GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο παρ’ ολίγον «Τσάβες του Μεξικού»

Ο AMLO έχασε για δεύτερη φορά την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος των τελευταίων 100 ετών Υποστηρικτές του Λόπες Ομ...

Ο AMLO έχασε για δεύτερη φορά την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος των τελευταίων 100 ετών
Υποστηρικτές του Λόπες Ομπραδόρ άκουσαν την προτροπή του και διαδηλώνουν έξω από το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Ινστιτούτο στην Πόλη του Μεξικού. Ο υποψήφιος της Αριστεράς ζητεί νέα καταμέτρηση των ψήφων
 
«Δεν θα κλέψω. Δεν θα πω ψέματα. Δεν θα προδώσω ποτέ τον λαό…». Λόγια-βάλσαμο για την καρδιά του ψηφοφόρου σε μια χώρα που τη θερίζουν η φτώχεια, η ανεργία, η διαφθορά και η βία από τα ναρκωτικά. Τα λέει ένας ηγέτης που παραλίγο να γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος των τελευταίων 100 ετών στο Μεξικό. Αλλά ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ μόλις έχασε για δεύτερη φορά τις εκλογές και αμφισβητεί, πάλι, το αποτέλεσμα στα δικαστήρια. Καταγγέλλει μια τεράστια δεξιά συνωμοσία εις βάρος του και απειλεί να βγάλει τον λαό στους δρόμους, αν δεν ξαναστηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο. Εχει δίκιο να φωνάζει ή πρόκειται για έναν λαϊκιστή που διχάζει επειδή δεν ξέρει να χάνει;
«Ο Ομπραδόρ είναι ευλογία και κατάρα για την Αριστερά στο Μεξικό. Εχει το όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, είναι δημοφιλής, με προφίλ αδιάφθορου, τα λαϊκά στρώματα τον εμπιστεύονται… Ηταν ο μόνος που θα μπορούσε να φέρει την Αριστερά στην εξουσία, αλλά φάνηκε ακραίος, διχαστικός, φόβισε τη μεσαία τάξη και έχασε την ευκαιρία» λέει στο «Βήμα» ο καθηγητής Τζόζεφ Τάλτσιν, του Κέντρου Λατινοαμερικανικών Σπουδών, στο Χάρβαρντ.
«Πριν από έξι χρόνια, πράγματι, ήρθε δεύτερος με μισή μονάδα διαφορά, τώρα με 6,6%, περί τις 3,3 εκατομμύρια ψήφους. Παρατυπίες, ναι, χειραγώγηση από τα ΜΜΕ, σίγουρα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε νοθεία σε τέτοια κλίμακα. Είναι βέβαιον ότι το δικαστήριο θα ανακηρύξει πρόεδρο τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, του PRI» προσθέτει.
Ο AMLO, όπως τον φωνάζουν φίλοι και εχθροί, από τα αρχικά του, πληρώνει ακόμη την πανωλεθρία του 2006, όταν κατήγγειλε νοθεία και κινητοποίησε χιλιάδες κόσμου για να αμφισβητήσει, με μαχητικές διαδηλώσεις, τη νίκη του συντηρητικού Φελίπε Καλντερόν.
Οπαδοί του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) κατέλαβαν και απέκλεισαν επί μήνες το κέντρο της πρωτεύουσας.
Εκείνος ορκίστηκε, μόνος του επάνω στο μπαλκόνι, «νόμιμος πρόεδρος» του Μεξικού. Και όταν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλως απεφάνθη, είπε το περιβόητο «Στον Διάβολο και εσείς και οι θεσμοί σας», για το οποίο ζήτησε στη συνέχεια αμέτρητες φορές «συγγνώμη».
«Πολύς κόσμος θα ήθελε να δει στο Μεξικό έναν μετριοπαθή αριστερό πρόεδρο σαν τον Λούλα της Βραζιλίας. Αλλά δεν φαίνεται, ακόμη, κανένας τέτοιος στον ορίζοντα. Με τις κραυγές, τις καταγγελίες, την εμμονή στον κρατισμό και τον αντιαμερικανισμό, ο Ομπραδόρ θυμίζει περισσότερο το λαϊκίστικο, αυταρχικό πρόσωπο του Κάστρο, του Τσάβες ή του Μοράλες, στη Βολιβία.
Οταν το PRD αρχίσει να μαζεύει τα κομμάτια από τη δεύτερη ήττα, ο επόμενος ηγέτης πρέπει να καταλάβει ότι το Μεξικό του 2012 δεν πρόκειται να επιστρέψει σε εθνικοποιημένες βιομηχανίες, ούτε στους συνδικαλισμένους καμπεσίνος.
Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η καρδιά της μεξικανικής Αριστεράς χτυπάει στις διαμαρτυρίες της μεσαίας τάξης, του κινήματος της νεολαίας #YoSoy132, που ζητούν ισχυρή οικονομία με δουλειές για όλους, και μια κυβέρνηση με λιγότερη διαφθορά, σε όλα τα επίπεδα. Μόνον έτσι θα έχει ελπίδες η Αριστερά στο μέλλον» λέει ο Τάλτσιν.
Προς το παρόν ο 58χρονος Ομπραδόρ καλεί σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, κάθε Κυριακή του Αυγούστου, όσους θέλουν να διαδηλώσουν.
Με συνθήματα όπως «Πένια, πόσα πλήρωσες για να βγεις πρόεδρος;» και «Μεξικό, έβαλες υποθήκη το μέλλον σου για 500 πέσος», οι αριστεροί κατηγορούν το PRI ότι εξαγόρασε ψήφους δίνοντας, μεταξύ άλλων, δωροεπιταγές, μετρητά και τρόφιμα σε φτωχούς πολίτες.
Την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες διαδηλωτές, φοιτητές και εργάτες, απέκλεισαν τα στούντιο του Televisa, του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεροληπτική κάλυψη των εκλογών της 1ης Ιουλίου, υπέρ του Πένια Νιέτο.
Καταγγελίες
Ο αριστερός υποψήφιος κατέθεσε δεκάδες κούτες με στοιχεία που λέει ότι δείχνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα προεκλογικά ταμεία του PRI. Κατήγγειλε εξαγορά 5 εκατ. ψήφων με δωροεπιταγές και με χιλιάδες προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες τις οποίες έδωσε σε ψηφοφόρους η τράπεζα Monex προκειμένου να στηρίξουν τον Πένια Νιέτο.
«Κόψτε την αποικιοκρατική δημοσιογραφία!». Ετσι απάντησε ο Ομπραδόρ σκίζοντας το κύριο άρθρο της «El Pais» που τον χαρακτήρισε «βαρίδι» για την Αριστερά στο Μεξικό. Η ισπανική εφημερίδα κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν αν «συμφέρει να έχουν έναν δις ηττημένο ηγέτη που βλέπει μονίμως τον εαυτό του ως θύμα συνωμοσιών».
Μια μυστική μονάδα, με τον κωδικό «Ομάδα Χάντκοκ», είχε στηθεί προεκλογικά εντός του τηλεοπτικού σταθμού Televisa, του μεγαλύτερου ισπανόφωνου δικτύου στον κόσμο. Παράγγελνε βίντεο που λασπολογούσαν τον Ομπραδόρ και τα μοίραζε σε χιλιάδες διευθύνσεις e-mail, στο Facebook και στο YouTube, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη υπέρ του Πένια Νιέτο.
Πολ Αϊμισον, αμερικανός δημοσιογράφος
«Δεν θα υπάρξει “Μεξικανική Ανοιξη”»    
«Ποιος κέρδισε από την ήττα του Ομπραδόρ;» ρωτήσαμε τον Πολ Αϊμισον, ανταποκριτή του αμερικανικού πολιτικού site «Counterpunch» στην Πόλη του Μεξικού.
«Οι ντόπιοι επιχειρηματίες. Οι γίγαντες των ξένων επενδύσεων. Η NAFTA (σ.σ. Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικού). Η Ουάσιγκτον, με τα μυριάδες συμφέροντα που έχει κάτω από τα σύνορα. Και οι πολυεθνικές του πετρελαίου: ο Πένια Νιέτο θέλει να ιδιωτικοποιήσει τον κρατικό κολοσσό Petroleos Mexicanos (PEMEX), τα έσοδα του οποίου αντιστοιχούν στο 40% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Εχασαν 60 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός, που ζει μέσα στη φτώχεια. Από αυτούς, τα 20 εκατομμύρια επιβιώνουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.
Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν εκλέξει αριστερούς προέδρους και ψάχνουν εναλλακτικές για να αποκρούσουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το Μεξικό, “τόσο κοντά στις ΗΠΑ, τόσο μακριά από τον Θεό”, όπως λένε εδώ, μάλλον θα είναι το τελευταίο “ντόμινο” που θα πέσει, τώρα που επέστρεψε στην εξουσία το PRI».
Υπάρχει περίπτωση να δούμε μια «Μεξικανική Ανοιξη» μέσα στο καλοκαίρι, με λαϊκές διαμαρτυρίες των οπαδών του Ομπραδόρ, και των εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών του κινήματος #YoSoy132, σε δρόμους και πλατείες;
«Οχι. Ο Ομπραδόρ είναι διχαστικός και η Αριστερά διασπασμένη. Δεν απειλεί σοβαρά το κατεστημένο. Το #YoSoy132, και το Κίνημα για την Ειρήνη με Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια, που είναι αντίθετο στη στρατιωτικοποίηση του πολέμου κατά των ναρκωτικών, αρνήθηκαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του AMLO. Το ίδιο έκανε το ΚΚ Μεξικού και οι αντάρτες του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού (EPR). Γι’ αυτούς όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του Ομπραδόρ, είναι τσιράκια των γκρίνγκος και των καπιταλιστών» μας λέει ο Αϊμισον.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση