GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανεβαίνει ξανά ο ισπανικός πυρετός στην Ευρωζώνη

Πληροφορίες θέλουν τη Μαδρίτη να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τους όρους της οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με το Reuters, η επικρ...


Πληροφορίες θέλουν τη Μαδρίτη να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τους όρους της οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με το Reuters, η επικρατέστερη λύση είναι να επιστρατευτεί ο EFSF για την αγορά ισπανικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά. Δεν υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση σε εξέλιξη, ισχυρίζεται η χώρα της Ιβηρικής
Ο ισπανος πρωθυπουργός Μ. Ραχόι, λαμβάνοντας επώδυνα μέτρα λιτότητας, προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να αποφύγει μια συνολική διάσωση της χώρας του, καθώς το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης βρίσκεται στο «κόκκινο»
Μπορεί η Ελλάδα να μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αλλά στο παρασκήνιο συνεχίζεται η κινητικότητα για το άλλο μεγάλο «αγκάθι» της Ευρωζώνης, την Ισπανία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τη Μαδρίτη να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη για τους όρους παροχής οικονομικής βοήθειας, καθώς το κόστος δανεισμού της Ισπανίας παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το Reuters η επικρατέστερη λύση είναι να επιστρατευτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να αγοράσει ισπανικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, ωστόσο η Μαδρίτη δεν έχει υποβάλει ακόμη το απαιτούμενο επίσημο αίτημα. Στην περίπτωση που υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των δανειστών της, το επόμενο βήμα είναι η αγορά ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, με στόχο την άμεση ανακούφιση της Μαδρίτης από το μεγάλο κόστος δανεισμού.
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο ύψος της οικονομικής στήριξης που θα ζητήσει η κυβέρνηση Ραχόι, ενώ άλλες πηγές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές και διαψεύδουν ακόμη και ότι η Μαδρίτη έχει καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους της.
Η Μαδρίτη επιχείρησε να βάλει φρένο στη φημολογία, με τη δήλωση της αναπληρωτή προέδρου του υπουργικού συμβουλίου που ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. «Ο εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαπραγματεύεται τίποτα με την Ισπανία πέρα της ενίσχυσης προς τις τράπεζες» τόνισε η Σοράγια ντε Σανταμαρία. Και το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει θέση, δηλαδή θα περιμένει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου, προτού αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της.
Μετά την προχθεσινή τους συνάντηση οι Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ ζήτησαν να δημοσιοποιηθούν άμεσα τα αποτελέσματα ελέγχου των ισπανικών τραπεζών. «Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της Ισπανίας και υπήρξε συμφωνία ότι θα ήταν καλό και θα είχε νόημα εάν η έκθεση για τις ισπανικές τράπεζες τεθεί στη διάθεσή μας σύντομα», είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελάριου, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει την πιθανότητα συνολικής υπαγωγής της Ισπανίας σε ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το ζήτημα φαίνεται όμως ότι απασχολεί ιδιαίτερα τις αγορές, με τους οίκους αξιολόγησης να δίνουν το «πράσινο φως» στη Μαδρίτη να ζητήσει συνολική διάσωση. Δύο ημέρες μετά την Standard & Poor’s και ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας εάν προσφύγει στον EFSF για πρόσθετη χρηματοοικονομική στήριξη.
Αφιξη τρόικας
Χθες αναμενόταν να καταφθάσει στη Μαδρίτη κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους σύστασης της «κακής τράπεζας» που θα επωμιστεί τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η κυβέρνηση Ραχόι καταρτίζει νομοσχέδιο βάσει του οποίου η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μπορεί να θέτει εγκαίρως υπό επιτροπεία ή ακόμη και να εκποιεί τράπεζες, οι οποίες εκτιμά ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ακόμη κι εάν αυτές εμφανίζονται να πληρούν τους δείκτες επάρκειας κεφαλαίων.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση