GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιο είναι το μέλλον της Ευρωζώνης....

Ως ασύμμετρη απειλή για την πορεία των πολιτικών που προωθούνται με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα της κρίσης χ...

Ως ασύμμετρη απειλή για την πορεία των πολιτικών που προωθούνται με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα της κρίσης χρέους φαντάζει η αναμενόμενη στις 12 Σεπτεμβρίου απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με την εγκυρότητα των νόμων για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Η απόφαση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», σε περίπτωση που θα είναι θετική θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πυκνή και ιδιαίτερα κρίσιμη και για την Ελλάδα πολιτική διαδικασία, καθώς σε μια σειρά συνεδριάσεων κοινοτικών οργάνων θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας αλλά και γενικότερα της Ευρωζώνης.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη, που ίσως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εκδώσει μια απόφαση η οποία θα απαιτεί αλλαγές στη γερμανική πολιτική, ενώ πλήθος σεναρίων και εκτιμήσεων γίνονται γύρω από την υπόθεση αυτή, που πιθανόν να προκαλέσει νέα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γερμανικό Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό, έχει δεχτεί έξι προσφυγές από οικονομολόγους και απλούς πολίτες μέχρι το αριστερό Die Linke, με στόχο να μπλοκαριστεί η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ μεγάλη συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο αυτό για τη μεταβίβαση εξουσιών από το γερμανικό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σε μη δημοκρατικά νομιμοποιημένα όργανα. Αυτό, επίσης, πέρα από τη νομική του πτυχή, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει αναστάτωση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, εγείροντας ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ.
Όπως επισημαίνουν γνώστες της γερμανικής πραγματικότητας, το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρεί ότι έχει την υψηλή αποστολή να προστατεύει τα δικαιώματα του εκλεγμένου Κοινοβουλίου κυρίως σε ζητήματα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας- κάτι που συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και για το λόγο αυτό εκδηλώνονται ανησυχίες για τυχόν απόφαση που μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο λειτουργεί ως ανάχωμα σε πιθανές υποχωρήσεις της Γερμανίας έναντι των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί, δηλαδή, ως μοχλός της πρωτοκαθεδρίας του Βερολίνου στην Ευρώπη.
Οι τρεις επιλογές
Η πρώτη επιλογή προβλέπει νέο Σύνταγμα για τη Γερμανία, πράγμα που υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι καταστροφικό, επειδή αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία.
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να προσαρμοστεί σε ζητήματα ευρωπαϊκής ενοποίησης, κάτι που επίσης θα χρειαστεί χρόνο, ενώ θα προκαλέσει και εσωτερικές πολιτικές παρενέργειες.
Η τρίτη επιλογή είναι το δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του ESM, κάτι που, άλλωστε, είχε υπαινιχθεί πρόσφατα και ο Σόιμπλε.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα το ενδεχόμενο το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο να ζητήσει είτε δημοψήφισμα για το Μηχανισμό είτε την τροποποίηση άρθρων της συμφωνίας, ώστε να είναι συμβατά με το γερμανικό Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι ο ESM θα προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο στην πολιτική του Βερολίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση