GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατεβάζει τα παντελόνια (για τους εργολάβους και τις ΕΟΖ) ο Κ. Χατζηδάκης...

Μεγάλα οδικά, σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνικά έργα, συμμάζεμα της «τρύπας» στις συγκοινωνίες, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικές οι...

Μεγάλα οδικά, σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνικά έργα, συμμάζεμα της «τρύπας» στις συγκοινωνίες, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικές οικονομικές ζώνες, υδατοδρόμια, διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες και πολιτική για την καινοτομία. Αυτό ήταν το «πιάτο» που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης  υπό τον Κ. Χατζηδάκη, παραδιδόμενη ουσιαστικά στις επιδιώξεις τόσο των ξένων δανειστών όσο και των εγχώριων συμφερόντων, ιδιαίτερα των μεγάλων εργολάβων. 
Στόχος της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο υπουργός, είναι η αποκατάσταση της κλίματος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα εντός κι εκτός της χώρας, μέσα «από την μάχη της γενιάς μας».
Στο «πακέτο Χατζηδάκη» κορυφαία θέση έχει η επανεκκίνηση και επιτάχυνση μεγάλων έργων – πέραν των αυτοκινητοδρόμων που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης –, όπως οι επεκτάσεις του Μετρό Αθήνας και του Τραμ στον Πειραιά, η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Λαυρίου, η εκτέλεση του Προαστιακού της Αθήνας και η επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών έργων στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο, προχωρά η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα (στο τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη του αυτοκινητόδρομου Μορέα θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών) και συνεχίζονται οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας «Θεσσαλονίκη – Σέρρες Προμαχώνας» και «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή», τα έργα σε ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ στην Κρήτη.
Ακόμη, επιταχύνονται οι συνδέσεις του ΠΑΘΕ με την Πάτρα και το λιμάνι της, οι κάθετοι άξονες Κομοτηνή – Σύνορα και Αρδάνιο – Ορμένιο της Εγνατίας, τα έργα στο Πέταλο του Μαλιακού και ο αερολιμένας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, τίθεται ως προτεραιότητα η επαναδημοπράτηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, για το οποίο είναι μέχρι στιγμής αδύνατον οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή του από τις τράπεζες.
Για το τμήμα «Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες» του Προαστιακού της Αττικής, που έμεινε ανολοκλήρωτο λόγω της διάλυσης της σύμβασης 994 από τον ΟΣΕ και θα δημοπρατηθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «είναι μία ταλαιπωρημένη σύμβαση η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα». Σύμφωνα, με τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Στ. Καλογιάννη, «υπάρχει μία δικαστική εμπλοκή που δεν έχει ξεπεραστεί», ωστόσο, όπως σημείωσε, η κοινοτική συμβολή του έργου δεν έχει χαθεί.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τα έργα του Μετρό, ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι κατεύθυνση του υπουργείου είναι να γλιτώσει η Ελλάδα την ανάκληση των ευρωπαϊκών πόρων, που είχαν δοθεί για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό, και η οποία καθυστέρησε και τέθηκε εκτός χρονοδιαγράμματος, λόγω της εμπλοκής του έργου με το σκάνδαλο της SIEMENS. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, υπάρχει μελετητική ωριμότητα για το τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βείκου – Πανεπιστήμιο) όμως είναι δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει το έργο.
Επίσης, όπως συμπλήρωσε ο κ. Καλογιάννης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, θα θεσπιστεί νέα εθνική πολιτική διοδίων, οι διεργασίες για την οποία είχαν σταματήσει. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Χατζηδάκη, το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, δηλαδή η επίτευξη συμφωνίας στις 30 Σεπτεμβρίου, θα τηρηθεί, ενώ όπως παραδέχθηκε, «το σκηνικό πόρρω απέχει από την εποχή της υπογραφής των συμβάσεων».
Ο υπουργός τόνισε την σημασία των ΣΔΙΤ σε μία σειρά έργων, ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (συνεχίζονται διαγωνισμοί σε Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο) με στόχο να προκηρυχθούν όλα τα σχετικά έργα εντός του 2012. Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε έργα ΣΔΙΤ για επιλεγμένες κοινωνικές υποδομές (σχολεία δικαστήρια κτλ) και αξιοποίηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας με ανταποδοτικά έργα, όπως το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα, που δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πρόταση στην Κομισιόν για την θέσπιση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), οι οποίες θα έχουν διακριτά φορολογικά και διοικητικά κίνητρα, σε μία προσπάθεια για προσέκλυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε, θα γίνει μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μάλιστα, μπορεί να μην οδηγήσει και πουθενά, αφού, όπως σημείωσε, ήδη υπάρχουν και οι πρώτες ενστάσεις για το εγχείρημα. Πάντως, το υπουργείο ετοιμάζεται να εκπονήσει σχετική μελέτη.
«Η θεσμοθέτηση δεν προϋποθέτει πρόσθετους πόρους. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τους ανέργους σκεπτόμαστε», τόνισε ο υπουργός και δεσμεύτηκε για τον πλήρη σεβασμό του εργατικού δικαίου στις ΕΟΖ. «Η διαπραγμάτευση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αντιμετωπίζουμε ενστάσεις, θα χρειαστεί να δώσουμε μάχη. Δεν μπορώ να εγγυηθώ. Δεν ξέρω άμα πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά

1 σχόλιο

  1. Ο Βρούτσης ακούει: Λειτουργούν κανονικά οι δύο εταιρείες που έπρεπε να κλείσουν λόγω απασχόλησης ανασφάλιστων υπαλλήλων.

    Όχι μόνον δεν έκλεισαν, αλλά το Σαββατοκύριακο γέμισαν από πελάτες. Πρόκειται για το Ξενοδοχείο στην Χρυσή Ακτή της Πάρου το οποίο απασχολούσε τον Πακιστανό μετανάστη που κακοποίησε τη 25χρονη μαθήτρια και το πολυτελές εστιατόριο «Μπαρμπαρόσα» που απασχολούσε ανασφάλιστους υπαλλήλους.
    Υποτίθεται ότι έπρεπε να είχαν κλείσει...
    Και οι δύο επιχειρήσεις δεν έβαλαν ούτε μία ημέρα λουκέτο και λειτουργούσαν κανονικά, προς δόξαν της ελληνικής γραφειοκρατίας.


    Όπως είχε γνωστό με απόφαση του υπουργού Εργασίας ζητήθηκε να κλείσουν οι δύο αυτές επιχειρήσεις επειδή απασχολούσαν ανασφάλιστους εργάτες και υπαλλήλους. Ο υπουργός εφάρμοσε για πρώτη φορά το νόμο 4052/2012 που προβλέπει κυρώσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν λαθρομετανάστες και ανασφάλιστους εργάτες. Και οι δύο όμως αυτές επιχειρήσεις παρέμειναν ανοικτές, προκαλώντας μάλιστα και την αντίδραση του Δημάρχου της Πάρου κ. Χρ. Βλαχογιάννη.
    _______________________
    Τι ακριβώς είχε συμβεί;
    Όπως είπε ο Δήμαρχος η Αστυνομία έκανε την επίδοση της απόφασης του υπουργού δεν έγινε όμως καμία εκτέλεση της απόφασης, με αποτέλεσμα και οι δύο επιχειρήσεις να προσφύγουν δικαστικά για αναστολή της απόφασης.

    Έτσι το Σαββατοκύριακο γέμισαν από πελάτες που ορισμένοι γνωρίζοντας την απόφαση του κ. Βρούτση (μεταδόθηκε απ΄ όλα τα ΜΜΕ) διερωτήθηκαν γιατί οι επιχειρήσεις αυτές παρέμειναν ανοικτές.

    Ο Δήμαρχος λέει ότι ο νόμος που προβλέπει κυρώσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες «είναι καινούργιος και δεν εφαρμόστηκε καλά»... και ζητεί από την πολιτεία και κυρίως από τον υπουργό Εργασίας «να κυνηγήσει την ανασφάλιστη εργασία στην Πάρο που καταστρέφει επιχειρήσεις» !!!!!


    - Να γιατί πληρώνεις χαράτσια έλληνα.

    Για να απασχολεί η κρατικοδίαιτη ΠΑΣΟΚ πλουτοκρατία ανασφάλιστους έλληνες και ξένους δούλους.

    και τα ΠΑΣΟΚ ρεμάλια του δημοσίου
    στα υπεύθυνα πόστα
    ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕΕΕΕΕΕΕ...λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση