GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καθαρίζεται από χημικά το αεροδρόμιο του Βιετνάμ

Τον καθαρισμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Ντανάγκ στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, από το τοξικό χημικό «Πορτοκαλί Παράγοντας», άρχι...

Τον καθαρισμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Ντανάγκ στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, από το τοξικό χημικό «Πορτοκαλί Παράγοντας», άρχισαν σήμερα οι το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ, που για πρώτη φορά συμμετέχουν σε μια τέτοια επιχείρηση.
Σε διάστημα δέκα ετών στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, οι Αμερικανοί ψέκασαν 12 εκατομμύρια γαλόνια του χημικού αυτού για να αποψιλώσουν τη ζούγκλα του Βιετνάμ. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, το έδαφος παραμένει μολυσμένο με καρκινογόνες διοξίνες. Οι αποζημιώσεις για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προέκυψαν στους κατοίκους του Βιετνάμ εξακολουθούν να αποτελούν θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Διάφορες μορφές καρκίνου, κυρίως των πνευμόνων και σοβαρές δυσμορφίες σε νεογέννητα τόσο στο Βιετνάμ, όσο και σε αμερικανούς βετεράνους, αποδίδονται στην έκθεσή τους στον Πορτοκαλί Παράγοντα. Οι αρχές του Ανόι επιμένουν πως περίπου τέσσερα εκατομμύρια Βιετναμέζοι πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με το τοξικό αυτό χημικό.
«Και οι δύο πλευρές κάνουμε τα πρώτα βήματα για να θάψουμε την κληρονομιά του παρελθόντος», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στο Βιετνάμ Ντέιβιντ Σιρ.
Η αμερικανική κυβέρνηση επιδοτεί με 41 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα καθαρισμού που έχει στόχο να περιορίσει τη μόλυνση σε μια έκταση 73.000 κυβικών μέτρων μέχρι το 2016.
Ο «Πορτοκαλί Παράγοντας» ήταν αποθηκευμένος στο αεροδρόμιο του Ντανάγκ. Άλλες δύο περιοχές της χώρας που θεωρούνται καυτά σημεία στη μόλυνση με διοξίνη είναι τα αεροδρόμια Που Κατ και Μπιέν Χόα. Μάλιστα, ειδικοί υποστηρίζουν πως στο Μπιέν Χόα η μόλυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή του Ντανάγκ.
Την επιχείρηση καθαρισμού συντονίζουν το υπουργείο Άμυνας του Βιετνάμ και η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση