GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επαφές του Μπαν-Γκι-Μουν με την ηγεσία του Ιράν...

Ζήτησε πρόοδο στις αποδείξεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό.   Στην Τεχεράνη βρίσκεται –για πρώτη φορά– ο Γενικός Γραμματέας των...

Ζήτησε πρόοδο στις αποδείξεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό.
 
Στην Τεχεράνη βρίσκεται –για πρώτη φορά– ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων και να συναντηθεί με Ιρανούς ηγέτες.
Ο Μπαν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Τους προέτρεψε να αναλάβουν συγκεκριμένα βήματα για να αποδείξουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας τους είναι ειρηνικό. Μέχρι σήμερα, υπάρχει «πολύ λίγη απτή πρόοδος» για αυτό το ζήτημα, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του μεταφέροντας τα λόγια του ΓΓ.
Καταδίκασε δε ο ΓΓ του ΟΗΕ τις πρόσφατες δηλώσεις κατά του Ισραήλ, όπως αυτή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ περί καρκινώματος που δεν έχει θέση στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.
Παράλληλα, σε άλλη ευκαιρία, επισήμανε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα στο Ιράν.
«Συζητήσαμε το πώς τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να εργαστούν από κοινού με το Ιράν για να βελτιώσουν την κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα» είπε ενώπιον του μάλλον ξαφνιασμένου προέδρου του Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί
Από την πλευρά του το Ιράν ευελπιστεί να πείσει τον Μπαν ότι οι κατηγορίες που διατυπώνει η Δύση κατά του ισλαμικού κράτους για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αβάσιμες και να παρουσιαστεί ως ενεργός εταίρος για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του Μπαν στην Τεχεράνη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ την ώρα που και οι δύο χώρες και ιδίως το Ισραήλ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο για μία μονομερή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν για να καθυστερήσει ή για να τερματιστεί διά τις βίας το πρόγραμμα.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Σε μία άλλη εξέλιξη, το Ιράν κάλεσε τις χώρες μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων να πιέσουν για τη δημιουργία δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου κατά του Ισραήλ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Khabar.
Το δίκτυο επικαλέστηκε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλι Ακμπάρ Σαλεχί ο οποίος είπε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα εμπόδιζε επίσης το Ισραήλ από το να διαπράξει νέα εγκλήματα πολέμου (όπως τα αποκάλεσε) κατά των Παλαιστινίων.
Ο Σαλεχί έκανε εξάλλου έκκληση στο Κίνημα για τη δημιουργία επιτροπής για την
διασφάλιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Επιπλέον ο υπουργός δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί «με την τυφλή και μεροληπτική στήριξη από τις διεθνείς δυνάμεις προς την τρομοκρατία που ασκεί το Ισραήλ και την πολιτική του της κατοχής, της επιθετικότητας, των απειλών, των βασανιστηρίων και της καταστροφής».
Η Τεχεράνη, ανέφερε, πρόκειται να προτείνει την δημιουργία μιας τρόικας από χώρες μέλη του Κινήματος μαζί με δύο γειτονικές χώρες για να συνδράμουν στην επίλυση της συριακής κρίσης

1 σχόλιο

  1. ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΕΚΕΙ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση