GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θέση μάχης έναντι της επιμήκυνσης παίρνει το Βερολίνο

Θέση μάχης έναντι πιθανού ελληνικού αιτήματος για διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής παίρνει το Βερολίνο, με σειρά δηλώσε...


Θέση μάχης έναντι πιθανού ελληνικού αιτήματος για διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής παίρνει το Βερολίνο, με σειρά δηλώσεων τόσο της Αγκελα Μέρκελ όσο και κορυφαίων αξιωματούχων του, που ωστόσο φανερώνουν ότι το μέτωπο δεν είναι αρραγές.
Η Αγκελα Μέρκελ επιθεωρεί τιμητικό άγημα στην Οτάβα του Καναδά (REUTERS/Blair Gable)
Η ευρισκόμενη στην Οτάβα του Καναδά γερμανίδα καγκελάριος, η οποία θα συναντηθεί στις 23 Αυγοπύστου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε στη γραμμή της λιτότητας χρησιμοποιώντας την καναδική οικονομία ως πρότυπο και για τις 17 της ευρωζώνης.
Δημοσιονομική πειθαρχία, προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και το «να μη ζεις με δανεικά (…) , «αυτή είναι η σωστή λύση και για την ευρωζώνη», είπε η Αγκελα Μέρκελ αργά χθες το βράδυ πριν από τις συνομιλίες της με τον καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ.
Αν οι δηλώσεις Μέρκελ ήταν απλά τροχιοδεικτικές, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ ήταν πολύ πιο ευθύς:
«Δεν μπορεί να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις. Είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, να επιμένει η ηγεσία της στην τήρηση των κανόνων» επανέλαβε σήμερα μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD).
Ο κ. Ρέσλερ εμφανίσθηκε απορριπτικός στην πιθανότητα τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, χώρα, χωρίς πάντως να τοποθετηθεί στο ερώτημα αν θα έπρεπε να χορηγηθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας χθες στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel» άφηνε να εννοηθεί ότι βλέπει θετικά την προοπτική της χρονικής παράτασης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να «διαχειριστεί» κανείς τον χρόνο που χάθηκε λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, ο Βεστερβέλε προετοιμάζει μία κοινή εκδήλωση με όλους τους εν ζωή πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και με σύνθημα «Μαζί για την Ευρώπη».
Οι Γερμανοί πολιτικοί θέλουν να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο την κοινή γνώμη ως προς ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και κυρίως να επισημάνουν ότι «η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από κοινή αγορά και κοινό νόμισμα». Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν, εκτός του Βεστερβέλε, οι φιλελεύθεροι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Χανς Ντίτριχ Γκένσερ και Κλάους Κίνκελ, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Γιόσκα Φίσερ από το κόμμα των Πρασίνων.
Ευέλικτη στάση έναντι της ζήτησε (και) σήμερα και ο Γκέρχαρτ Σρέντερ που ασκησε αυστηρή κριτική στη στάση του αντικαγκελάριου έναντι της Ελλάδας.
«Να τον ανακαλέσει στην τάξη»
«Η Άνγκελα Μέρκελ «πρέπει να ανακαλέσει στην τάξη τον Ρέσλερ» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD. «Η στάση του», πρόσθεσε, θέτει υπό κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης και αποτελεί κάτι «που δεν αξίζει στους Έλληνες».
Διαβάστε ακόμη: Financial Times: Παράταση 2 χρόνων ζητάει ο Σαμαράς
Σρέντερ: Σταματήστε τη ρητορική εναντίον της Ελλάδας
Spiegel: Μόνη λύση η πτώχευση
Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ στις 23 Αυγούστου
Ο κ. Σαμαράς δεν είναι σε αξιοζήλευτη θέση


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση