GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι μουσουλμάνοι- παραβάτες του ραμαζανιού...

Νεαρός Παλαιστίνιος καταβρέχει γυναίκες με νερό για να τις δροσίσει στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ την τέταρτη Παρασκευή του ραμαζανιο...

Νεαρός Παλαιστίνιος καταβρέχει γυναίκες
με νερό για να τις δροσίσει στην παλαιά πόλη
της Ιερουσαλήμ την τέταρτη Παρασκευή
του ραμαζανιού (REUTERS/Ammar Awad).
Αμφιταλαντευόμενοι, άθεοι ή απλά άνθρωποι που δεν αντέχουν τις στερήσεις.
 
Δίπλα στους εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνους που τηρούν τη νηστεία του ραμαζανιού από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, μια μειοψηφία τρώει και καπνίζει στα κρυφά στη διάρκεια του ιερού αυτού μήνα. Σ’ αυτή περιλαμβάνονται μουσουλμάνοι που αμφιταλαντεύονται για την πίστη τους ή είναι άθεοι, εθισμένοι στη νικοτίνη που δεν αντέχουν να μην καπνίσουν για 15 συνεχόμενες ώρες ή όσοι απεχθάνονται να πεινάνε όλη μέρα.
Οι παραβάτες κρύβονται για να μην προσβάλουν όσους νηστεύουν αλλά και γιατί η κοινωνική πίεση να τηρούν το ραμαζάνι είναι τεράστια. Πολλοί λένε ότι δεν παραβαίνουν ανοιχτά τους κανόνες για να μην αντιμετωπίσουν την αποδοκιμασία της συζύγου, των γειτόνων ή των συναδέλφων τους ή επειδή επιθυμούν να δώσουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους.
«Προσπάθησα να νηστέψω αλλά ήταν ανώφελο. Πρέπει να καπνίσω», λέει ο 28χρονος Αχμεντ, ηλεκτρολόγος από την Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, καθώς καπνίζει στα κρυφά σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα στο γραφείο του. Προσθέτει ότι δεν θέλει να το μάθουν η σύζυγος και η μητέρα του.
Στη Σαουδική Αραβία, οι αρχές απειλούν με απέλαση ακόμη και τους μη μουσουλμάνους που συλλαμβάνονται να παραβιάζουν το ραμαζάνι. Στη Μαλαισία, πραγματοποιούν εφόδους σε εστιατόρια και πάρκα και συλλαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες μουσουλμάνους που τρώνε και πίνουν στα κρυφά. Συνήθως τους επιβάλλουν πρόστιμο γύρω στα 250 ευρώ.
Τις περισσότερες φορές όμως η κατσάδα από συγγενείς και φίλους είναι αρκετή για να κάνει τους παραβάτες να κρατούν χαμηλό προφίλ. Στην Κουάλα Λουμπούρ, ο Αμρι, στέλεχος μάρκετινγκ, λέει ότι τρώει στο αυτοκίνητό του πηγαίνοντας και επιστρέφοντας από το γραφείο. Είναι άθεος αλλά στα μάτια του νόμου παραμένει μουσουλμάνος.
«Είμαι βέβαιος ότι μερικοί από τους συναδέλφους μου κάνουν το ίδιο αλλά κανείς δεν το παραδέχεται. Οφείλεται εν μέρει στον φόβο ότι θα τους συλλάβουν οι αρχές και εν μέρει στον φόβο ότι ο κόσμος θα τους αντιμετωπίσει αρνητικά», λέει.
Στη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού – που φέτος ολοκληρώνεται στις 18 Αυγούστου – οι υγιείς μουσουλμάνοι οφείλουν να απέχουν από το φαγητό, το ποτό και το τσιγάρο όλη μέρα. Εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι, τα μωρά, οι άρρωστοι καθώς και οι γυναίκες που βρίσκονται σε έμμηνο ρύση ή θηλάζουν.
Το ραμαζάνι είναι μια χαρούμενη περίοδος. Οι οικογένειες τρώνε μαζί μόλις δύσει ο ήλιος, ο κόσμος προσεύχεται περισσότερο. Η νηστεία αποτελεί υπενθύμιση των στερήσεων των φτωχών.
Οι παραβάτες του ραμαζανιού πρέπει να προσευχηθούν για να ζητήσουν συγχώρεση, να νηστέψουν για να αντισταθμίσουν όσες μέρες νηστείας έχασαν και να κάνουν αγαθοεργίες για να εξιλεωθούν.
Οι θρησκευόμενοι αυξήθηκαν στον μουσουλμανικό κόσμο από την δεκαετία του ’70 καθώς το πολιτικό Ισλάμ κέρδισε έδαφος ενώ υποχώρησαν οι κοσμικές, εθνικιστικές και αριστερές ιδεολογίες. Η άνοδος ισλαμιστικών κομμάτων μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης αναμένεται να ενισχύσει αυτή την τάση.
Σχόλια αναγνωστών (0)

4 σχόλια

  1. Τι να πώ ο Ισλαμισμός είναι η επιτομή της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
    Α ρε ζώα που αντι να τους πετάξετε στην Θάλλασα όλους αυτά τα μουσουλμανικά ζώα
    τους λυπάστε κιόλας.
    Οταν θα σας βιάζουν και θα σας σκοτώνουν γιατί ετσι λέει το κοράνι τότε θα είναι αργά για δάκρυα.
    Διαβάστε το κοράνι επιτέλους για να δείτε με τι κτήνη έχουμε μπλέξει παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι ανωμαλα ψυχεδελικα μυαλα βγαζουν τις θρησκειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μοίρασε μεγάλη πίκρα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς μαλάκ@@ η μαυρούλα.

    Τίποτα!!! Δεν υπάρχει ευγνωμοσύνη σε αυτό τον κόσμο!!
    Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τους υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια και αυτοί όχι μόνο κάνουν το σταυρό τους αλλά...τους κολλάνε και την εικόνα της Παναγίας και του Χριστού στα μούτρα!!!

    Τέτοια αγνωμοσύνη!
    Φαντάζομαι ότι θα έσπασαν τις τηλεοράσεις οι γελοίοι όταν η μαυρούλα Ντεφάρ έβγαλε και φίλαγε της εικόνα της Παναγίας και του Χριστού μετά τη νίκη της στα 5.000 μέτρα... και δεν πιστεύω να είναι ρατσιστές και να πούνε ότι είναι δείγμα υποανάπτυκτου να παίρνει δύναμη από τη θρησκεία... δεν είμαστε ρατσιστές... έτσι;

    Και σας είπε και "Ευχαριστώ πολύ" στα ελληνικά στο τέλος...

    Άντε ΣΥΡΙΖΟμαλάκ@@... Περαστικά σας

    ΥΓ. Και μιας και τα ξέρετε όλα: Ποιον δείχνει ο Μπόλτ κάθε φορά πριν ξεκινήσει και μόλις τελειώσει; οοεεο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11 Αυγ 2012 12:03:00 μ.μ.

    ναι τον φανταστικο θεο δειχνει.Τι λες ρε ζωον,την αστραπη απεικονιζει ο μπολτ,το εχει πει και ο ιδιος.

    Αλλα αφου εισαι τοσο θρησκοπληκτος να χαιρεσαι τους παπαδες της αγιας χριστιανοσυνης που τους πληρωνει το δημοσιο γιδι.

    Αλλα φαινεται η κριση εσενα δεν σε εχει χτυπησει για να μην τα βλεπεις αυτα και να μην σε εξοργιζουν.Σε εξοργιζουν ποιοι δεν ειναι χριστιανοπληκτοι σαν εσενα βολεμενε.

    Και επειδη σε κοβω ελληναριο της πλακας τυλιξου με την ελληνικη σημαια και κοιμισου η' τυλιξου με την σημαια και κανε βουτια απο την ταρατσα....γιατι σε περιμενει πολυ καταθλιψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση