GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Αρμαγεδών" στα Media!

Νέος «Αρμαγεδών» αναμένεται στα ΜΜΕ. Οι εξελίξεις στην οικονομία είναι δραματικές και οι...

Νέος «Αρμαγεδών» αναμένεται στα ΜΜΕ. Οι εξελίξεις στην οικονομία είναι δραματικές και οι...επιχειρηματίες των Μέσων ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν το δυσμενέστερο σενάριο, που προβλέπει μείωση του κλάδου των ΜΜΕ στο 25% σε σύγκριση με το μέγεθος που είχε πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου, λόγω της πτώσης της διαφήμισης με δραματικούς ρυθμούς.
Η εκκαθάριση, όμως, του χώρου έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς διασώζονται με έμμεσο τρόπο τα ΜΜΕ που στηρίζουν το πρόγραμμα του Μνημονίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται κατά μέσον όρο απολύσεις στο 15% του προσωπικού και μείωση αποδοχών κατά τουλάχιστον 10%. Στο πλαίσιο των μειώσεων αυτών, όπως έχουμε γράψει, εξετάζεται από τις Ενώσεις τους πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της κατάργησης των εκδόσεων του Σαββάτου και των οικονομικών φύλλων της Δευτέρας!
Δηλαδή, το Σάββατο θα καλύπτεται από την έκδοση της Κυριακής, που ενδέχεται να κυκλοφορεί λίγο νωρίτερα (άλλωστε, οι εφημερίδες είναι τυπωμένες από τις 2 το μεσημέρι), ενώ οι οικονομικές θα ακολουθήσουν την πολιτική των πρωινών εφημερίδων, καταργώντας το φύλλο της Δευτέρας και κυκλοφορώντας από Τρίτη έως και Σάββατο.
Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό ενδεχόμενο να διακοπεί η καταβολή του εφάπαξ ποσού στους δικαιούχους από τα Ταμεία των ΜΜΕ, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων σε ορισμένα Ταμεία Τύπου.
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το «Π» ο υφυπουργός ΜΜΕ Σίμος Κεδίκογλου, μας δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα για περικοπή της έκδοσης των οικονομικών εφημερίδων τη Δευτέρα. Και ότι σε καμία συνάντηση δεν έγινε τέτοια συζήτηση.
• Ανοικτό το ενδεχόμενο ρύθμισης από την κυβέρνηση για το καθεστώς των επιστροφών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο ποσόν χρημάτων υπέρ των Μέσων.
Ζοφερό το εργασιακό τοπίο
Ένα ζοφερό τοπίο στον χώρο των ΜΜΕ καταγράφει το Διασωματειακό στην τελευταία του συνεδρίαση την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, όπου αποφασίστηκε η άμεση συνδικαλιστική και νομική δράση για να ανακοπεί το νέο κύμα επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις. Η καταγραφή του Διασωματειακού αποτυπώνει ανάγλυφα το πρόβλημα στα media.
Στον Alpha βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση υπογραφής ιδιωτικών συμφωνητικών, στον ΑΝΤ1 συνεχίζονται οι αθρόες απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών, οι διοικήσεις των ραδιοφωνικών σταθμών καθυστερούν την πληρωμή των μισθών, ενώ στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στις Τεχνικές Εκδόσεις υπάρχει στάση πληρωμών. Τα σωματεία αποφάσισαν να ζητήσουν τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τα δύο παραπάνω εκδοτικά συγκροτήματα.
• Μονομερώς προχώρησε η διοίκηση του Star στη μείωση μισθών στους τεχνικούς, όπως κατήγγειλε η ΕΤΙΤΑ μετά την ενημέρωση μέσω email. Η μείωση των αποδοχών είναι μεσοσταθμικά στο 9% με 10%, ενώ κόβονται τα επιδόματα αναδρομικά από τον Απρίλιο του 2011. Σημειώνεται ότι οι τεχνικοί έχουν σε ισχύ τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά η διοίκηση του Star, χρησιμοποιώντας τη μείωση που υπέγραψαν οι δημοσιογράφοι, επικαλέστηκε όρους ισότητας αμοιβών στο κανάλι.
• Δεν προχώρησαν σε καμία συμφωνία τα συνδικάτα με τον Όμιλο Κυριακίδη στο ζήτημα της καθυστέρησης της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Τα συνδικάτα διέψευσαν τη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο σάιτ της «Espresso», όπου αναφερόταν ότι και οι τρεις πλευρές (εργοδοσία, εργαζόμενοι, συνδικάτα) έχουν «πρωταρχικό τους μέλημα» τη «διάσωση του εντύπου» και τη «συνεχή, χωρίς διακοπές, κυκλοφορία του».
• Σε… εξαφάνιση οδηγεί τον ΑΝΤ1 FM ο Όμιλος ΑΝΤ1. Οι απολύσεις στον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα της οικογένειας Κυριακού στα ελληνικά ΜΜΕ, συνεχίζονται, με αποτέλεσμα ο σταθμός να έχει χάσει πλήρως την ταυτότητά του αλλά και την ιδιότητα του ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού.
• Σε δραματική συρρίκνωση λειτουργιών, προγράμματος και προσωπικού φαίνεται να οδηγείται ο ΑΝΤ1, με όλα τα μείζονα θέματα ανοικτά εν μέσω Αυγούστου. Εκτός από τη μείωση κατά το ένα τρίτο του κόστους προγράμματος, όπως αποκάλυψε το «Π» την περασμένη εβδομάδα, επίκειται και μεγάλη μείωση προσωπικού. Η αρχή έγινε στο ραδιόφωνο, αλλά δεν θα μείνει εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι εσωτερικές παραγωγές σε ένα στούντιο, το οποίο πιθανόν να λειτουργεί σε μία βάρδια, κάτι που θα οδηγήσει σε πληθώρα απολύσεων τεχνικών. Στο κανάλι ήδη ακούγεται το ενδεχόμενο να απολυθούν πάνω από 50 άτομα. Το ερώτημα είναι γιατί ο ΑΝΤ1, που –όπως δήλωνε– δεν είχε οικονομικό πρόβλημα και κινείται με επενδύσεις στο εξωτερικό, επιλέγει για την Ελλάδα τη συρρίκνωση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής δραστηριότητάς του.
• Σε νέες απολύσεις, 11 συνολικά, τον Αύγουστο προχώρησε η διοίκηση των Αττικών Εκδόσεων, ενώ σε όσους έχουν παραμείνει στο συγκρότημα επιβλήθηκε με νέα ιδιωτικά συμφωνητικά μείωση αποδοχών από 10% έως 30%.
• Μετά τις 20 Αυγούστου θα συγκεντρωθεί η ομάδα των πρώην εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία» για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της. Ο τίτλος του φύλλου που έχει κατοχυρωθεί είναι «Η εφημερίδα των συντακτών» και έδρα του εγχειρήματος τα γραφεία της Κολοκοτρώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση