GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρκικός όμιλος «βλέπει» ΔΕΘ και λιμάνι Θεσσαλονίκης...

Του Γιώργου Χατζηλίδη.  Τι λένε οι πληροφορίες σχετικά με την επενδυτική επίθεση που σχεδιάζει για την Ελλάδα μεγάλος τουρκικός κατασκευασ...

Του Γιώργου Χατζηλίδη.

 Τι λένε οι πληροφορίες σχετικά με την επενδυτική επίθεση που σχεδιάζει για την Ελλάδα μεγάλος τουρκικός κατασκευαστικός όμιλος.
Πολύ ζεστός για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει στα σκαριά η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Γιασάρ Αστσίογλου, επικεφαλής της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας «Αστσίογλου».
Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδιαφέρον του μεγάλου τουρκικού κατασκευαστικού ομίλου για τη ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμος να επενδύσει 500 εκατ. δολάρια για το project ανακατασκευής του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου και ανάπλασης του χώρου που το φιλοξενεί μέχρι σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα τον παρουσιάζουν να καλοβλέπει και το έργο αξιοποίησης του Ελληνικού στην Αθήνα.
Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον του κ.Αστσίογλου για την ελληνική οικονομία, που ξεκινάει από τις κατασκευές και φθάνει μέχρι την ενέργεια, είναι πολύ θερμό, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει σήμερα μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο τουρκικός όμιλος ενδιαφέρεται και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πιθανώς σε συνεργασία με εταιρεία του τομέα της διαχείρισης λιμένων. Η περίπτωση αυτή θεωρείται ότι μπορεί να τρέξει, σε επίπεδο διαδικασιών, πολύ ταχύτερα από τη ΔΕΘ, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει γρήγορα στην αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, προκρίνοντας το μοντέλο της παραχώρησης χρήσεων αντί της πώλησης μειοψηφικών μετοχικών ποσοστών που δεν συγκινούν ιδιαίτερα τους δυνητικούς επενδυτές.
Βέβαια, σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η τουρκική εταιρεία, εάν τελικά μετουσιώσει σε επίσημη πρόταση αυτό το αρχικό ενδιαφέρον, αναμένεται να βρει απέναντί της τον κινεζικό κολοσσό του κλάδου Hutchison Port Holdings, που σχεδιάζει ολική επαναφορά στον ΟΛΘ μετά τις περιπέτειες του 2008, και πιθανώς την επίσης κινεζική Cosco, που ήδη δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά.
Από την άλλη, η περίπτωση της ΔΕΘ, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι σαφώς πιο θολή, καθώς θα πρέπει να προσδιοριστεί το ακριβές πλαίσιο της συγχώνευσής της με τη Helexpo και τον ΟΠΕ, καθώς και να αποσαφηνιστεί σειρά οικονομοτεχνικών ζητημάτων τα οποία σχετίζονται με τον Εθνικό Φορέα Εξωστρέφειας, που δημιουργείται από την τριπλή συγχώνευση και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Άλλωστε, το θέμα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο για την πόλη, καθώς πρόκειται για ένα ακίνητο-φιλέτο 180 στρεμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί του οποίου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και οι υπόλοιποι φορείς διεκδικούν, αν όχι απαιτούν, να έχουν λόγο για την τύχη του.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση