GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το «μικρό αγόρι» που σκόρπισε φωτιά και θάνατο

Εξήντα επτά χρόνια έχουν περάσει αλλά η φρίκη παραμένει ίδια. Σαν σήμερα, στις 6 Αυγούστου 1945 έλαβε χώρα η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση...

Εξήντα επτά χρόνια έχουν περάσει αλλά η φρίκη παραμένει ίδια. Σαν σήμερα, στις 6 Αυγούστου 1945 έλαβε χώρα η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας, ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ, λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου 235, και είχε λάβει το προσωνύμιο «Little Boy». Τα αποτελέσματα της έκρηξης δεν ήταν γνωστά εκ των προτέρων, μια και τέτοιου τύπου βόμβα δεν είχε δοκιμαστεί.
Τη ρίψη της έκανε ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β29 της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο είχε δώσει το όνομα της μητέρας του, «Ένολα Γκαίυ». Χαρακτηριστικό είναι ότι το Β29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρά το γεγονός ότι απείχε ήδη 18 περίπου χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης.
Η πόλη ισοπεδώνεται και υπολογίζεται ότι επιτόπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 70.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας.
Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Έξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε.
Δείτε τα βίντεο

5 σχόλια

  1. KAI KALA KANANE, SWTHIKANE EKATOMYRIA AMAXOI, ALL DEN ARESI STA KOLOKOUMOUNIA , ANTE PES MAS GIA TA EKATOMYRIA POU EKSONTOSAN O STALIN KAI O MAO KOLOELLINA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγαλυτερος εγκληματιας πολεμου απο τον Αμερικανο ΔΕΝ υπαρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που ξερεις μπορει μεγαλυτερος εγκληματιας να'ναι ο μεγαλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπορει αν δεν γινοταν αυτο με την Χιροσιμα-Ναγκασακη να ειχαμε κανα μικρο η και μεγαλο πυρηνικο πολεμο....
    και εκει τα θυματα θα ηταν εκατομβες εκατομυριων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγαλυτερος εγκληματιας πολεμου απο τον Αμερικανο ΔΕΝ υπαρχει

    6 Αυγ 2012 7:24:00 μ.μ.

    ante gamisou koloellina malaka pou se taizoume xronia twra xaramofaides ante stin mamma sou prin paw egw.
    NA PLENETE TA STOMATA SAS PRIN ANAFERETE TO ONMA TWN USA NA MAS PROSKINATE KOLOELLINES.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση