GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στάσεις και αντιλήψεις των επενδυτών

Η Burson-Marsteller (Β-Μ), κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, σε συνεργασία με την Independent Corporate Access...

Η Burson-Marsteller (Β-Μ), κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, σε συνεργασία με την Independent Corporate Access (ICA), εξειδικευμένη εταιρεία στον τομέα της εταιρικής πληροφόρησης και της διαχείρισης εταιρικών ζητημάτων, και τη Smithfield, εταιρεία συμβούλων χρηματοοικονομικής επικοινωνίας και μέλος του δικτύου της B-M, δημοσίευσαν την έρευνα «CSR and the Investment Market: Coming Together», στην οποία συμμετείχαν επενδυτικοί αναλυτές από 27 οργανισμούς.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο κατά πόσο οι πολιτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) διαδραματίζουν αυτή τη στιγμή σημαντικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις, αν και πόσο θα μπορούσε αυτό να αλλάξει μεσοπρόθεσμα, καθώς και ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι τομείς πολιτικής που επηρεάζουν και θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τις σχετικές αποφάσεις.
Στην πλειονότητά τους (72%), οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι οι πολιτικές ΕΚΕ που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή παίζουν μικρό ή και κανένα ρόλο στην άποψή τους σχετικά με τη δυναμική μιας επένδυσης. Στον αντίποδα, μόλις το 28% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι ο ρόλος των πολιτικών ΕΚΕ είναι σημαντικός όσον αφορά στο αντικείμενο μιας επένδυσης. Οι περισσότεροι σχολίασαν ότι η ΕΚΕ είναι σημαντική από τη σκοπιά της διαχείρισης κινδύνων. Επίσης, τα στελέχη του κλάδου θεωρούν ότι η ΕΚΕ είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της εταιρικής εικόνας, αλλά όχι για τις στάσεις γύρω από μια επενδυτική επιλογή.
Οι παραπάνω απόψεις άλλαξαν ουσιαστικά, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη βαρύτητα των πολιτικών ΕΚΕ στις αντιλήψεις των επενδυτών μεσοπρόθεσμα. Το 63% των συμμετεχόντων τόνισε ότι η σημασία της ΕΚΕ είναι πιθανό να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 9% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η ΕΚΕ είναι απίθανο να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Η διαφοροποίηση σε σχέση με τις υπάρχουσες αντιλήψεις βασίζεται στις προσδοκίες για την περαιτέρω διείσδυση των social media στους τομείς των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, καθώς και στην ανάγκη των εταιρειών να αποδείξουν τη δέσμευσή τους σε βασικά ζητούμενα της ΕΚΕ, όταν εισέρχονται σε νέες αγορές. Αυτό που επισημάνθηκε συχνά ως προαπαιτούμενο ήταν η ανάγκη οι εταιρείες όχι μόνο να συμπεριφέρονται σωστά, αλλά και να φαίνεται ότι το κάνουν.
Όταν τους ζητήθηκε να κατατάξουν μία σειρά συγκεκριμένων πολιτικών ΕΚΕ που θα μπορούσαν να αποκτήσουν αυξανόμενη σημασία για τους επενδυτές, οι συμμετέχοντες ξεκάθαρα προτίμησαν τα πεδία που επηρεάζουν άμεσα τις λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις μιας εταιρείας. Το 59% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι ένας ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας, γεγονός που αναδεικνύει ότι η προβολή μιας εταιρείας ως «καλός εργοδότης» έχει κερδίσει έδαφος στο σύγχρονο μάρκετινγκ. Επίσης, οι αναλυτές ανέδειξαν τη σημασία της διατήρησης ισχυρών σχέσεων εντός του κλάδου, δεδομένου και του οικονομικού περιβάλλοντος που επιβάλλει μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς τα διάφορα κόστη.
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα επισημάνθηκε επίσης ως σημαντικός παράγοντας για τις μεσοπρόθεσμες επενδυτικές αντιλήψεις, με αρκετούς συμμετέχοντες να σχολιάζουν ότι το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πιθανό να γίνει αυστηρότερο και να επεκταθεί σε υπερεθνικό επίπεδο. Επιπλέον, οι αναλυτές θεωρούν τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας ως βασικό πεδίο δράσης για πολιτικές ΕΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σχολιάστηκαν αρκετά παραδείγματα από την εμπειρία διαφόρων brands υψηλής αναγνωρισιμότητας και η φύση των διαδικασιών παραγωγής προϊόντων που αναθέτουν σε τρίτες επιχειρήσεις.
Τέλος, υπήρξαν σχόλια που υπέδειξαν ότι η ΕΚΕ γενικά θα έπρεπε να συνδυάζεται με την εταιρική διακυβέρνηση. Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών αντιμετωπίστηκαν ως κρίσιμο ζήτημα, παρά το ότι δεν εμπίπτει στο παρόν πλαίσιο αρμοδιοτήτων της ΕΚΕ. Με δεδομένη την επικαιρότητα του ζητήματος και διάφορες πρωτοβουλίες για τον επαναπροσδιορισμό των εξουσιών των μετόχων, η έρευνα αναδεικνύει ότι και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πεδίο δράσης που οι επαγγελματίες της ΕΚΕ ίσως πρέπει να εξετάσουν.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Christopher Lowe, CEO της ICA, ανέφερε: «Το σημερινό επενδυτικό περιβάλλον έχει σαφώς επηρεάσει τον τρόπο σκέψης των επαγγελματιών του κλάδου. Αν και η ΕΚΕ δε διαδραματίζει ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων των επενδυτών, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι αυτό θα αλλάξει. Ωστόσο, προκειμένου να συμβεί αυτό, πιστεύουμε ότι οι επαγγελματίες της ΕΚΕ θα πρέπει να προσαρμόσουν τη δουλειά τους έτσι, ώστε να εναρμονίζεται περισσότερο με τα θεμελιώδη της επενδυτικής διαδικασίας. Η επισήμανση συγκεκριμένων συμπεριφορών ως συγκριτικού πλεονεκτήματος ή προαπαιτούμενου για την είσοδο μιας επιχείρησης σε νέες αγορές θα αυξήσει τη σημασία της ΕΚΕ στην επενδυτική αγορά».
Η ICA θα διοργανώσει συμπόσιο, με τίτλο «Valuing CSR», στις 19 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία του Bloomberg στο Λονδίνο. Η ημερίδα θα εστιάσει στα πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης της ΕΚΕ στα αποτελέσματα μιας εταιρείας, καθώς και στον τρόπο που οι πληροφορίες για την ΕΚΕ εντάσσονται στις επενδυτικές αποφάσεις. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν εταιρικές παρουσιάσεις, πάνελ συζητήσεων και συναντήσεις με επενδυτές.

1 σχόλιο

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΑΝΤΩΝΗ !!ΧΑΡΙΣΕΣ 30 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΓΑ!!!ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ!!! ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΧΑΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΑΝ!!!ΡΕ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ !!!ΕΙΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΠ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση