GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκτέλεσαν θανατοποινίτη με νοητική στέρηση...

Με θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε στο Τέξας ο 54χρονος θανατοποινίτης Μάρβιν Ουίλσον, που το 1988 είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός πληρ...

Με θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε στο Τέξας ο 54χρονος θανατοποινίτης Μάρβιν Ουίλσον, που το 1988 είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας το 1992.
Η εκτέλεση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αιφνιδιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Πριν από την εκτέλεσή του, ο Ουίλσον, που είχε διαγνωστεί με ελαφρά νοητική υστέρηση, αποχαιρέτησε τα μέλη της οικογένειάς του, λέγοντας ότι τους «αγαπά όλους» και ότι «είναι έτοιμος».
Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση βαρυποινιτών με νοητική υστέρηση, καθώς λόγω της παθολογικής τους κατάστασης, η τιμωρία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί αυθαίρετη εκτέλεση.
Ωστόσο το Δικαστήριο δεν έδωσε ακριβή ορισμό της νοητικής υστέρησης, αφήνοντας σε κάθε Πολιτεία να ορίσει τους όρους που καθορίζουν τη νοητική υστέρηση. Και σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στο Τέξας, ο Ουίλσον δεν έπασχε από νοητική υστέρηση.
Στις 18 Ιουλίου, ο Γιοκάμον Χερν, ένας 34χρονος μαύρος Αμερικανός, εκτελέστηκε στο Τέξας παρά τα τεκμήρια για τις νοητικές διαταραχές που είχε από την παιδική του ηλικία και τις πολλές διαμαρτυρίες των Διεθνούς Αμνηστίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αντίθετα, στη Τζόρτζια, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, η εκτέλεση ενός βαρυποινίτη με νοητική υστέρηση ανεστάλη δύο ώρες πριν από τη μοιραία στιγμή, λόγω μιας αλλαγής της διαδικασίας χορήγησης της θανατηφόρας ένεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση