GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Γκόρκι Παρκ ξαναβρίσκει την αίγλη του...

Εκ βάθρων αναμόρφωση του φημισμένου πάρκου της Μόσχας.   Πάλαι ποτέ διαμάντι στο στέμμα της σοβιετικής Μόσχας, το Γκόρκι Παρκ λάμπει έπειτα...

Εκ βάθρων αναμόρφωση του φημισμένου πάρκου της Μόσχας.
 
Πάλαι ποτέ διαμάντι στο στέμμα της σοβιετικής Μόσχας, το Γκόρκι Παρκ λάμπει έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, χάρη σε ένα πρόγραμμα εκ βάθρων αναμόρφωσης, αξίας 37 εκατ. ευρώ.
Πίσω από μεγαλειώδεις κολόνες, διακοσμημένες με σφυροδρέπανα, το Γκόρκι Παρκ μαρτυρούσε τη μετα-σοβιετική παρακμή στην Ρωσία: βρόμικο και ξεχασμένο, με σκουριασμένες παιδικές χαρές και λίγο κόσμο, είχε δει καλύτερες και πιο ασφαλείς ημέρες.
Η Μόσχα γινόταν όλο και πιο πλούσια στη δεκαετία του 2000, αλλά το πάρκο έπεφτε σε ακόμη μεγαλύτερη παρακμή. Ενώ στη ρωσική πρωτεύουσα ζούσαν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο – 78 το 2012 σύμφωνα με το περιοδικό Forbes – οι κάτοικοι περπατούσαν ανάμεσα σε σωρούς από σκουπίδια και μεθυσμένους για να κάνουν μια απογευματινή βόλτα στο Γκόρκι Παρκ.
Πέρυσι, κάτι άρχισε να αλλάζει. Σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη, το πάρκο μεταμορφώθηκε σε αστικό παράδεισο. Εγινε μια όαση πρασίνου και ηρεμίας στο κέντρο της πόλης. Κόσμος κάνει βόλτες, ξεκουράζεται σε καθαρά παγκάκια, παίζει υπαίθριο πινγκ-πονγκ και βλέπει ταινίες στον θερινό κινηματογράφο.
Η αναμόρφωση του πάρκου είναι μέρος μιας εκστρατείας του δήμου που προσπαθεί να κάνει τη Μόσχα – ή τουλάχιστον κάποια μέρη της – πιο υποφερτά.
«Πολύς κόσμος βγάζει λεφτά στη Μόσχα, και πολλοί τα ξοδεύουν εδώ, αλλά πολύ λίγοι χαμογελούν στον δρόμο», λέει στον Guardian ο Σεργκέϊ Καπκόφ, επικεφαλής στον πολιτιστικό τομέα του δήμου, και υπεύθυνος για την αναμόρφωση του Γκόρκι Παρκ.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σεργκέϊ Σομπιάνιν, που διορίστηκε δήμαρχος το 2010. Το γεγονός ότι συνέπεσε με μια έκρηξη λαϊκής διαμαρτυρίας και κοινωνικού ακτιβισμού δεν είναι τυχαίο.
«Οι πάντες ξέρουν ότι πήγα στη διαδήλωση στην πλατεία Μπολότναγια», λέει ο Καπκόφ, αναφερόμενος σε μια από τις
μεγαλύτερες διαμαρτυρίες κατά την επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία, νωρίτερα εφέτος.
«Ολοι οι Μοσχοβίτες έχουν αιτήματα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες, έχουν δουλειά, σταθερό μισθό, έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και ξέρουν τι θέλουν από την πόλη. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους», προσθέτει ο Καπκόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση