GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιραν: «φωτογραφίζει» ισραηλινούς για δολοφονίες ιρανών πυρηνικών επιστημόνων...

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση «ομολόγησαν» 14 άτομα. Εργαζόμενοι στις ρωσικής κατασκευής πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στ...

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση «ομολόγησαν» 14 άτομα. Εργαζόμενοι στις ρωσικής κατασκευής πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν.
 
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε την Κυριακή ρεπορτάζ με τις «ομολογίες», όπως ισχυρίστηκε, οκτώ αντρών και έξι γυναικών, για τις δολοφονίες πέντε Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων. Το κανάλι προέβαλε επίσης εικόνες μιας στρατιωτικής εγκατάστασης έξω από το Τελ Αβίβ, που φέρεται να χρησίμευε ως κέντρο εκπαίδευσης των δολοφόνων.
Κατά το ρεπορτάζ, η εγκυρότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη ανεξάρτητη πηγή, οι ύποπτοι εκπαιδεύτηκαν εκεί – μεταξύ άλλων – για την τοποθέτηση μαγνητικών εκρηκτικών μηχανισμών σε οχήματα, μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τις εν λόγω δολοφονίες.
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις ήταν τμήμα της μυστικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις για την υπονόμευση του πυρηνικού του προγράμματος, το οποίο η Δύση εκτιμά ότι έχει τελικό στόχο την παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Το Ιράν, ωστόσο, διαψεύδει τον παραπάνω ισχυρισμό, ενώ κατηγορεί για τις δολοφονίες την ισραηλινή Μοσάντ, την CIA και τη βρετανική μυστική υπηρεσία MI6, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται η ιρανική πλευρά, λειτούργησαν με τη βοήθεια γειτονικών χωρών στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία διέψευσαν τις κατηγορίες ανάμειξής τους, ενώ το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε επίσημες δηλώσεις.
Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, κάμερες ασφαλείας στην Τεχεράνη κατέγραψαν μία από τις επιχειρήσεις δολοφονίας, οδηγώντας στην εξιχνίαση της υπόθεσης από τη μυστική υπηρεσία του Ιράν και στη σύλληψη των υπόπτων.
Κάποιοι από αυτούς ήδη ομολόγησαν ότι είχαν λάβει σχετική εκπαίδευση στο Ισραήλ, ενώ στις ομολογίες γίνεται επίσης λόγος για λήψη εντολών από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο – ενώ το κέντρο επιχειρήσεων βρισκόταν στο Τελ Αβίβ – και οικονομική ενίσχυση της επιχείρησης από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Επίσημα το Ιράν λέει ότι η εκστρατεία κατά του πυρηνικού προγράμματος περιλαμβάνει την απαγωγή και τη δολοφονία ιρανών επιστημόνων, τη διάθεση ελαττωματικών εξαρτημάτων και εξοπλισμού και την παρείσφρηση του καταστροφικού ιού Stuxnet στους ιρανικούς υπολογιστές, ο οποίος ευθύνεται για τον παραλίγο τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου στο Ιράν το 2010.
Τον περασμένο Μάιο, το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης προχώρησε στην εκτέλεση δια απαγχονισμού του 24χρονου Ματζίντ Τζαμάλι Φάσι, ο οποίος είχε ομολογήσει δημόσια στην ιρανική τηλεόραση ότι προσελήφθη από τη Μοσάντ για να δολοφονήσει τον καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης Μασούντ Αλί Μοχαμάντι.
Παραμένει άγνωστο αν οι πρόσφατα φερόμενοι ως ένοχοι για τις δολοφονίες έχουν ήδη παραστεί ή αναμένεται να παραστούν σε δίκη ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση