GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Βραζιλία ξεκίνησαν την επανάσταση...

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα Έχω πάρα πολλές φορές γράψει ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την επανάσταση με την εξέγερση. « Επί » + « ανά » + « στ...

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Έχω πάρα πολλές φορές γράψει ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την επανάσταση με την εξέγερση. «Επί» + «ανά» + «στάσις» (εκ του ίστημι), η Επανάσταση ως εννοιολογικώς υπέρτερη και υπερέχουσα, αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη απεγκλωβισμού εκ του σαθρού ψυχοπνευματικού, πολιτισμικού, πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού κατεστημένου.
Αντίθετα, ο Έλληνας όταν μιλάει για επανάσταση συνήθως εννοεί την εξέγερση (= εκ + έγερσις = ξεσήκωμα), η οποία ενέχει στοιχεία αγανακτήσεως και ανεξέλεγκτου αυθορμητισμού χωρίς κατ’ ανάγκην συγκεκριμένον στόχον υλοποιήσεως ή προηγούμενον πρότυπον αναφοράς. Επανάσταση επίσης δεν σημαίνει όπως πολλοί εσφαλμένως συγχέουν, ότι, «άντε παίρνουμε τα όπλα και βγαίνουμε στους δρόμους», όπως κατά τα ατυχή πρόσφατα παραδείγματα των αραβικών και βορειοαφρικανικών λαών που κατέληξαν είτε σε αλλαγή αφέντη είτε σε εμφύλιο.
Στην Επανάσταση λειτουργεί το συνειδησιακό αφυπνιστικό πνευματικό στοιχείο, με ταυτόχρονη ανάσυρση αρχέγονων προτύπων, σε πλήρη συμπόρευση με το προς υλοποίησιν οραματικό ιδανικό, λαμβανομένων υπ΄ όψιν των ιδιαιτέρων συνθηκών της κάθε εποχής. Αυτό συντελείται πρωτίστως σε ατομικόν και εν συνεχεία σε συλλογικόν επίπεδο.
Στην σημερινή εποχή που είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η πνευματική σύγχυση , η ψυχολογική ανασφάλεια και εξάρτηση καθώς και η προσκόλληση στην υλιστική κατανάλωση για πολλούς (ευτυχώς όχι για όλους), θα ήταν πραγματική επανάσταση να κλείσουν την τηλεόραση τους την ώρα αναμεταδόσεως ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή μιας σαπουνόπερας και να διαβάσουν ένα ιστορικό ή φιλοσοφικό σύγγραμμα…...
Η αλήθεια αυτή έγινε κατανοητή στη Βραζιλία όπου με την αρωγή της προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, οι φυλακισμένοι ξεκίνησαν τη δική τους επ-ανάσταση διαβάζοντας βιβλία.
Οι φυλακισμένοι της χώρας θα διαβάζουν ένα βιβλίο το μήνα- όσοι θέλουν φυσικά - και θα μειώνεται η ποινή τους κατά τέσσερις μέρες.
Τα βιβλία που θα διαβάζουν οι κρατούμενοι έχουν λογοτεχνικό, φιλοσοφικό ή τεχνολογικό περιεχόμενο. Μόλις διαβάζουν το βιβλίο θα γράφουν έκθεση για να δείχνουν ότι έχουν κατανοήσει την αξία και το νόημα του. Η ''επανάσταση των φυλακισμένων'' θα λάβει χώρα σε τέσσερις φυλακές της χώρας και όλοι ευελπιστούν ότι θα αποδώσει.
Οι υπεύθυνοι των φυλακών αλλά και οι ιθύνοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι μέσα από το διάβασμα οι κρατούμενοι θα αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη του κόσμου.
Υπενθυμίζουμε ότι οι παλιοί κανονισμοί των φυλακών αλλά και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα εμπόδιζαν να μπαίνει ο πλούτος των βιβλίων στις φυλακές, κάτι που η πρόεδρος, Ντίλμα Ρούσεφ , γνωρίζει πολύ καλά- υπήρξε έγκλειστη επί τρία χρόνια κατά τη δεκαετία του 70.
Η μακρινή Βραζιλία, η χώρα που έφερε την επανάσταση στο ποδόσφαιρο πρωτοστατεί και βρίσκεται στο προσκήνιο όχι μόνο για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς του 2016. Μήπως είναι ευκαιρία να τη μιμηθούμε;;;

2 σχόλια

  1. ναι,να επαναστατησουμε,να κανουμε δευτερο πολυτεχνειο και να καταχρεωσουμε αλλα 500αρια δις το κοινο ταμειο γιατι εχουμε στοχο και οραμα να περασουμε την Ζιμπαμπουε.

    Η Ελλαδαρα ειναι 4η με 161,70 % χρεος επι του αεπ.Κυνηγαμε την πρωταθλητρια Ζιμπαμπουε που ειναι 1η με 220,10 %.

    Αραγε χρειαζομαστε την επανασταση για να παρουμε την πρωτια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την ίδια ώρα οι πολίτες ακούνε για ποσοστά άνω του 70 % φοροδιαφυγής σε τόπους όπου θα ήθελαν να είχαν πάει διακοπές, αλλά δεν μπόρεσαν. Ή διαβάζουν για κάποια κακομαθημένα παλιόπαιδα που έστησαν για πλάκα πόλεμο,
    πετώντας αστακούς ο ένας στον άλλο, σε κοσμικό νησί της Ελλάδας.

    Και κοιτούν γύρω τους και βλέπουν ανθρώπους που ξέρουν ότι δεν έχουν δώσει 30 χρόνια, ούτε ένα ευρώ φόρο στην πατρίδα, σήμερα να κάνουν τους επαναστάτες,
    τους θολοκουλτουριάρηδες,
    να το παίζουν ανθρωπιστές της γυάλας και δήθεν προστάτες μιας εργατιάς που για χρόνια κορόιδευαν.

    Άνθρωποι που δεν έχουν ακόμα ΑΦΜ, μεσήλικες, γράφουν βαρύγδουπα άρθρα και παριστάνουν τους τιμητές, άλλοι διαχρονικά διαπλεκόμενοι και μισθοδοτούμενοι από επιχειρήσεις για να γράφουν «τι ωραία που τα κάνουν», στηλιτεύουν και μοιράζουν ευθύνες, κρατώντας το εξτρέ του μηνός με την καταβολή των «δεδουλευμένων».

    π.χ....έτσι και στο Ελλάντα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση