GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για τον Μιτ Ρόμνεϊ

  Δεκάδες χιλιάδες Ρεπουμπλικάνοι αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην Τάμπα της Φλόριντα για το συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει τ...

 
Δεκάδες χιλιάδες Ρεπουμπλικάνοι αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην Τάμπα της Φλόριντα για το συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει την Δευτέρα. Εκεί, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ακόμη σχεδόν άγνωστος στο 10% των Αμερικανών, θα κάνει την πιο κρίσιμη εμφάνιση στον αγώνα του για την προεδρία των ΗΠΑ.
Θα έχει τέσσερις ημέρες για να δείξει ποιός είναι, και για να εκφωνήσει την πιο σημαντική ομιλία της ζωής του, το βράδυ της Πέμπτης, σε ένα κοινό 20 εκατ. τηλεθεατών. Στο τέλος, ελπίζει να πάρει την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις. Το μέγεθος της διαφοράς από τον Μπαράκ Ομπάμα, αν υπάρξει, θα είναι ο πρώτος σοβαρός δείκτης για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ρόμνεϊ βρίσκεται πολύ κοντά στον Ομπάμα σε εθνικό επίπεδο, αλλά πίσω του στις περισσότερες κρίσιμες Πολιτείες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημά του; Ως ρήτωρ δεν εμπνέει και πολύ. Πολλοί, ακόμη και μέσα στο κόμμα του, περιμένουν να δουν «κάποια σημάδια ζωής, πεποιθήσεων, προσωπικότητας, οράματος, και όχι την μονοδιάστατη εκστρατεία του τύπου «Δεν είμαι ο Ομπάμα», γράφει ο Guardian.
Για τον Ρόμνεϊ, αυτή θα είναι η στιγμή της αλήθειας. Ο ίδιος και το επιτελείο του έχουν τέσσερις ημέρες για να αποδομήσουν την εικόνα που δημιούργησε επίθεση από αρνητικές διαφημίσεις των Δημοκρατικών, αξίας 120 εκατ. δολαρίων, όλο το καλοκαίρι. Τον εμφάνισαν σαν πάμπλουτο επιχειρηματία, που έκανε την περιουσία του στην εταιρεία Bain Capital σε βάρος εργαζομένων που απολύθηκαν.
Παρά το γεγονός ότι ο Ρόμνεϊ κάνει προεκλογικές εμφανίσεις συνεχώς, από τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας στους 10 Αμερικανούς δεν έχει σχηματίσει ακόμη άποψη για το πρόσωπό του. Το 10% λέει ότι δεν μπορεί να εκφέρει καμμία γνώμη για τον υποψήφιο και τις θέσεις του. Αναμένονται, λοιπόν, πολλές φωτογραφίες του Ρόμνεϊ με την οικογένειά του, τη σύζυγό του Αν, τους πέντε γιούς και νύφες και τα 18 εγγόνια τους.
Το σύνθημα του συνεδρίου, που θα στοιχίσει 120 εκατ. δολάρια, είναι γενικόλογο: «Για ένα Καλύτερο Μέλλον». Θα το παρακολουθήσουν 35.000 Ρεπουμπλικάνοι, ενώ 15.000 δημοσιογράφοι έχουν ζητήσει διαπιστευτήρια για να το καλύψουν.
Πάμπλουτος, με προσωπική περιουσία 250 εκατ. δολαρίων, ανελέητος ως επιχειρηματίας και πιστός μορμόνος, ο 64χρονος πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης κατέβηκε στην προεκλογική εκστρατεία με μια συντηρητική ατζέντα.
Ενα πιθανό πρόβλημα είναι το θρήσκευμά του. Πολλοί αμερικανοί, ιδίως οι χριστιανοί της Ευαγγελικής Εκκλησίας, θεωρούν τους μορμόνους αιρετικούς. Αυτή είναι μία εξήγηση για την δυσκολία την οποία είχε ο Ρόμνεϊ να κερδίσει τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους σε πολιτείες όπως η Αϊόβα και η Νότια Καρολίνα, όπου κυριαρχεί η χριστιανική Δεξιά.
Πολλοί συντηρητικοί έχουν αποθαρρυνθεί από τις μεταβαλλόμενες θέσεις του σε θέματα όπως οι αμβλώσεις (την δεκαετία του 1980 ήταν υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην επιλογή, τώρα τάσσεται κατά). Τα ίδια και με το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης.
Εχοντας καταθέσει ένα νομοσχέδιο, στη Μασαχουσέτη, υπέρ της κάλυψης όλων ανεξαιρέτως, τώρα κατηγορεί τον Ομπάμα για τη δική του μεταρρύθμιση στην περίθαλψη, και υπόσχεται ότι θα ακυρώσει την λεγόμενη “Obamacare” μόλις μπει στον Λευκό Οίκο.
Δεύτερη αδυναμία οι επιδόσεις του στις επιχειρήσεις. Οι ίδιοι οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του τον παρουσίασαν σαν “αρπακτικό” καπιταλιστή, που ένιωθε νοσηρή ικανοποίηση όταν απέλυε κόσμο.
Πρώην επικεφαλής της Bain Capital, μιας εταιρείας που αγόραζε και αναδιάρθρωνε οικονομικά προβληματικές επιχειρήσεις, δέχθηκε τα πυρά των αντιπάλων του, σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ, για το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι απολύθηκαν εξαιτίας της δράσης του. Εκείνος υποστηρίζει, ότι αντιθέτως, δημιούργησε πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Εκανε όμως την μεγάλη γκάφα, όταν μιλώντας για το πώς όσοι διοικούν επιχειρήσεις μπορούν να διαλέγουν ιδιωτική ασφάλιση για την υγεία τους, είπε: «Αν δεν σας αρέσει αυτό που κάνουν, μπορείτε να τους απολύσετε. Εμένα μου αρέσει να μπορώ να απολύω ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες σε εμένα».
Θόρυβος δημιουργήθηκε και με την δημοσιοποίηση της φορολογικής του δήλωσης, όταν φάνηκε ότι πληρώνει φόρο μόλις 15% για μια τεράστια περιουσία, την ώρα που ο μέσος αμερικανός μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
Ο ίδιος λέει ότι θέλει να αποκαταστήσει στις ΗΠΑ το είδος του καπιταλισμού που υπήρχε προτού αρχίσει να τον καταστρέφει ο Ομπάμα – μια κοινωνία βασισμένη στην αξιοκρατία και τις ευκαιρίες, όπου η επιτυχία του καθενός λειτουργεί προς όφελος όλων των άλλων.
«Αυτές οι εκλογές συνοψίζονται σε μια σαφή επιλογή, ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικούς δρόμους: από τη μία πλευρά μπορούμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος εμπνέεται από τις σοσιαλδημοκρατίες της Ευρώπης. Εμένα με εμπνέουν τα χωριά και οι πόλεις της Αμερικής», λέει στις προεκλογικές ομιλίες του.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση