GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε μία ώρα!

Δοκιμάζεται σήμερα το X-51A Waverider που αναπτύσσει ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου. Το X-51A Waverider πετάει με ταχύτητες πολλών...

Δοκιμάζεται σήμερα το X-51A Waverider που αναπτύσσει ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου.
Το X-51A Waverider πετάει με ταχύτητες πολλών χιλιάδων χλμ/ώρα.
Λονδίνο.
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να συνεχίζουν να πέφτουν πάνω στο Curiosity αλλά η NASA συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τη δραστηριότητα της. Πριν από λίγα 24ωρα πραγματοποίησε την αποτυχημένη τελικά δοκιμαστική πτήση ενός νέου σκάφους προσεδάφισης, του Μορφέα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική πτήση του X-51A Waverider ενός υπερηχητικού σκάφους που αναπτύσσει ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 6) κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε μια ώρα!
Το σκάφος αστραπή
Το X-51A Waverider κατασκευάστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού από δύο εταιρίες. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του σκάφους έγινε από την Boeing ενώ ο στροβιλοκινητήρας τύπου «scramjet» από την Pratt & Whitney Rocketdyne.
Εχουν γίνει ορισμένες δοκιμαστικές πτήσεις του σκάφους το προηγούμενο διάστημα στις οποίες το Waverider έχει καταφέρει να αναπτύξει ταχύτητες μεγαλύτερες από 8 χιλιάδες χλμ/ώρα για διάστημα τριών λεπτών και στη συνέχεια επιβράδυνε την ταχύτητα του.
Η δοκιμή και η τεχνολογία
Οπως και τις προηγούμενες φορές έτσι και στη σημερινή δοκιμή το X-51A Waverider θα τοποθετηθεί κάτω από το φτερό ενός ενός βομβαρδιστικού Β52. Σε ύψος 15 χιλιάδων μέτρων το Β52 θα απελευθερώσει το Waverider το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα προσπαθήσει να πιάσει τις υπερ-υπερηχητικές του ταχύτητες για διάστημα πέντε λεπτών.
Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με πειραματικό στροβιλοκινητήρα τύπου «scramjet» (αυλοωθητής υπερηχητικής καύσης), ο οποίος προσφέρει τελικές ταχύτητες που ως σήμερα μόνο οι πυραυλοκινητήρες μπορούσαν να προσφέρουν. Για να λειτουργήσουν οι scramjet πρέπει πρώτα να επιταχύνονται με πυραύλους και να πετούν ψηλά στην ατμόσφαιρα πολύ πάνω από τα επίπεδα που πετούν τα υπόλοιπα αεροσκάφη.
Αλλοι πειραματικοί scramjet που έχουν δοκιμαστεί από τη ΝΑSΑ και την κυβέρνηση της Αυστραλίας έχουν πετύχει για λίγα δευτερόλεπτα ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου. Οι scramjet κινητήρες προορίζονται για μελλοντική χρήση σε διαστημικά σκάφη, σε πολεμικά αεροσκάφη, σε εμπορικά αεροσκάφη, ακόμη και σε επιβατικά τζετ.
Το Β52 μεταφέρει κάτω από το φτερό του το Waverider και το απελευθερώνει σε ύψος 15 χιλιάδων μέτρων για να αναπτύξει τις υπερυχητικές του ταχύτητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση