GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ΚΑΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΔΡΑΧΜΗ...

 Tου Δημητρίου Πλατή Πρόσφατα η ομάδα του ευρώ υποστηρίζοντας το μνημόνιο προέβαλλε το επιχείρημα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ότι ...

 Tου Δημητρίου Πλατή

Πρόσφατα η ομάδα του ευρώ υποστηρίζοντας το μνημόνιο προέβαλλε το επιχείρημα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ότι εξαιτίας της υποτίμησης που θα επέλθει με την επαναφορά στη δραχμή (ή οι κρατικές ιδιωτικοποιήσεις ή οι ιδιωτικές κρατικοποιήσεις ή η πολιτική κομματικοποίηση του δημοσίου χρήματος) οι απώλειες της αξίας αυτών θα είναι μεγαλύτερες για τα υποτιθέμενα έσοδα του Δημοσίου χωρίς να διευκρινίζουν εάν η επαναφορά στη δραχμή θα γίνει με ενσωματωμένη την υποτίμηση ή όχι στο νέο εθνικό νόμισμα.
Το 2000 η ισοτιμία με το δολάριο της δραχμής ήταν πάνω από 380 δρχ., ενώ η ισοτιμία με το ευρώ στις 340 δρχ. Το τρέχον διάστημα στο οποίο πρόσφατα γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου ήταν στο 1,25 περίπου ή το δολάριο να αντιστοιχεί στις 270 δρχ. περίπου, δίνοντας το περιθώριο για αύξηση της ρευστότητας κατά 110 δρχ. περίπου σε σχέση με την ισοτιμία του 2000, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 40%, ενώ εάν υπολογιστεί και η ονομαστική αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 13% και από 18% σε 23% το ποσοστό διαμορφώνεται στο 50% περίπου. Έτσι αντί να δοθούν αυξήσεις κατά 50%, περικόπηκαν στην ονομαστική και αγοραστική αξία οι μισθοί κατά 50%, με αποτέλεσμα να μας εξαγοράζουν με τα λεφτά μας, ενώ ενσωματώνοντας την υποτιθέμενη υποτίμηση κατά 50% στο επιχείρημά τους, λαμβάνει χώρα η υπερκέραση της ισοτιμίας των 380 δρχ. με το δολάριο του 2000, σε σχέση με την υφιστάμενη ισοτιμία για να προκαλέσουν εκ νέου υποτίμηση κατά 50% και εκ νέου αφαίμαξη των μισθών κατά 50% σε συνέχεια του μνημονίου, αφού ήταν γνωστό από την αρχή, ότι ζήτημα ανταγωνιστικότητας ως παράμετρο του μνημονίου δεν μπορούσε να υπάρξει από το εισαγόμενο ανελαστικό κόστος του ευρώ ως χρήματος και μάλιστα με μεγάλες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια, στα οποία η τιμή διαμορφώνεται και με δεδομένο ότι το δολάριο είναι το νόμισμα που εκφράζονται παγκόσμιες συναλλαγές, οι τιμές στα τρόφιμα, τα μέταλλα, το πετρέλαιο κλπ.
Έτσι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα του ευρώ είναι η επαναθεμελίωσή του έτσι ώστε όλες οι χώρες να έχουν την ίδια μείωση ρευστότητας με παραπλήσιους συντελεστές καθόσον η Γερμανία με το συντελεστή 1,95583 πετύχαινε εξαγωγή πληθωρισμού προς την Ελλάδα που είχε τον συντελεστή 3,4075, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να είναι στη Γερμανία πιο φθηνά απ’ ότι στην Ελλάδα και που κάτι τέτοιο βέβαια υπάρχει ως θεωρητική επιλογή, αφού η Γερμανία πρακτικά από τη στιγμή που πιστεύει ή νομίζει πως έχει τον έλεγχο της Ευρωζώνης δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο, επαληθεύοντας τις τρεις αρχές που είχαν τα κράτη που πολέμησαν τη Γερμανία στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο:
1ον) το ότι η Γερμανία πάντα ξεπερνάει τα όρια χωρίς να ξέρει ποτέ που είναι αυτά
2ον) το ότι η Γερμανία δεν μπορεί να πάει κόντρα στη φύση της και
3ον) το ότι η Γερμανία όταν περνά τα σύνορά της φέρνει την πολιτική οδύνη και το οικονομικό χάος, όπως με τις μίζες, τη Siemens, τα υποβρύχια, τη λιτότητα κλπ.
με σκοπό να απορροφήσει το αναδιανεμητικό κεφάλαιο που αντιστοιχεί στις νότιες χώρες της Ευρωζώνης προσβάλλοντας τη φερεγγυότητα της Ελλάδος και των άλλων νότιων χωρών.
Πρόσφατα έγινε γνωστό πως σουηδικό κτηματομεσιτικό γραφείο εγκαταστάθηκε στο Βόλο για να επωφεληθεί της κρίσης στα ακίνητα και στις εκτάσεις στην περιοχή, ενώ σχολιάζεται εκτενώς η πώληση του λιμανιού της Μυτιλήνης σε τουρκική εταιρία. Και η Σουηδία αλλά και η Τουρκία έχουν τα εθνικά τους νομίσματα και είναι εκτός ευρώ και ως εκ τούτου το επιχείρημα πως με το εθνικό νόμισμα υποβαθμίζεται η οικονομία δεν ευσταθεί, ενώ ο αποκλεισμός εταιριών από χώρες με εθνικά νομίσματα στις αποκρατικοποιήσεις καταδεικνύει την έλλειψη του ευρώ ως νομίσματος διασφάλισης της αξίας της ελληνικής οικονομίας γι’ αυτό άλλωστε ο κακός δράκος του ευρώ φυλάκισε την πριγκίπισσα δραχμή για να πάρει την οικονομία της και να καταδυναστεύσει το λαό της, γι’ αυτό και θα πρέπει να γυρίσει πίσω η δραχμή.
Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ
Στο σχετικό άρθρο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο* αποδείχθηκε πως ο συντελεστής με τον οποίο θα έπρεπε να εισέλθει η Ελλάδα στο ευρώ ήταν ο 1,363 και όχι ο 3,4075, αποδεικνύοντας και τη διατομή της υποδιαίρεσης του νέου εθνικού νομίσματος που έχει ως ακολούθως:
α) 1 μέρος σε κέρμα
επειδή το ευρώ απώλεσε το 80% της αξίας του το 1 μέρος θα ισούται με δύο λεπτά και θα υποδιαιρεί τη μισή δεκάρα σε 5 μέρη, αφού είσοδος του πρώτου κέρματος θα έπρεπε να εισέλθει στις 1,363 δρχ.
β) μισή δεκάρα σε κέρμα
ομοίως η μισή δεκάρα θα αντιστοιχεί σε 10 λεπτά
γ) 1 δεκάρα σε κέρμα
αντίστοιχα η 1 δεκάρα θα ισούται με 20 λεπτά
δ) δύο δεκάρες σε κέρμα
δύο δεκάρες θα αντιστοιχούν μετά την απώλεια της αξίας του ευρώ κατά 80% σε 40 λεπτά
ε) 1 φοίνικας σε κέρμα
ο ένας φοίνικας μετά την απώλεια της αξίας του ευρώ κατά 80% θα ισούται με ένα ευρώ
ζ) 2 φοίνικες σε κέρμα και χαρτονόμισμα
οι δύο φοίνικες αντιστοιχούν σε δύο ευρώ. Η παράλληλη κυκλοφορία κέρματος και χαρτονομίσματος αντιστοιχεί στο ότι η αρχική τιμή του φοίνικα ήταν 136,3 δρχ. και θα αντικαθιστούσε το κατοστάρικο που κυκλοφορούσε σε κέρμα και χαρτονόμισμα
η) 5 φοίνικες σε χαρτονόμισμα
οι 5 φοίνικες αντιστοιχούν σε 5 ευρώ ομοίως που κυκλοφορεί σε χαρτονόμισμα
θ) 10 φοίνικες σε χαρτονόμισμα
οι 10 φοίνικες αντιστοιχούν στα 10 ευρώ
ι) 1 δραχμή σε χαρτονόμισμα
η 1 δραχμή αντιστοιχεί στα 10 ευρώ
κ) 50 φοίνικες σε χαρτονόμισμα
οι 50 φοίνικες αντιστοιχούν στα 50 ευρώ εξαιτίας της απώλειας της αξίας του ευρώ κατά 80%
κα) 5 δραχμές σε χαρτονόμισμα
οι 5 δραχμές αντιστοιχούν στα 50 ευρώ
κβ) 10 δραχμές σε χαρτονόμισμα
οι 10 δραχμές αντιστοιχούν στα 100 ευρώ
κγ) 200 φοινίκια σε χαρτονόμισμα
τα 200 φοινίκια αντιστοιχούν στα 200 ευρώ μετά την απώλεια της αξίας του ευρώ κατά 80%
κδ) 50 δραχμές σε χαρτονόμισμα
οι 50 δραχμές αντιστοιχούν στα 500 ευρώ.
Από τη σύγκριση με το σημερινό νομισματικό σύστημα του ευρώ απουσιάζει το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ (αφού δεν υπήρχε το χαρτονόμισμα των 2.000 δρχ.) που αντιστοιχεί στο 25% των κυκλοφορούντων χαρτονομισμάτων ευρώ, το κέρμα των 50 λεπτών (50%) καθώς και το κέρμα των 5 λεπτών (5%), σύνολο 80% όση είναι και η απώλεια της αξίας του ευρώ, αφού η αξία του ευρώ μετέπεσε σε αυτή του κέρματος των 100 δρχ., απώλεια αντιστοιχίας 70% με το άλλο 10% να προέρχεται από τις υποδιαιρέσεις, πράγμα που αναλύεται και στο άρθρο*, ενώ μέχρι την αξία των 9,99 ευρώ επιπλέον κυκλοφορεί και το εθνικό χαρτονόμισμα του φοίνικα στην αξία των δύο ευρώ σε σταθερή ισοτιμία (2 φοίνικες).
Η διαφορά των δύο συντελεστών είναι ο 2,0445 αφού 3,4075 – 1,363 = 2,0445. Το εθνικό χαρτονόμισμα των 2Φ αξίας 2 ευρώ διανέμεται στο διπλάσιο, αφού 2ΦΧ2,0445= 4,08, ενώ ομοίως η αντικατάσταση των κερμάτων της υποδιαίρεσης του ευρώ γίνεται με τον ίδιο συντελεστή 2,0445 (50λ+20λ+10λ+5λ+2λ+1λ=88λ) και 88λΧ2,0445=1,79 € και που το άθροισμά τους δίνει 5,87 ευρώ (4,08+1,79=5,87). Εάν στη συνέχεια πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή 3,4075 δίνει την αξία των 20 ευρώ (5,87Χ3,4075=20,00) αποδεικνύοντας ότι το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ δέσμευε τη διπλάσια ρευστότητα στην περιοχή μέχρι τα 9,99 ευρώ εκτινάσσοντας τις τιμές.
Σε αυτό το πρώτο μεταβατικό στάδιο προς το εθνικό νόμισμα διατηρούνται τα κέρματα του ενός (1) και των δύο (2) ευρώ καθώς και τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα ευρώ με τη δεδομένη πλέον ρευστότητα ως προς τις τιμές ως ασφαλιστικές δικλείδες για να αποτραπεί αφενός μεν η δημιουργία από τα μονοπώλια- ολιγοπώλια πληθωριστικών πιέσεων για μεγαλύτερο κέρδος, αφετέρου να επιτευχθεί η μείωση των τιμών εξαιτίας της αύξησης του τζίρου και άρα με μικρότερο περιθώριο κέρδους από την αύξηση της ρευστότητας από τη νέα εθνική υποδιαίρεση κάτω του ενός (1) ευρώ και την εισαγωγή του χαρτονομίσματος των 2Φ αξίας δύο (2) ευρώ. Με δεδομένο ότι εισάγεται και το χαρτονόμισμα της νέας δραχμής σταθερής ισοτιμίας 10 ευρώ, το ένα 20 ευρώ αντικαθίσταται από ένα χαρτονόμισμα της μίας δραχμής, τέσσερα χαρτονομίσματα των 2Φ και 2Φ στα νέα εθνικά κέρματα κάτω του ενός ευρώ (2 δεκάρες, 1 δεκάρα κλπ.).
Επειδή το ευρώ υποπενταπλασιάστηκε στην αξία του οι παραπάνω ποσότητες πενταπλασιάζονται και έτσι παραχωρούνται επιπλέον και συνολικά έξι χαρτονομίσματα της μίας (1) δραχμής, 24 χαρτονομίσματα των 2Φ και 10Φ στα νέα εθνικά κέρματα, σύνολο 118 ευρώ σε εθνικό νόμισμα που τα δικαιούται ο κάθε φορολογούμενος και ο κάθε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια και ως εκ τούτου η κάθε τετραμελής οικογένεια λ.χ. για παράδειγμα με δύο ανήλικα τέκνα δικαιούται 472 ευρώ συνολικά (4Χ118= 472) σε εθνικό νόμισμα ποσό που δεν συγκρίνεται με την όποια οφειλή ή χρέος προς τον οποιοδήποτε.
Η αλλαγή σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο θα ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή από ζήτηση, θα απελευθερώσει συνάλλαγμα, θα αποτρέψει τα περαιτέρω λουκέτα, ενώ στη συνέχεια θα αντικαθίστανται σταδιακά και τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ, αφού σ’ αυτό το πρώτο στάδιο θα αντικατασταθούν τα κέρματα 1λ, 2λ, 5λ, 10λ, 20λ, 50λ από τα κέρματα 1μ, μισή δεκάρα, 1 δεκάρα, δύο δεκάρες και θα εισαχθούν τα χαρτονομίσματα των 2Φ και της 1 δραχμής, χωρίς να κυκλοφορεί και να αναγνωρίζεται εκτός της επικράτειας ως νόμιμο χρήμα το νέο εθνικό νόμισμα, διατηρώντας το ευρώ και το δολάριο στις εξωτερικές συναλλαγές που θα είναι και αντικείμενο των όποιων κερδοσκοπικών πιέσεων, αφού με τη δραχμή και τον φοίνικα η ελληνική οικονομία σταδιακά θα απεγκλωβίζεται.
Έτσι άλλο πράγμα είναι η υποτίμηση και άλλο η προσαρμογή ισοτιμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση