GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι δόσεις αντίδοτο στο κίνημα δεν πληρώνω

Με τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει την έγκαιρη πληρωμή του φόρου Μεγάλες ελπίδες για να μην ανοί...


Με τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει την έγκαιρη πληρωμή του φόρου
Μεγάλες ελπίδες για να μην ανοίξουν νέες μαύρες τρύπες στα φορολογικά έσοδα που θα προκαλούσαν ανεπανόρθωτο εκτροχιασμό στον φετινό προϋπολογισμό εναποθέτει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του φόρου εισοδήματος το ανώτερο σε επτά δόσεις.
Τα αρμόδια στελέχη περιμένουν με αγωνία το πρώτο κρίσιμο τεστ για την αποδοτικότητα της ρύθμισης με την έννοια της ανταπόκρισης των φορολογούμενων στο τέλος Αυγούστου, οπότε τίθεται σε εφαρμογή. Κι αυτό γιατί τα μέχρις στιγμής στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι λόγω οικονομικής αδυναμίας περίπου ένας στους πέντε φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση είτε στις 30 Ιουνίου είτε στις 31 Ιουλίου και άφησε την οφειλή του να γίνει ληξιπρόθεσμη. «Πρόκειται για πολλές δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους και σε περίπτωση που ο αριθμός τους αυξηθεί στο επόμενο διάστημα και ξεπεράσει το 30% από το 20% που είναι μέχρι σήμερα τότε θα υπάρξει σοβαρό και άλυτο πρόβλημα στα δημόσια ταμεία», έλεγε αρμόδιος παράγοντας.
«Φρένο» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ότι θα βάλει η νέα ρύθμιση με τη χρονική διασπορά του φορολογικού βάρους σε βάθος ακόμα και επτά μηνών διευκολύνοντας έτσι την έγκαιρη πληρωμή του φόρου. Με τη νέα ρύθμιση οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα το ανώτερο σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις αλλά όχι αργότερα από το τέλος Φεβρουαρίου του 2013 και εφόσον το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.
Επίσης, εκτός της ρύθμισης, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των απαιτήσεων της τρόικας, μένουν όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση καθώς και εκείνοι που το ύψος του οφειλόμενου φόρου είναι κάτω από 300 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η τμηματική καταβολή του φόρου δεν ισχύει για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.
Στις δόσεις δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό και ο αριθμός τους θα ξεκινά από 7 και θα βαίνει μειούμενος ανάλογα με τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να πάνε στην Εφορία ούτε να υποβάλουν αίτηση διακανονισμού αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet. Αναλυτικότερα:
Η πληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος μπορεί να γίνει μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν φέτος οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012. Η τελευταία δόση για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013. Οσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012. Οσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012. Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013. Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ. Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Στο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012. Οσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5% ενώ όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.
Η αναθεώρηση της αρχικής κυβερνητικής ρύθμισης (καταβολή του φόρου μέχρι σε 10 δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 100.000 ευρώ) επί το σκληρότερο ήταν αποτέλεσμα της απόρριψής της από την τρόικα με το επιχείρημα ότι θα «άνοιγε νέα τρύπα» στα δημόσια ταμεία. Οι δόσεις αυξάνονται από τρεις διμηνιαίες σε επτά ισίποσες με χρονικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2013 μόνο αν το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα προγράμματα άτοκων δόσεων ήταν «κυβερνητική έκκληση» προς τις τράπεζες, προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά να πληρώσουν τους φόρους τους. Οι νέοι κωδικοί πληρωμής
Οσοι φορολογούμενοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες και να εξοφλήσουν τον φόρο σε περισσότερες δόσεις χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ. Οταν «ανοίξει» η σχετική πύλη του TAXISnet -κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες- πληκρολογόντας τον κωδικό πληρωμής ο οποίος αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα δίπλα από την ένδειξη «Για την τράπεζα» θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς.
7 δόσεις
Φορολογούμενος ο οποίος έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα με συνολικό πρόσθετο φόρο 2.000 ευρώ κατέβαλε στις 31 Ιουνίου την πρώτη δόση από τις τρεις που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή 666,6 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα καταβάλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου, δηλαδή 1.333,4 ευρώ, σε επτά ισόποσες δόσεις, δηλαδή 190,4 ευρώ στο τέλος κάθε μήνα αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου. Με την παλαιά ρύθμιση ο συγκεκριμένος θα έπρεπε να πληρώσει 666,6 ευρώ στις 31 Αυγούστου και άλλα 666,6 ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.
6 δόσεις
Φορολογούμενος με το ίδιο ποσό συνολικού φόρου (2.000 ευρώ) που κατέβαλε την πρώτη δόση των 666,6 ευρώ στις 31 Ιουλίου θα μπορεί να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου (1.333,4 ευρώ) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, δηλαδή σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση η κάθε δόση θα ανέρχεται σε 222,2 ευρώ. Με την παλαιά ρύθμιση θα πλήρωνε 666,6 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και άλλα 666,6 ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.
Εως πέντε
Αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο οι δόσεις περιορίζονται σε πέντε. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες τέσσερις στο τέλος Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Με το παλαιό καθεστώς ο φόρος θα έπρεπε να καταβληθεί σε δύο δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου. Αν ο φόρος -περίπτωση σπάνια- βεβαιωθεί τον Οκτώβριο τότε οι δόσεις περιορίζονται σε τέσσερις (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο), ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα πληρωνόταν σε μία δόση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr

Οι προϋποθέσεις για εξόφληση της εφορίας με κάρτα
Βάζουν πλάτη και οι τράπεζες
Το προνόμιο να εξοφλήσουν την Εφορία μέχρι σε 12 άτοκες δόσεις έχουν μόνο όσοι διαθέτουν σήμερα στο πορτοφόλι τους πιστωτική κάρτα με επαρκές πιστωτικό όριο. Οι υπόλοιποι αναγκαστικά θα πρέπει να εξοφλήσουν την οφειλή τους στο διάστημα που όρισε το υπουργείο Οικονομικών.
Οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα άτοκων δόσεων -από 6 μήνες έως 12 μήνες-, για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα προγράμματα άτοκων δόσεων ήταν «κυβερνητική έκκληση» προς τις τράπεζες, να βοηθήσουν με τον τρόπο τους για να εισπραχθούν έσοδα, αφού το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών όλο και συρρικνώνεται.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους συμφώνησαν, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις καρτών, αφού οι καθυστερήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ξεπεράσει το 40%. Συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός άτοκων δόσεων ανά τράπεζα είναι:
12 άτοκες δόσεις στην Τράπεζα Πειραιώς. 9 άτοκες δόσεις στην Εθνική Τράπεζα. 6 άτοκες δόσεις στις τράπεζες Eurobank, Alpha Bank, Marfin Egnatia Bank και Citibank. Ωστόσο αν δεν έχετε πιστωτική κάρτα ή δεν επαρκεί το πιστωτικό της όριο για να καλύψετε την οφειλή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τράπεζες σήμερα εγκρίνουν μόλις το 2% των αιτημάτων για χορήγηση πιστωτικής κάρτας, ενώ και τα πιστωτικά όρια «δύσκολα» ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ.
Με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% ή σε 7 μηνιαίες δόσεις χωρίς έκπτωση, οι επιλογές που έχουν οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών είναι οι εξής:
Εφάπαξ πληρωμή. Ο κάτοχος της κάρτας πληρώνει το σύνολο του φόρου με την πιστωτική του κάρτα, κερδίζοντας την έκπτωση που προβλέπεται. Το μειωμένο ποσό εν συνεχεία εξοφλείται στην τράπεζα από 6 έως και σε 12 άτοκες δόσεις.
Πληρωμή σε δόσεις. Εάν επιλεγεί η πληρωμή του φόρου σε 7 μηνιαίες δόσεις προς το Δημόσιο, υπάρχει η δυνατότητα χρέωσής τους κάθε μήνα στην πιστωτική κάρτα.
Κάθε δόση μπορεί να εξοφλείται με την κάρτα μέχρι σε 12 άτοκες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος χάνει την έκπτωση του 1,5%.
Ομως για να βγει κερδισμένος ο φορολογούμενος θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνει το σύνολο της οφειλής του. Διαφορετικά θα επιβαρυνθεί με τους «τσουχτερούς» τόκους των πιστωτικών, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 20%.
Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση