι άνθρωποι οι οποίοι με τα σκουπίδια τους έχουν προκαλέσει την τεράστια αύξηση του πληθυσμού των γλάρων στην περιοχή.
Για τους ίδιους, ο μόνος τρόπος που υπάρχει για την αποτελεσματική μείωση του πληθυσμού των γλάρων είναι να κλείσουν οι ανοιχτές χωματερές της περιοχής ώστε να μην βρίσκουν εκεί τροφή τα πτηνά καθώς και να μην ρίχνουν οι ντόπιοι κομμάτια ψαριών στην θάλασσα.
Το πρόβλημα της επίθεσης γλάρων δεν είναι καινούριο καθώς πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου μια δεκαετία κοντά στην πόλη Πουέρτο Μαντρίν ενώ έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς ο πληθυσμός των γλάρων έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της εύκολης πρόσβασης που έχουν σε ανθρώπινα απορρίμματα όχι μόνο σε ανοιχτές χωματερές αλλά και σε κομμάτια ψαριών που πετούν οι ψαράδες στην θάλασσα.
Οι φάλαινες πολλαπλασιάστηκαν αρκετά από τότε που έγιναν προστατευόμενο είδος παγκοσμίως και χιλιάδες από αυτές συγκεντρώνονται στα ζεστά και ήρεμα νερά του κόλπου προκειμένου να γεννήσουν τα μικρά τους από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο ενώ μέχρι πριν 8 χρόνια επιθέσεις των γλάρων στην περιοχή ήταν σπάνιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση