GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η λέξη καναπές είναι ελληνική...

Γράφει ο   Ελλην Φορολογούμενος.  Και όμως η λέξη καναπές είναι ελληνική από το γαλλικό  canapé , που προέρχεται από το  μεσαιωνικό γαλλικό ...

Γράφει ο  Ελλην Φορολογούμενος. 
Και όμως η λέξη καναπές είναι ελληνική από το γαλλικό  canapé , που προέρχεται από το  μεσαιωνικό γαλλικό conopé , που προέρχεται από το  λατινικό conopeum, conopium , που προέρχεται από αρχαίο ελληνικό κωνωπεῖον. Όπου κωνωπεῖον ήταν κάτι σαν κουνουπιέρα, ένα ύφασμα που εμπόδιζε τα κουνούπια, με το οποίο σκέπαζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τα ανάκλιντρα τους. Την ίδια ώρα που ο προ-προ-παππούς της Μέρκελ έτρωγε βελανίδια από μια πεσμένη βελανιδιά στις όχθες του Ρήνου.
Αν και η λέξη εξελίχθηκε δεόντως με τα χρόνια σήμερα θα ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτή ή αρχαία ελληνική επινόηση εις τας σημερινάς κρίσιμας καταστάσεις .
Με το παραγωγο της λέξεως καναπεδάτος εννοούμε τον  απαθή, αυτόν δηλαδή που δεν έχει όρεξη να συμμετάσχει στα γεγονότα, αλλά τα παρακολουθεί από την τιβί, καθισμένος στον καναπέ του. Έχει κυρίως πολιτική σημασία, δηλαδή πρόκειται για τον μικροαστούλη, τον κοινωνικά αυτιστικό , τον ντεμέκ βολεμένο που δεν εξεγείρεται με τίποτα. Ακόμα κι αν θίγονται τα ίδια του τα ζωτικά συμφέροντα, πολύ απλά δεν έχει μάθει να αντιδρά. Μπορεί να έχει την καβάντζα του , μπορεί να είναι και παλαιοπασόκος –από αυτούς που έλεγε ο Τάγκαλος – , αλλά μπορεί απλά η πολιτική δράση να είναι εκτός των δυνατοτήτων-δεξιοτήτων που έχει οικειωθεί. Όπως μπορεί επίσης να μην του κόβει , να είναι ντιπ ντουγάνι !
Ο καναπεδάτος μπορεί να αθλείται, και να μη ζει υπερβολικά καθιστική ζωή. Είναι σαν τον φίλαθλο  που δεν πάει στο γήπεδο. Ο καναπεδάτος  δεν κινητοποιείται για να βοηθήσει συνάνθρωπο, που δεν κουνάει το μικρό του δαχτυλάκι για οποιοδήποτε λόγο. Πρόκειται συνήθως για έναν στ@ρχιδιστή αμπελο-φιλόσοφο, που ακολουθεί την ρήση του καναπαρμενίδου «ταὐτὸν ἐστὶ καναπεδονοεῖν καὶ καναπεδεῖναι» και διακρατεί μια σκέψη απάθειας ταυτιζόμενη με την απόλυτη και αδιάρρηκτη συμπάγεια της ένωσης του σώματός του με την απόλυτη ακινησία του καναπέως και μ’ αυτά κι αυτά ,έχει  θεωριτικοποιήσει τελείως την βλακεία που τον δέρνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση